Hyppää sisältöön

Miespuolinen avustaja kertoi translain jälkeen menevänsä naisten saunaan – kansanedustajan mukaan kyse ei ollut halventavasta vitsistä

Kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan avustajan päivitys ei ollut kenenkään halventamista.

Sari Tanus, Kristillisdemokraatit.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus ei koe avustajansa ja miehensä Facebook-päivitystä vitsailuna. Arkistokuva. Kuva: Miikka Varila / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Pirkanmaalaisen kansanedustajan Sari Tanuksen (kd.) puoliso ja eduskunta-avustaja Jukka Salmi teki keskiviikkona aamulla julkisen Facebook-päivityksen, josta nousi kohu sen loukattua transtaustaisia naisia.

– Ilmoitin eilen eduskunnan hississä vaihtavani sukupuoleni heti kun se on mahdollista ja kerroin että sen jälkeen tulen viettämään paljon aikaani eduskunnan naisten saunassa, Salmi kirjoittaa.

Salmen mukaan tästä oli tuohtunut eräs hallituspuolueen edustaja. Salmen mukaan tämä on kummallista, koska laki mahdollistaa ilmoitusmenettelyn.

– Hän ei voi tietää minun seksuaali-identiteetistä, eikä siitä olenko aina halunnut olla nainen... Sitä paitsi se ei edes kuulu hänelle millään lailla. Mielestäni hänen toimintansa loukkasi minua, kyseenalaistamalla minun identiteettini ja koin oloni hississä turvattomaksi.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Eduskunta äänesti keskiviikkona äänin 113-69 lain sukupuolen vahvistamisesta.

Translain uudistus on mennyt eduskunnassa läpi. Kansanedustajista 113 äänesti puolesta ja 69 vastaan. Toimittaja Sara Salmi kiteyttää, mikä muuttuu.

Tanuksen mielestä ei ollut kyseessä vitsi

Yle kysyi kansanedustaja Sari Tanuksen kommenttia asiaan. Tanuksen mukaan avustajan päivitys ei ollut kenenkään halventamista.

– Se ei ollut vitsailua, vaan epäkohtien tuomista julki.

Uusi translaki on Tanuksen mukaan huonosti valmisteltu. Hän kertoo olleensa 1980-luvun alkupuolelta tekemisissä transihmisten kanssa, ja heitä kuuluu myös tuttaviin. Tanuksen mukaan transihmiset tarvitsevat laadukkaita, laaja-alaisia tutkimuksia ja tukea, eikä ilmoitusmenettely vastaa siihen.

Hän on huolissaan myös intimiteettitilojen turvallisuudesta.

– Missä tahansa kylpylässä ei voi tietää, kuka vieressä istuu. Tyttöjen ja naisten häirinnän ennalta ehkäisemisestä on kannettu huolta, se on tässä (arvostelussa) kärkenä, Tanus sanoo.

Asiantuntijat ovat aiemmin kertoneet, etteivät usko, että lain käsittelyä jarruttaneet huolet toteutuisivat.

Suosittelemme sinulle