Hyppää sisältöön

Pikajuoksutähti Lotta Kemppinen ei puolusta EM-mitaliaan – haluaa ensi kesänä eroon erikoisesta tilastostaan

Lotta Kemppinen jättää hallikauden väliin. Terveysmurheiden kanssa kamppaillut 60 metrin SE-nainen haluaa päästä vihdoin ulkoratojen aikuisten arvokisoihin ja parantaa 100 metrin ennätystään.

Lotta Kemppinen poseeraa Suomen lipun kanssa.
Lotta Kemppinen juhli pari vuotta sitten EM-hallihopeaa 60 metrillä. Kuva: Leszek Szymanski
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pikajuoksija Lotta Kemppisellä olisi tänä talvena puolustettavanaan sisäratojen EM-kisojen hopeamitali. Maaliskuun alussa Turkin Istanbulissa pidettävissä kisoissa matkan SE-naista ei kuitenkaan nähdä.

– Ollaan ajateltu valmentajan kanssa, että nyt on hyvä aika saada hyvää treeniä alle, minkä takia hallikaudella ei kisata nyt ollenkaan. Nyt saadaan vetotreenejä ja muita harjoituksia, joita on aika vaikea saada mahdutettua, jos pitää kisata, Kemppinen kertoo Yle Urheilulle.

Kemppinen juoksi kaksi vuotta sitten 60 metrillä EM-hallihopealle ajalla 7,22. Saman talven aikana hän paransi Sisko Hanhijoen edellistä SE-aikaa neljällä sadasosalla aikaan 7,16.

– Olisihan sitä mitalia ollut kiva lähteä puolustamaan, mutta tärkeä kesä on tulossa. Halutaan saada 100 metrilläkin onnistuminen, joten tehtiin tällainen päätös.

Kemppinen oli hyvässä vireessä myös viime talvena, jolloin hän jäi vain sadasosan Suomen ennätyksestään. Belgradin MM-halleissa hän ylsi välierävaiheeseen.

– Odotukset olivat korkealla kesää ajatellen.

Ulkoratakausi jäi kuitenkin kokonaan väliin. Kemppistä piinasi toukokuusta asti jalkavaiva.

Jalkaansa kuntouttanut Kemppinen oli toiveikas osallistumisesta elokuussa pidettyihin yleisurheilun EM-kisoihin.

– Jalka ehti mennä täysin kivuttomaksi. Se tuli kuitenkin uudelleen kipeäksi ja esti EM-reissun.

– Yritin juosta viimeisen treenin ennen EM-kisoja. Jalka kuitenkin tuli niin kipeäksi, että suunnilleen linkkasin treeneistä pois, Kemppinen kertoo nyt.

Lotta Kemppinen.
Lotta Kemppinen haluaa juosta viimein aikuisten ulkoratojen arvokisoissa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

”Koputetaan puuta”

Kemppinen, 24, aloitti heti neljän viikon ylimenokauden, jonka jälkeen harjoitusmääriä on nostettu rauhallisesti.

Juoksumäärät olivat syksyllä normaalia pienemmät. Hän on laittanut tämän vuoden puolella piikkareita jalkaan ja alkanut tekemään vetoja.

– Ensin pystyin tekemään nopeusharjoituksia, mutta isommat vetoharjoitukset ja määräharjoittelu tehtiin pyörällä. Nyt talvella olen päässyt tekemään pitkästä aikaa 150 metrin vetoja. Ei ole ollut vielä tarvetta saada piikkareilla vetoja. Nyt kun siihen on ollut aikaa, tekniikkaa on hiottu.

Kemppinen on käynyt useaan otteeseen lääkärin pakeilla selvittämässä jalkavaivansa syytä. Nyt kysymyksiin on saatu ainakin osittain vastauksia.

– Nyt minulla on ollut kuuden kuukauden jakso, jonka aikana on toivottu, että jalka rauhoittuisi lopullisesti. On paljon omaa ja ulkopuolista huoltoa. Koputetaan puuta, mutta tällä hetkellä vaikuttaa hyvältä, Kemppinen sanoo.

Lotta Kemppinen kertoo kuulumisistaan.

Viimeinkin ulkoratojen arvokisoihin

Kesällä 2021 Kemppinen joutui luopumaan olympiapaikastaan plantariksen (hoikka kantalihas) vaivan takia. Urheilija muistuttaa EM-mitalistille hieman erikoisesta tilastosta. Hän ei ole kilpaillut aikuisten sarjassa arvokisoissa vielä lainkaan ulkoradoilla.

Kemppinen janoaakin paikkaa Budapestin MM-kisoista, jotka järjestetään 19.–27. elokuuta 2023.

– Minulla on ollut osallistumisoikeus sekä olympialaisiin että EM-kisoihin, mutta ne ovat menneet nenän edestä eri ongelmien takia. Toinen iso tavoite on juosta sellainen satasen aika, johon tiedän pystyväni. Ennätyksessäni on vielä parantamisen varaa.

Kemppisen ennätys 100 metrillä on alkukesästä 2021 Saksan Dessaussa juostu 11,33.

– Minulla oli viime kesään kovat odotukset. Harmittaa hirveästi, etten pystynyt näyttämään viivalla kuntoani. Toivottavasti tänä kesänä.

Kemppisen yleinen fiilis on ollut etenkin vuoden alusta asti positiivinen.

– Olen ollut tosi iloisella fiiliksellä. Treenit ovat sujuneet tosi hyvin. Pitkästä aikaa tuntuu siltä, että juoksua pääsee toteuttamaan niin kuten haluaa.

Kemppinen kuitenkin myöntää, että jalan tilanne kytee takaraivossa.

– Kaikki kivet käännetään. Rasitus on tällä hetkellä sopiva. En ole ollut ikinä sellainen persoona, joka haluaa sanoa, että kaikki ongelmat ovat tässä. Aina pitää olla varautunut, mutta nyt vaikuttaa hyvältä, hyväntuulinen Kemppinen sanoo.

Suosittelemme sinulle