Hyppää sisältöön

Tulos kirittää parempaan, hallitusvastuu painaa ja omalla drivella jatketaan – katso miten puolueet kommentoivat kannatusmittausta

Puoluekannatuksen kärkikahinoissa ei uskalleta kommentoida puoluekannatuksen tulosta vielä räväkästi, koska vaaleihin on vielä kaksi kuukautta aikaa.

Ylen 2. helmikuuta 2023 julkaisemassa puoluekannatuksessa kärkikolmikon paikkoja pitivät kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Puolueista kommentoitiin tunnelmia kaksi kuukautta ennen vaaleja.
Elli Piirainen

Kaikki kolme suurinta puoluetta – kokoomus, SDP ja perussuomalaiset – mahtuvat kannatusluvullaan tänään julkaistussa Ylen puoluekannatusmittauksessa kolmen prosenttiyksiön sisään. Se uumoilee tiukkaa kisaa suurimman puolueen paikasta, eli myös pääministeripaikasta, nyt vaalikeväänä.

Puoluekannatus 1/2023: Kokoomus 21,6 % SDP	19,1 % PS	18,4 % Vihr.	10,3 % Kesk.	10,1 % Vas.	7,6 % RKP	4,4 % KD	4,0 % muut	2,7 % Liik.	1,8 %
Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Jokainen puolue uskoo kuitenkin omiin mahdollisuuksiinsa ja siihen, että edessä on jännittävä kevät, kun Yle kysyi kommentteja kärkikolmikosta.

Suurin puolue kokoomus tippui edellisestä kannatusmittauksesta 1,4 prosenttiyksikön verran, mutta puolueessa ei olla siitä suuremmin huolissaan. Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko uskoo, että ihmiset ovat siirtyneet yleisöön seuraamaan politiikan vaalikuumeen kehittymistä ja harkitsevat nyt tarkkaan, kenelle antavat ainoan äänensä.

– Uskon, että tämä kirittää ja vauhdittaa. Ei ainakaan jäädä laakereille lepäämään, vaan tehdään ihan kaikkemme sen eteen, että saadaan oma viesti kulkemaan, Kokko kommentoi.

Kakkossija vaihtui edelliseen puoluekannatuskyselyyn verrattuna: tammikuun alussa sitä piteli suurin oppositiopuolue perussuomalaiset, mutta nyt toisena oli jälleen pääministeripuolue SDP. SDP on komeillut puoluekannatuksen kakkosena pitkään, ainoastaan viime tammikuussa puolue oli mittauksessa kolmossijalla.

Yhdestä gallupista ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska kannatusmittaus sahaa jatkuvasti edestakaisin, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi. Demarit pääsevät polkaisemaan vaalikampanjansa käyntiin tulevana lauantaina, ja sen jälkeen tilanne voi muuttua, hän uskoo.

Mitä pienemmät erot kärkikolmikon kesken ovat, sitä enemmän puolueiden pitää erottua ja toistaa omaa viestiään.

– Vaalikampanjan aloituksen jälkeen varmasti puhumme muistakin asioista kuin pelkästään eduskunnan tai hallituksen asioista, joita tähän asti olemme tietysti eniten pääministeripuolueena ajaneet. Nyt rupeamme puhumaan enemmän tulevasta vaalikaudesta. Uskon, että se näkyy myös ihmisille, Mäkynen sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei suoraan myönnä, että olisi pettynyt kannatusmittauksen tulokseen. Hän arvelee, että vaaleista on tulossa hyvin tiukat, ja että kärkipaikalla koetetaan varovaisesti pitää ykkössijasta kiinni.

Tällä hetkellä odotellaan, tekeekö SDP vappusatasen kaltaisia vaalilupauksia, ja kuinka varovaisesti Orpo yrittää jatkaa oman paikan varmistamista. Perussuomalaiset menee omalla politiikalla ihan täysillä eteenpäin.

Suosittelemme sinulle