Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalan kunnilla on historiallisen suuret vaikeudet saada työntekijöitä tällä hetkellä

Maakunnan kuntien päättäjistä yli puolet kertovat, että avoimiin virkoihin ei ole ollut saatavilla riittävästi osaavia tekijöitä. Haasteet tuntuvat etenkin pienissä ja keskisuurissa kunnissa.

Kellertävä tiilirakennus, jonka seinässä lukee isoilla kirjaimilla Nurmes-talo. Rakennuksen edessä holvimainen katos.
Työvoiman saatavuushaasteet ovat kasvaneet valtakunnallisesti. Pohjois-Karjalan työvoimasaatavuuden tulos on mittaushistorian heikoin. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Karina Huttunen

Kevan teettämän kuntapäättäjäbarometrin mukaan kuntien työvoimasaatavuus on heikentynyt entisestään. Pohjois-Karjalan kunnilla vaikeudet ovat historiallisen suuret tällä hetkellä.

Maakunnan kuntien päättäjistä lähes 70 prosenttia kertoo, että avoimiin virkoihin ei ole ollut saatavilla riittävästi osaavia työntekijöitä. Tulos on mittaushistorian heikoin.

Palkkaa käytetään aiempaa useammin uusien työntekijöiden houkutteluun kunnissa. Pohjois-Karjalassa tosin vain 14 prosenttia päättäjistä kertoo, että työntekijöitä olisi houkuteltu palkalla.

Työvoiman saatavuushaasteet ovat kasvaneet valtakunnallisesti

Maakunnan vastaajista 85 prosenttia kertoo, että työhyvinvoinnista on käyty poliittista keskustelua ja 53 prosenttia kertoo, että strateginen valinta työhyvinvointiin ja työkykyyn panostamisesta on kunnassa tehty.

Reilu kolmannes Pohjois-Karjalan kuntapäättäjistä näkee kuntien työhyvinvoinnin ja työkyvyn parantuvan tulevina vuosina. Viidennes ennakoi näiden heikkenemistä.

Työvoiman saatavuushaasteet ovat kasvaneet valtakunnallisesti. Haasteet tuntuvat etenkin pienissä ja keskisuurissa kunnissa. Pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä sivistystoimialan ammattilaisista.

Suosittelemme sinulle