Hyppää sisältöön

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen lähtee ehdolle eduskuntavaaleissa, pormestari todennäköisesti vaihtuu: ”Työurani vaikein päätös”

Anna-Kaisa Ikosen ehdokkuus sähköistää vaalit Pirkanmaalla, missä pääministerikin on ehdolla.

Anna-Kaisa Ikonen robottibussi-infossa Hervannassa.
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen lähtee ehdolle eduskuntavaaleissa. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Pirkanmaan kokoomus on nimennyt Anna-Kaisa Ikosen ehdokkaakseen eduskuntavaaleissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Tampereen pormestari todennäköisesti vaihtuu. Kokoomuksen mukaan mahdollisiin pormestarin valintakuvioihin palataan vaalien jälkeen.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen on ollut edellisissä eduskuntavaaleissa kokoomuksen ääniharava Pirkanmaalla. Hän on avoimesti kertonut viihtyvänsä pormestarina, joten valinnasta odotettiin vaikeaa.

Ikonen kertoo Ylelle, että kyseessä oli hänen työuransa vaikein valinta ja hän pohti sitä pitkään.

– Se oli työurani vaikein päätös, koska pormestarin työ on ollut monella tavalla unelmatyöni. Pidän erittäin merkityksellisenä saada johtaa omaa kotikaupunkia.

Vaakakupin ratkaisi Suomen ja maailman tilanne. Ikosen mukaan rooli kokoomuksen varapuheenjohtajana lähes velvoitti hänet ehdokkaaksi. Hän kertoo haluavansa vaikuttaa Suomen asioihin esimerkiksi tuomalla mallia Tampereelta.

– Olemme kyenneet tekemään rohkeita, tulevaisuuteen suuntaavia, rakentavia päätöksiä hyvässä yhteistyössä.

Anna-Kaisa Ikonen kertoi vaikeasta ratkaisustaan toimittaja Anu Leena Hankaniemen haastattelussa.

Tiukka kisa kokoomuksen ja SDP:n välillä

Pirkanmaalla on odotettavissa perinteisesti hyvin tiukka kisa kokoomuksen ja SDP:n välillä. SDP:n Sanna Marin ja Anna-Kaisa Ikonen (kok) ovat olleet edellisissä vaaleissa äänikuningattaria.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin lähtee myös Pirkanmaalta ehdolle.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 Marin keräsi lähes 20 000 ääntä ja puolue sai viisi kansanedustajaa. Ikonen sai yli 9 000 ääntä ja kokoomus neljä kansanedustajaa.

Ikonen luopui viimeksi kansanedustajuudesta kesken kauden ja palasi pormestariksi. Hän oli aiemmin pormestari, mutta kun kokoomus hävisi vaalit, SDP:n Lauri Lylystä tuli uusi pormestari.

Viime kesän kuntavaaleissa Tampereen valtikka ratkesi vasta tarkastuslaskennan jälkeen vain 15 äänen erolla ja Ikonen palasi pormestariksi.

Yle Areena: Tampereen pormestaritaistosta tuli jännitysnäytelmä

Kuka on seuraava pormestari?

Anna-Kaisa Ikonen aikoo tehdä keväällä tiiviin vaalikampanjan ja jatkaa töitä vaalien karanteenisäännösten mukaisesti. Esimerkiksi asukasilloissa hän ei ole mukana ennen vaaleja.

Voisiko Ikonen kuvitella olevansa joskus kolmannen kerran pormestari?

– No, elämä näyttää. Sydämeni on Tampereella. Käy tässä miten tahansa, jatkan kaupunginvaltuustossa.

Jos pormestari vaihtuu, uudesta pormestarista päättää lopullisesti Tampereen kaupunginvaltuusto. Nimen päättää käytännössä kokoomus sisäisesti, päätöksen pormestariehdokkuudesta tekevät kokoomuksen aluejärjestö ja valtuustoryhmä.

Juttuun lisätty klo 14.50 pormestari Anna-Kaisa Ikosen haastatteluaudio

Suosittelemme sinulle