Hyppää sisältöön

”Vihreä komeetta” tallentui videolle – ohituksen saattaa nähdä myös paljain silmin

Superteleskoopin avulla on saatu tallennettua komeetan matkaa avaruuden halki. Sen etäisyys on helmikuun alussa lähimpänä Maata, 42 miljoonan kilometrin päässä.

Teleskoopit tarkkailevat harvinaista "vihreää komeetta" Kreikasta käsin 2. helmikuuta 2023.
Riikka Kajander

Vihreä komeetta eli viralliselta nimeltään komeetta C/2022 E3 (ZTF) on nyt lähimmillään maapalloa.

Viime maaliskuussa löytynyt komeetta kiitää 42,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Komeetta nähtiin torstaina kuvattuna kaukoteleskoopin läpi, kun sen etäisyys Maasta on pienimmillään.

Pyrstötähti on tehnyt pitkään taivalta aurinkokunnan laitamilta Oortin pilvestä, joka on aurinkokunnan ulko-osissa sijaitseva komeettapilvi.

Joidenkin arvioiden mukaan se on voitu nähdä viimeksi Maasta käsin 50 000 vuotta sitten.

komeetta
Komeetan voi hyvällä tuurilla nähdä paljain silmin. Sen tarkka sijainti on nähtävissä Ursan mobiilitähtikartasta ja verkkosivujen tähtikartasta. Kuva: NASA / Altamira Jose Hernandes

Komeettaa voi tähyillä tähtitaivaalta helmikuun ensimmäisen viikon aikana. Tosin kaupunkien valosaaste ja lumipeite haittaavat komeetan näkemistä. Suurin ongelma on helmikuun 5. päivänä täydeksi kasvanut Kuu, joka luo runsaasti hajavaloa viikon aikana.

Vihreää väriä ei välttämättä havaitse, vaikka komeetan onnistuisi näkemään. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeströmin mukaan vihreä väri syntyy kemiallisesta reaktiosta – kun auringon ultraviolettisäteily osuu komeetassa oleviin kaksiatomisiin hiilimolekyyleihin.

Tähtitieteilijät arvioivat, että C/2022 E3 (ZTF) ei palaa Oortin pilveen, vaan jatkaa loputonta taivaltaan aurinkokunnan ulkopuolella.

Oletko onnistunut näkemään C/2022 E3 (ZTF) -komeettaa? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle