Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Marin teki yhden asian pikavisiitin Tukholmaan

Pääministerit Sanna Marin ja Ulf Kristersson neuvottelivat tänään tunnin Tukholmassa. Pikavisiitin ainoana tarkoituksena oli viestiä, että Nato-matka jatkuu yhdessä, arvioi Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen.

Pääministerit alleviivasivat Nato-prosessin etenevän käsi kädessä ja tiivisti konsultoiden.
Pirjo Auvinen

TUKHOLMA Pääministeri Sanna Marin tuli Tukholmaan puolen päivän jälkeen, kun talvinen kaupunki oli upeimmillaan. Yöllä olisi satanut sen verran lunta, että maa oli valkoinen, taivas pilvetön ja kevätauringon saattoi jo tuntea lämmittävän.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson odotti vierastaan sievässä virka-asunnossaan Sagerin palatsissa, valtiopäivätaloa vastapäätä. Sinne kokoomusjohtaja Kristersson muutti vaalien jälkeen, vallan vaihduttua.

Etukäteen korostettiin, että Marin oli Kristerssonin ensimmäinen pääministeritason vieras. Ja ei ollut sattumaa, että vieras tuli juuri Suomesta, tärkeästä naapurimaasta.

Asialistalla muistutettiin olevan myös Ruotsin EU-puheenjohtajuuteen liittyviä asioita ja ensi viikon EU-huippukokouksen valmistelua.

Pääministerti Sanna Marin ja Ulf Kristersson Tukholmassa 2.2.2023.
Pääministeri Sanna Marin oli Kristerssonin ensimmäinen pääministeritason vieras. Kuva: STELLA Pictures / AOP

Mutta oikeasti tapaamisella näytti olevan vain yksi tarkoitus. Pääministerit halusivat maailmalle lähtevän yhden viestin kuvineen: Suomi ja Ruotsi pyrkivät puolustusliitto Naton jäseniksi samaan tahtiin, yhdessä, käsikynkkää.

Näin siis siitä huolimatta, että Suomessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli jo ajatellut ääneen, että jos Ruotsin jäsenyys jumittuu pitkäksikin aikaa, niin silloin pitäisi ehkä harkita Suomen etenemistä yksin.

Eikä käsikynkkää haluta purkaa yhteen koraaninpolttoon, jonka Ruotsin laki sallii, mutta arvostelukyky tuomitsee.

Eivätkä pääministerit pitäneet minään sitäkään, että Ilta-Sanomien teettämän kyselyn mukaan suomalaisten enemmistö olisi valmis etenemään Natoon vaikka ilman Ruotsia.

Ei. Tukholmasta pääministerit halusivat lähettää vain yhden viestin ja yhden kuvan: yhdessä ikään kuin mitään ei olisi parina viime viikkona tapahtunut.

Ja osoitekin oli selvä ja yhteinen: Turkki.

Pääministerti Sanna Marin ja Ulf Kristersson Tukholmassa 2.2.2023
Pääministerien viesti oli tiukka ja tiivis: Suomi ja Ruotsi etenevät Nato-prosessissa yhdessä. Kuva: STELLA Pictures/AOP

Vastausta vaille jäivät kysymykset siitä, kaipaavatko pääministerit lisätukea Turkki-jumin purkamiseen esimerkiksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergilta tai Naton suurilta jäsenmailta kuten vaikkapa Yhdysvalloilta.

Tai kysymys siitä, voiko koraaninpolttaja Rasmus Paludan tai muut Turkkia ärsyttävät pelata Venäjän pussiin.

Nyt tärkeintä on pysyä rauhallisena, kuului vastaus moneen kysymykseen.

Turkille lähetettyyn viestiin lisättiin myös maininta Ruotsin terroristilainsäädännön kiristysaikeista, joista oikeusministeri Gunnar Strömmer (kok.) tänä aamuna kertoi. Nyt terrorijärjestöön kuuluminen tai siinä toimiminen tehdään rangaistavaksi, mutta rajanveto ei ole jatkossakaan helppoa.

Uusienkaan pykälien mukaan mielenosoitukseen osallistuminen tai kurdijärjestö PKK:n lipun liehuttaminen ei ole rangaistavaa.

Eli terveisiä Tukholmasta: käsikynkkää ja rauhallisina.

Suosittelemme sinulle