Terveydenhuollon ammattilaiset pitävät lääkkeiden antovirheitä usein omana syynään, kertoo Itä-Suomen yliopisto tiedotteessaan.
Tieto käy ilmi tuoreesta Itä-Suomen yliopiston ja King`s College London -yliopiston tutkimuksesta. (siirryt toiseen palveluun)
Terveydenhuollon ammattilaisten tekemistä, lääkkeiden antovirheitä koskevista vaaratapahtumailmoituksista löytyi monia negatiivisia tunneilmaisuja, jotka kuvasivat tavallisimmin surua, syyllisyyttä, järkytystä ja pelkoa. Osa kertoi myös epätoivon tunteesta ja osa kyseenalaisti myös omaa ammattitaitoaan.
– Voimakas kielenkäyttö kuvastaa sitä, miten paljon virheen tekeminen voi vaikuttaa terveydenhuollon ammattilaiseen ja miten se voi johtaa jopa romahtamiseen tunnetasolla, kertoo väitöskirjatutkija Sanu Mahat Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitokselta.
Lääkkeiden antovirheet voivat myös johtaa pitkäkestoisiin mielenterveyshaittoihin ja traumoihin. Työura saattaa myös olla vaarassa katketa virheen seurauksena.
Työyhteisön suhtautuminen virheisiin on selvästi yhteydessä siihen, miten tunneperäisesti virheen tekijä asiaan suhtautuu.
– Asianmukaisella tuella ja opastuksella voidaan paitsi ratkaista ongelmatilanteet, myös ehkäistä uusia lääkitysvirheitä ja kannustaa avoimuuteen vaaratapahtumien raportoinnissa, Mahat kertoo.
Virheet olisi tärkeää käsitellä avoimesti ja syyllistämättä. Myös työympäristön virheille altistavat tekijät olisi pyrittävä tunnistamaan.
Tulokset julkaistiin BMC Health Services Research (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.
Tutkimusaineistona oli Englannin ja Walesin kansalliseen vaaratapahtumien raportoimisjärjestelmään ilmoitetut lääkkeiden antovirheet vuodelta 2016.
Näistä 72 390 vaaratapahtumailmoituksesta analysoitiin ne, joissa terveydenhuollon ammattilaiset käyttivät negatiivisia tunneilmaisuja. Niitä oli kaiken kaikkiaan 93 ilmoitusta.