Koira on hämmästyttävän yleinen aihe kuvataiteessa.
Aiemmin koira on tosin saattanut olla sivuroolissa, jolloin sitä on vaikea huomata.
– Nykytaiteessa koirasta on tullut teoksen tärkeä subjekti. Koira voi olla muotokuvassa aivan yksinään ja edustaa itseään, sanoo intendentti Mari Lehtosalo Kouvolan taidemuseosta.
Kouvolan taidemuseo Poikilossa avautui torstaina Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -niminen näyttely. Näyttely käsittelee ihmisen ja koiran välistä suhdetta ja on auki huhtikuun lopulle saakka.
Kumppani ja lemmikki
Koira esiintyy näyttelyssä pääasiassa ihmisen kumppanina ja lemmikkinä.
Iloisten tai kepeiden kuvien lisäksi näyttelyssä on mahdollista tarkastella myös vakavampia teemoja.
– Näyttelyssä tulee ilmi se, kuinka koiraa on aikojen saatossa kohdeltu ja kuinka sitä kohdellaan nykyään. Kohtelu ei välttämättä ole aina asiallista, intendentti Lehtosalo sanoo.
Perinteisesti koira on edustanut kuvataiteessa esimerkiksi turvaa, uskollisuutta tai suloisuutta.
Überhund-näyttely kertoo myös ihmisen ja koiran yhteiselon ongelmista. Näyttelyssä nykytaiteilijat kyseenalaistavat teoksissaan esimerkiksi koiria inhimillistävän ja esineellistävän kulttuurin.
Tärkeä lohduttaja
Näyttelyn vanhimmat esineet ovat maya-kulttuurin aikaan sijoittuvat koiraa esittävät pienoisveistokset. Ne ovat hautalöytöjä.
– Maya-kulttuurissa pieniä koiria pidettiin lemmikkeinä, mutta on myös löydetty merkkejä, että ne olisivat voineet olla uhrilahjoja. Koirat olivat symbolisesti hyvin merkittäviä, sanoo Lehtosalo.
Suomessa koirat olivat merkittävässä roolissa esimerkiksi talvi- ja jatkosodan aikaan. Koirat esimerkiksi vartioivat ja etsivät haavoittuneita.
Lehtosalon mukaan ehkä merkittävin tehtävä oli kuitenkin henkisellä puolella.
– Koira oli sotilaille tärkeä tuki, seura ja lohduttaja.
Lehtosalon mukaan yli 300 sotaan osallistunutta koiraa palkittiin Suomessa hyvästä työstään kunniakirjalla sodan jälkeen.
Überhund-näyttelyssä on mukana lähes sata teosta 47 eri taiteilijalta.
Kouvolasta näyttely jatkaa Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.
Millaisia ajatuksia koirataide sinussa herättää? Voit kommentoida 5.2. kello 23 asti.