Hyppää sisältöön

Lentopallolegendan loikka valmentajaksi onnistui – Olli Kunnarin tavoitteena on luotsata Suomen maajoukkuetta

Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari on luotsannut joukkueensa lentopallon Mestaruusliigan kärkisijoille. Viikonloppuna Akaa-Volley hakee Suomen cupin mestaruutta Tampereella. Yle välittää ottelut suorana.

Olli Kunnari,  lentopallo, valmentaja, Akaa Volley,  Akaa, lentopalloilija,
Olli Kunnari on johdattanut Akaa-Volleyn miesten lentopalloliigan kärkitaisteluun ja Suomen cupin huipennukseen. Kuva: Markku Rantala / Yle
Antti-Jussi

AKAA. Olli Kunnari, 42, seisoo takarajan tuntumassa ja seuraa tarkkaavaisena Akaa-Volleyn pelaajien vastaanottoharjoitusta uutuuttaan hohkaavassa hallissa. Kunnari neuvoo pelaajia rauhallisella äänellä, kunnes on aika vaihtaa harjoitusta.

Vaikka pelaajat vitsailevat päävalmentaja Kunnarin kanssa, paistaa kaikesta kunnioitus entistä huippupelaajaa kohtaan.

Myös näytöt ovat kovat. Heti ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan hän luotsasi Akaa-Volleyn SM-pronssille. Tammikuun puolivälin tienoilla pirkanmaalaisseura rustasi Kunnarin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen.

Keväällä 2020 pelaajauransa päättäneen Kunnarin mukaan siirtyminen pelaajasta valmentajaksi on ollut yllättävän kivutonta.

– Pelaamisen lopettaminen on isompi asia. Se on varmasti kivuliasta kaikille jollain tasolla, jotka ovat pitkään tätä hommaa tehneet. Päätin lähteä lopulta koettamaan valmentamista, vaikkei se ollut minulle mikään itsestäänselvyys, kertoo Kunnari Akaa-Volleyn harjoituksen päätteeksi.

– Vähän aikaa sitä pohdin. Olin ensin VaLePan valmennustiimissä Janne Kangaskokon parina. Sitten mietin, että miltä se tuntuisi olla päävalmentajana, ja toistaiseksi en ole asiaa katunut.

Rauhallisuus Kunnarin valtti

Neljä kertaa vuoden lentopalloilijaksi Suomessa valittu Kunnari myöntää, ettei lapsesta asti roihunnut rakkaus lentopalloa kohtaan ole kadonnut mihinkään.

Kiinnostus valmentamista kohtaan heräsi lopettamispäätöksen jälkeen, kun lentopalloliiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen tiedusteli Kunnarin kiinnostusta suorittaa ammattivalmentajantutkinto Kuortaneella.

Kunnari pohti asiaa hetken ja totesi, ettei tutkinnosta ole ainakaan mitään haittaa, ja samalla tiellä hän on edelleen.

Olli Kunnari,  lentopallo, valmentaja, Akaa Volley,  Akaa, lentopalloilija,
Kunnari on valmentajana rauhallinen. Suuria tunteenpurkauksia häneltä ei nähty kovin usein pelaajanakaan. Kuva: Markku Rantala / Yle

Harjoituksissa ja kiivaissa pelitilanteissa Kunnari on kuin viilipytty. Rauhallisuus on hänen tunnuksenomainen luonteenpiirteensä. Kunnari haluaa kuunnella pelaajiaan ja antaa heille vastuuta tehdä omia ratkaisujaan.

– Persoona pitää näkyä vahvasti valmentamisessa. Se paistaa läpi, jos yrittää olla jotain muuta kuin oikeasti on. Minullakin on ollut monenlaisia valmentajia. Vaikka kuinka haluaisin olla kuin (Mauro) Berruto jossain valmennuksellisessa osa-alueessa, niin jos asiat eivät tule luontaisesti, sille tielle on turha lähteä.

Kunnari kokee, että hänellä on entisenä huippupelaajana etulyöntiasema luoda luottamussuhde valmennettaviinsa. Tämä toki vaatii myös runsaasti osaamista valmentajan roolissa.

Yleispelaajan tontilla viihtynyt Kunnari edusti Suomea viidesti EM-lopputurnauksessa ja kerran MM-kisoissa. Kaikkiaan hän pelasi Suomi-paidassa komeat 251 ottelua.

Pelaajana Kunnari sai parhaat onnistumisen tunteet isojen ottelujen voittamisesta ja kansallisten sarjojen mestaruuksista, mutta valmentajana hän kokee onnistumiset eri tavalla.

– Ammatillinen ilo syntyy siitä, kun ne asiat, joita haluaa tuoda joukkueeseen sisään, siirtyvät harjoituksista pelitapaan ja joukkueeseen. Totta kai sitä nauttii myös pelaajien onnistumisista sekä ahaa-elämyksistä. Lisäksi voittaminen tuo edelleen iloa, pohtii Kunnari.

Euroopan huippusarjat ja maajoukkue kiinnostavat

Vielä peliuransa aikana Kunnari ei juurikaan miettinyt, mitä valmentajilta olisi voinut oppia nykyiseen päivätyöhönsä.

Hän on pelannut maajoukkueessa muun muassa äärimmäisen vaativina tunnettujen Berruton ja Tuomas Sammelvuon alaisuudessa.

Kunnarin mukaan hänen uransa tärkein valmentaja oli Ranskan maajoukkueen olympiakultaan Tokiossa luotsannut Laurent Tillie, jonka alaisuudessa hän pelasi Cannesissa kaudet 2006–2008.

– Hän oli minulle hyvään aikaan oikea valmentaja. Tillie oli tosi innostava, mutta samalla tosi vaativa. Hän on ollut oman peliurani suurin vaikuttaja, kertoo Kunnari.

Akaa-Volleyn käskijän tulevaisuuden tavoitteet ovat hahmottuneet. Rima on korkealla.

– Totta kai haluan kehittyä mahdollisimman hyväksi valmentajaksi. Minua kiinnostaa tulevaisuudessa valmentaa ulkomailla sekä Suomen maajoukkueen valmentaminen.

Missä olet päävalmentajana kymmenen vuoden päästä?

– Paha sanoa. Se on mielenkiintoinen tilanne, koska tuossa vaiheessa lapset ovat todennäköisesti muuttaneet jo pois kotoa. Toivottavasti olen tuolloin jossain lämpimässä valmentamassa.

Yle lähettää lentopallon Suomen cupin huipennuksen viikonloppuna Tampereelta Areenassa ja TV2:ssa.

Lauantai 4.2.

Miesten välierä: Hurrikaani Loimaa – Akaa Volley klo 11.55 Yle Areena

Miesten välierä: VaLePa – Savo Volley klo 14.25 Yle Areena

Naisten loppuottelu klo 17.25 TV2 ja Yle Areena

Sunnuntai 5.2.

Miesten loppuottelu klo 16.20 TV2 ja Yle Areena

Suosittelemme sinulle