Hyppää sisältöön

JYP konttaa sarjataulukon häntäpäässä ennen kriittistä viikonloppua – asiantuntija puolustaa painokkaasti Jukka Rautakorpea

Pelaajabudjettiaan 700 000 eurolla kasvattanut JYP on toiseksi viimeisenä jääkiekon SM-liigassa. Urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen kertoo, että seurassa luotetaan valmennukseen ja pelaajiin.

Veini Vehviläinen ja Reid Gardiner juhlivat maalia.
JYPin Veini Vehviläinen ja Reid Gardiner juhlivat joukkueen maalia tammikuussa. Kuva: Lehtikuva
Riku Porvari,
Matti Lehtisaari

Jääkiekon SM-liigassa kuusi ottelua perjantaina ja seitsemän peliä lauantaina. Seuraa Jääkiekkokierrosta Yle Puheen taajuudelta tai Yle Areenasta.

Isosti pelaajabudjettiaan nostanut Jyväskylän JYP on valahtanut kauas kiekkoliigan sarjakärjestä, eikä enteilty pudotuspelipaikka ole hallussa.

JYP on sarjataulukossa toiseksi viimeisenä ennen Lappeenrannan SaiPaa. Viimeisessä neljännesvälieräpaikassa kiinni oleva Hämeenlinnan Pallokerho on kuuden pisteen päässä.

Ennen kauden alkua JYPin päävalmentaja Jukka Rautakorpi korosti usein prosessia ennen tulosta tai vaikkapa pudotuspelipaikkoja.

– Jos katsotaan pelattujen pelien määrää ja pistesaraketta, ei kukaan organisaatiossa ole varmastikaan tyytyväinen. Asetetut tavoitteet eivät ole täyttyneet, sanoo JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen.

Hänen mukaansa tilanteesta keskustellaan päivittäin. Viitanen sanoo, että kehityskohteita ja heikkouksia on mietitty, mutta ne keskustelut pidetään vielä seuran sisällä.

Jukka Rautakorpi antaa ohjeita JYPin pelaajille.
Jukka Rautakorpi antoi ohjeita JYPin pelaajille syyskuussa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Ennen kuluvaa kautta JYP kasvatti pelaajabudjettiaan 700 000 eurolla, mutta se ei ole tuottanut toivottua tulosta. JYPille yksi sarjapiste on tähän mennessä maksanut yli 40 000 euroa, mikä on sarjan kolmanneksi eniten. Pisteen hinta -vertailun löydät alempaa jutusta.

Onko JYPin piste ollut hintansa väärti, Mikko Viitanen?

– Annetut budjetit ovat isossa kuvassa ehkä hieman harhaanjohtavia. Kysymyksenasettelu on sellainen, että en halua tässä vaiheessa kautta kovin kauheasti tuollaista kysymystä kommentoida, Viitanen sanoo.

Päävalmentaja Rautakorpi teki huhtikuussa 2022 kolmen vuoden sopimuksen seuran kanssa. Yhteistyö päävalmentajan kanssa tuskin päättyy, vaikka pudotuspelipaikkaa ei tällä kaudella napattaisi.

– Uskon meidän työntekijöihin ja pelaajiin. Jos haluamme joku päivä menestyä, se vaatii pitkäjänteistä työtä kaikilta seuran työntekijöiltä.

JYP kohtaa perjantaina ja lauantaina KalPan. Kuopiolaisseura on sarjassa 7. sijalla ja kahden pisteen päässä suorasta puolivälieräpaikasta. Viitasen mukaan panokset otteluissa ovat kovat.

– KalPa on pelannut hyvää jääkiekkoa koko kauden, ja meidän sarjapelit alkavat vähenemään. Pisteet ovat todella tärkeitä, kun pudotuspelipaikkaa jahdataan. Kovien odotusten viikonloppu.

JYPin pistekeskiarvo on surkea

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Topi Nättinen arvioi, että JYP on tällä kaudella ollut tuloksiaan parempi. JYP ei ollut hävinnyt yhtään peliä kahden maalin erolla lokakuun 15. päivän jälkeen, kunnes Kärpät löi 4–0-lukemat taululle Oulussa keskiviikkona. Tulosten tasaantumista on edesauttanut maalivahti Veini Vehviläisen mukaantulo.

