Hyppää sisältöön

Poliisin johtokeskuksessa päätetään kiinniotoista, kotietsinnöistä ja siitä, mistä operaatioista kerrotaan medialle

Helsingin poliisilaitos avasi 24 tuntia vuorokaudessa pyörivän johtokeskuksen toimintaa.

Helsingin poliisin ylikomisario Patrik Karlsson.
Suomessa on kaksi poliisin johtokeskusta. Eteläinen johtokeskus sijaitsee Helsingissä. Sen johtaja on ylikomisario Patrik Karlsson. Kuva: Silja Viitala / Yle
Otso Karhu

Monipartiotehtävät, suuret tapahtumat, viranomaisyhteistyö, esitutkinta, toiminnan valvonta ja poliisityön johtaminen. Ympärivuorokautinen valmius vuoden jokaisena päivänä.

Tätä kaikkea kuuluu poliisin johtokeskuksen toimintaan.

Helsingin poliisilaitos kertoi toiminnasta (siirryt toiseen palveluun) toisessa Suomen kahdesta poliisin johtokeskuksesta. Sieltä käsin johdetaan koko eteläisen Suomen poliisitoimintaa.

Toinen poliisin johtokeskus sijaitsee Oulussa.

Valmius välittömään esitutkintaan

Poliisin eteläisessä johtokeskuksessa Helsingissä työskentelevät yleisjohtaja, päivystäjät ja operatiivisen viestinnän asiantuntijat. Yleisjohtaja on vähintään komisarion tasoinen virkamies, ja päivystäjät ovat vähintään vanhempia tai ylikonstaapeleita.

Poliisin päivittäisen operatiivisen työn lisäksi johtokeskuksessa on valmius aloittaa rikosesitutkinta hyvin nopeasti.

Helsingissä on lähes päivittäin suuria yleisötapahtumia ja mielenosoituksia. Poliisin johtokeskus valvoo, että tilaisuudet onnistuvat.

Johtokeskus käyttää myös kaupunkiin sijoitettuja kameroita reaaliaikaisen tilannekuvan saamiseen. Kameroita on sijoitettu isoon osaan kaupungin keskeisimmistä paikoista.

Yleisjohtaja johtaa

Johtokeskuksessa tilannetta johtaa yleisjohtaja, joka voi vastata samalla kertaa yhden tai useamman poliisilaitoksen yleisjohdosta. Hän muun muassa päättää kiinniotoista ja kotietsinnöistä ja voi tarvittaessa käynnistää salaisten pakkokeinojen käytön.

Yleisjohtaja myös hyväksyy operaatioiden toimintasuunnitelmat ja voimankäyttöohjeet ja valvoo toiminnan lainmukaisuutta.

Yleisjohtaja myös arvioi tilanteiden yhteiskunnallista merkitystä: hän päättää, kerrotaanko käynnissä olevista poliisitilanteista tiedotusvälineille ja siten kansalaisille.

Eteläisessä johtokeskuksen johtajana toimii ylikomisario Patrik Karlsson.

– Hyvällä johtamisella toiminta on asianmukaista, resursseja käytetään tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti sekä päästään haluttuun lopputulokseen, Karlsson sanoo tiedotteessa.

Rosvot kiinni puolessa vuorokaudessa

Karlsson antaa esimerkin johtotehtävän toiminnasta tositilanteessa. Joitain vuosia sitten rosvot saivat haltuunsa vanhuksen pankkikortin ja tunnusluvun. Tililtä lähti 30 000 euroa.

Valvontakamerakuvat paljastivat, että epäillyt olivat siirtyneet satamaan ja laivaan kohti Ruotsia.

Johtokeskus otti yhteyden laivan kapteeniin sekä Ruotsin poliisiin ja syyttäjään eurooppalaista pidätysmääräystä varten.

Johtokeskus sopi laivan kapteenin kanssa, että poliisi laskeutuu alukselle helikopterilla ja suorittaa kiinnioton.

Rosvot saatiin kiinni ja jätettiin Maarianhaminaan Ahvenanmaan poliisille ja myöhemmin Turun poliisivankilaan.

Rahoista 29 950 euroa saatiin takaisin. Karlssonin mukaan varkaat saatiin kiinni alle puolessa vuorokaudessa.

Poliisi liikkuu nykyään myös mönkijöillä.

Voit keskustella aiheesta 2. helmikuuta 2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle