Hyppää sisältöön

Turun tunnin junalta vastaveto ministeriötyöryhmän tyrmäykseen – rakentamisesta palautuu yhteiskunnalle 750 miljoonaa euroa

Viikko sitten ministeriötyöryhmän selvityksessä todettiin, että mikään maan kolmesta suuresta junahankkeesta ei ole liiketaloudellisesti kannattava.

Ett fjärrtåg kör förbi.
Kaukojuna liikenteessä. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Lukas Rusk
Ari Welling

Turun tunnin junan rakentamisesta palautuu yhteiskunnalle veroina ja palkkatuloina noin 750 miljoonaa euroa, kertoo laskelmissaan Turun Tunnin Juna Oy. Laskelmat ovat vastaveto viikko sitten julkaistuille ministeriötyöryhmän laskemille, joissa kaikki kolme suunnittelussa olevaa maan suurta junahanketta sai kylmää kyytiä.

Junahankkeen taustayhtiö kertoo tiedotteessaan, että Helsingin ja Turun välisen uuden junayhteyden suunnittelu ja rakentaminen on yhteiskuntataloudellisesti merkittävä hanke, joka tuottaa valmistumiseensa asti työllisyyttä lähes 15 000 henkilötyövuoden edestä. Tiedot käyvät ilmi Gaia Consulting Oy:n tekemästä selvityksestä.

– Kokonaisinvestoinnista noin 750 miljoonaa euroa palautuu jo rakentamisen aikana yhteiskunnalle veroina ja palkkatuloina. Investointi jakautuisi useammalle vuodelle ja rakentaminen on tarkoitus tehdä osissa, kertoo Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen yhtiön tiedotteessa.

Selvityksen tiedot perustuvat hankkeen yleissuunnitelmaan, jossa ratasuunnittelun ja rakentamisen kustannuksiksi arviointiin yhteensä kolme miljardia euroa. Arviota on oikaistu päivittämällä inflaatio- ja varauskertoimia sekä tiettyjä kustannuseriä, joten selvitys on laadittu 3,8 miljardin euron investoinnille.

Ministeriötyöryhmän raportissa käytiin läpi Turun tunnin junan kustannuksia ja vaikutuksia

Ministeriötyöryhmä julkaisi tiistaina 26. tammikuuta raportin, jossa käytiin läpi Turun Tunnin junan, Tampereen Suomiradan ja Porvoon kautta Kouvolaan kulkevan Itäradan tunnuslukuja.

Raportissa todettiin, että yksikään näistä kolmesta hankkeesta ei sinänsä ole liiketaloudellisesti kannattava. Hankejohtaja, budjettineuvos Riku Jylhänkangas valtiovarainministeriöstä totesi tuolloin myös, että selvityksessä ei päästy tarkastelemaan taloudellisia vaikutuksia laveammin.

– Selvitystä tehtiin pitkään ja kaikki keskeiset tahot olivat mukana, myös Turun Tunnin juna. Silti tässä ei ollut euromääräisesti mahdollista arvioida laajempia vaikutuksia, siihen ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi dataa käytettävissä. Julkisuudessahan on puhuttu paljon laajoista yhteiskuntataloudellisista vaikutuksista, mutta kukaan ei meidän tietääksemme ole pystynyt niitä tarkemmin arvioimaan rahassa.

Suosittelemme sinulle