– Tuo kertoo siitä, että joukkue on roikkunut tuloksessa kiinni. JYPissä toiminta on alkanut tasapainoittua muutaman todella vaikean kauden jälkeen.

Kauden aikana tappioon päättyneistä otteluista noin neljäsosa on tullut yhden maalin erolla. Sama kaava on nähtävissä voitoissa. Nättinen sanoo, että toisinaan ”ketsuppipullo on auennut”.

JYPin ali- ja ylivoimapeli ovat sarjan keskikastia ja tehdyissä maaleissa joukkue jakaa kuudetta sijaa. Puolustuspeli on kuitenkin sakannut, kun päästettyjä maaleja on sarjan kolmanneksi eniten.

– Itseänikin välillä hämmentää JYPin sarjasijoitus, kun maaleja on tehty noin paljon ja erikoistilanteet ovat riittävällä tasolla. Kyllä se puolustuspelaaminen varmasti on yksi ongelma.

JYPin pistekeskiarvo on hyvistä otteista huolimatta surkea: 1,2 pistettä ottelua kohden.

– Tuollaisella pistekeskiarvolla ei ole ikinä päästy pudotuspeleihin SM-liigassa.

Myös Nättinen uskoo päävalmentaja Rautakorven pysyvän seurassa, vaikka paikkaa pudotuspeleissä ei tällä kaudella tulisikaan. Siksi hän kääntäisi katseita jo tulevaan kauteen.

– JYPillä on jatkosopimus kahdeksan pelaajan kanssa 10 parhaasta pistemiehestään – ja myös ykkösmaalivahdin kanssa. Sen päälle päästään rakentamaan ensi kaudella. Vaikka (puolustaja) Sami Niku lähtisi, sillä rahalla saadaan varmasti hyvä pakki tai jopa kaksi tilalle.

KalPa ja Pelicans saavat kehuja

KalPa on suoriutunut yli odotusten. Seuralle pisteen hinta on liigan halvin. Päävalmentaja Tommi Miettinen teki KalPan kanssa kaksivuotisen sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2020 ja nyt hänen aikakautensa on päättymässä.

– Miettinen on lyönyt kaiken likoon seuransa ja itsensä puolesta. Hän tietää, että pitää antaa hyviä näyttöjä, jotta saa valmentaa huipputasolla jatkossakin, Nättinen arvioi.

Hänen mukaansa KalPan joukkueen runko on rakennettu hyvin. Nousevista pelaajista Juha Jatkola ja Aapeli Räsänen ovat onnistuneet. Lisäksi kokeneemmat Lasse Lappalainen ja Jaakko Rissanen pelaavat huippukautta.

– Vuoden 2017 hopeamitalin jälkeen seura on hieman hakenut omaa paikkaansa. Nyt ollaan lähellä sitä maksimia, mihin tuolla rahalla ja tuolla joukkueella mennään, Nättinen sanoo.

Myös Lahden Pelicansin luotsi Tommi Niemelä saa suitsutusta. Pelicans on sarjan neljäntenä nuorella joukkue, jossa on täsmähankintoina kokeneita pelaajia.

– Niemelä on urallaan valmentanut nuoria pelaajia ja toiminut juniorimaajoukkueessa. Sitä kautta hänelle on tullut hyvä tatsi nuoriin pelaajiin.

Pelicansille pisteen hinta on liigan neljänneksi alhaisin. Nättinen sanoo, että silti koko kausi on ollut ”aikamoista liitoa”.

– Jos Pelicans tuolla sijoituksella pelaa loppuun asti, se on ylivoimaisesti kauden kovin suoritus pelaajistoon ja rahaan nähden.

Rahaseuroilla on jatkumoa

SM-liigan kärjessä ovat rahaseurat Rauman Lukko ja tamperelaiset Ilves sekä Tappara. Viidenneltä ja kuudennelta sijalta löytyvät Kärpät ja turkulainen TPS.

Nättisen mukaan kaikki ovat valmiita pudotuspeleihin, vaikka Kärpät ja TPS ovat hieman etsineet itseään tällä kaudella. Hän sanoo, että rahaseuroista selvä alisuorittaja on Helsingin IFK.

– IFK on tietysti ikuisuuskysymys. Seurajohto, urheilujohto ja valmennus ovat aina olleet kysymysmerkkejä. Etenkin, jos vertaa Lukkoon, Ilvekseen tai Tapparaan.

Suosittelemme sinulle