Hyppää sisältöön

Tuusniemelle rakennetaan koivusahaa – kunta sai houkuteltua puunjalostushankkeellaan uuden yrittäjän tyhjiin teollisuushalleihin

Tuusniemelle on tulossa koivutukkisaha, joka työllistää alkuvaiheessa runsaat kymmenen työntekijää. Tuotanto menee huonekaluteollisuudelle vientiin ja kotimaahan.

Kaadettuja puita pinossa metsässä ja hieman auringonpaistetta taustalla
Saha tarvitsee aluksi noin 40 000 kuutiometriä koivutukkia vuodessa. Kuvituskuva. Kuva: Pia Santonen / Yle
Keijo Salokangas

Tuusniemellä pitkään vireillä ollut puutuotetehdashanke on etenemässä. Tuusniemen elinkeinoyhtiö kertoi syksyllä 2021, että entiseen höyläämöön kaavaillaan runkopuukeskusta eli puunjalostukseen ja myyntiin liittyvää yritystoimintaa.

Nyt tiloihin on tulossa uusi perustettu yhtiö ks22 Savo, joka rakentaa tiloihin sahaa. Siinä tullaan sahaamaan sekä jonkin verran myös jatkojalostamaan koivua myytäväksi ulkomaille ja kotimaahan huonekaluteollisuuden raaka-aineeksi.

Yksi yhtiön osakkaista on Terho Hakkarainen, jolla on kokemusta sahatoiminnasta Viitasaarelta 30 vuoden ajalta. Hakkaraisen mukaan Tuusniemelle tulevalle koivusahalle tarvitaan aluksi runsaat kymmenen työntekijää ja heidän määränsä kasvaa tuotannon mukaan. Saha käyttää koivutukkia alussa noin 40 000 kuutiometriä vuodessa.

Tuusniemen kunnan kannalta hanke on merkittävä. Hakkarainen kertoo neuvotelleensa sahan paikasta useiden kuntien kanssa, joista Tuusniemen kunta oli aktiivisin. Alue on myös puunhankinnan kannalta hyvä. Yhtiö suunnittelee myös hallitilojen ostamista Tuusniemen kunnan elinkeinoyhtiöltä. Sahahankkeesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle