Hyppää sisältöön

Suuren ruotsinkielisen kulttuurikampuksen suunnitelmat valmistuneet Porissa

Yksityiskoulua ylläpitävä säätiö on saanut valmiiksi uuden kulttuurikampuksensa suunnitelmat. Tavoitteena on kasvattaa Porin ruotsalaisen koulun kokoa ja hakea oikeudet IB-lukio-opetukseen.

Rakennuksia havainnekuvassa katutasolta katsottuna.
Havainnekuva uudesta kulttuurikampuksesta ja vanhasta BSS:n koulurakennuksesta Mikonkadun puolelta katsottuna. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Antti Laakso

Porissa toimiva ruotsinkielinen yksityiskoulu Björneborgs svenska samskola (BSS) haluaa oikeuden antaa englanninkielistä IB-lukio-opetusta.

BSS:n johtava rehtori Martin Hartman sanoo koulun tekevän yhteistyötä Porin kaupungin kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Satakunnassa ei ole täIlä hetkellä ole IB-lukiota.

IB-lukiotoive liittyy yhteiskoulun rakennusten merkittävään laajentamiseen ja peruskorjaukseen. Koulun omistava säätiö Svenska Kulturfonden i Björneborg (SKiB) rakennuttaa uudisrakennuksen koulun punatiilisen rakennuksen viereiselle tontille Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaan.

Sininen puutalo, taustalla punainen tiilikerrostalo.
Ruotsalainen kulttuurikeskus nousee etualalla olevan sinisen talon paikalle Eteläpuiston ja Mikonkadun risteykseen, Ruotsalaisen yhteiskoulun punaisen rakennuksen viereen. Kuva: Antti Laakso / Yle

Nykyisin säätiön päiväkodissa, peruskoulussa ja lukiossa on noin 350 lasta ja nuorta. Jatkossa koulun ja ruotsalaisen päiväkodin kirjoilla voisi olla jopa 500 oppilasta ja hoidettavaa.

Kaikille avoin tila

SKiB-säätiö osti tontilla sijaitsevat rakennukset jo useita vuosia sitten. Rakennuksissa on aiemmin toiminut muun muassa tunnettu Mustikan kahvila.

Uudisrakennukseen tulee ruotsinkielinen kulttuurikampus, jossa on koulun tilojen lisäksi paljon muuta toimintaa: ravintola- ja kahvilatiloja, kirjasto ja monitoimisali tapahtumia ja näyttelyitä varten. Tiloissa esitellään SKiB-säätiön taidekokoelmaa.

Säätiön kulttuuri- ja viestintäjohtaja Anna Kyhä-Mantere kertoo, että kampuksen tilat avataan kaikkien porilaisten käyttöön. Tavoitteena on poistaa raja-aitoja suomen- ja ruotsinkielisten väliltä.

Havainnekuva punatiilisestä rakennuksesta. Myös puita näkyy.
Uudisrakennuksen sisäänkäynti havainnekuvassa Eteläpuiston puolelta katsottuna. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Säätiö käyttää kulttuurikampuksen rakentamiseen merkittävästi rahaa. Säätiö ei julkista vielä lopullista hinta-arviota.

Aiemmin säätiön johto on kertonut vähintään kymmenen miljoonan euron investoinnista. Kyse on säätiön historian suurimmasta hankkeesta.

Arkkitehtuuri houkuttimena

Laadukkaalla arkkitehtuurilla ja rakentamisella on tarkoitus saada koululle lisää äidinkielenään suomea puhuvia oppilaita.

Porin seudulla on nykyisin hyvin vähän äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Koulun tulevaisuus riippuu varakkaan SKiB-säätiön rahoituksen lisäksi suomenkielisten ja kaksikielisten perheiden halukkuudesta ilmoittaa lapsiaan ruotsinkielisen yksityiskoulun oppilaiksi.

Havainnekuva rakennuksen sisätiloista.
Uuden kulttuurikampuksen sisätiloja havainnekuvassa. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Isot purku- ja rakennustyöt, koulu väistötiloihin

Uudisrakennuksen tieltä puretaan vanhoja rakennuksia. Tavoitteena on aloittaa purkutyö ensi kesänä.

Eteläpuiston puoleisten rakennusten lisäksi puretaan myös osa ruotsalaisen koulun nykyisistä tiloista, joissa on ollut käsityö- ja liikuntatiloja. 1960-luvulla valmistunut tiilinen koulurakennus ja koulun vanhin osa Rosa huset 1930-luvulta Liisanpuiston puolelta peruskorjataan molemmat kauttaaltaan.

Havainnekuva kaupunkikeskustasta ylhäältä katsottuna.
Havainnekuvassa uudisrakennus on keskellä ja ruotsalaisen koulun vanhat rakennukset alhaalla, Liisantorin kenttän laidassa. Ylhäällä näkyy Eteläpuisto ja ylhäältä alas kulkee Mikonkatu. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Uudisrakennuksen ja peruskorjauksen on tarkoitus olla valmiina lukuvuonna 2025–26. Väliajan koulu toimii väistötiloissa vanhoissa ammattikoulurakennuksissa Liisanpuistossa ja entisen kauppiksen tiloissa.

Uutista voi kommentoida Yle Tunnuksella 4.2. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle