Hyppää sisältöön

Lauhan talven aiheuttama jääkuori hankaloittaa metsän lintujen ravinnonhankintaa ja suojautumista

Hangessa oleva jääkuori vaikeuttaa esimerkiksi pöllöjen saalistusta ja metsäkanalintujen suojautumista kovassa pakkasessa.

Lapinpöllö lentää lumisessa koivikkomaisemissa.
Esimerkiksi lapinpöllö saalistaa lähes yksinomaan myyriä, joten se on riippuvainen hangen päälle tulevista jyrsijöistä. Kuva: Juha Laaksonen
Laura Valta

Monien metsässä elävien lintujen ravinnonhaku ja suojautuminen on paikoin hankaloitunut lumivaipan pinnalla tai keskellä olevan jääkuoren vuoksi.

Tammikuu oli monin paikoin poikkeuksellisen lauha ja vesisateiden jälkeen tulleet pakkaset saivat lumen pinnan kovettumaan.

Myyriä tai sopuleita ravintonaan käyttävillä pöllöillä on vaikeaa, jos saalistaminen ei onnistu jääkuoren läpi.

– Esimerkiksi lapinpöllö on puhtaasti myyräravinnolla ja niiden ravinnonsaanti vaikeutuu. Monesti ne tulevat ihmisten ilmoille ja näkösälle, kun ravintotila alkaa heiketä, kertoo lintuharrastaja Jouko Kärkkäinen Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry:stä.

Kärkkäisen mukaan toistaiseksi ei kuitenkaan ole havaittu merkkejä useista nälkiintyneistä linnuista. Tulevien viikkojen säät ratkaisevat kuinka pöllöjen käy niillä alueilla, joissa jääkuorta on.

– Jos on kuukausi pelkkää hankikeliä, niin sillon alkaa pöllöillä olla vaikeuksia.

Metsäkanalinnut puolestaan eivät kovan kuoren vuoksi pysty kaivautumaan kieppiin suojaan kovia pakkasia.

Lue myös:

Siili voi jäätyä kuoliaaksi, jos pesään valuu vettä ja tulee pakkanen – näin sahaavat lämpötilat vaikuttavat luonnoneläimiin

Lauhan talven vitsaukset: väärän värinen jänis, märkä siili ja kiepitön riekko

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 4.2. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle