Hyppää sisältöön

Stora Enson Oulun tehdasta koskevat neuvottelut ovat päättyneet – lomautuksille ei nähty tarvetta

Stora Enson Oulun tehtaalla työt jatkuvat toistaiseksi entiseen malliin, ja korvaavia tehtäviä tulee tarvittaessa investointihankkeista.

Mies ajaa kuljetustrukkia tehtaan sisällä.
Stora Enson Oulun tehtaalla kerrottiin lokakuussa 2022 miljardi-investoinnista. Nyt takana ovat muutosneuvottelut. Kuva: Risto Degerman / Yle
Siiri Pohjoinen

– Viimeisessä neuvottelussa työnantaja totesi, että Oulun tehtaan lomautuksiin ei tällä hetkellä ole tarvetta, kertoo Stora Enson Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen torstaina 2.2.2023 päättyneistä neuvotteluista.

Samalla työnantaja kuitenkin Kaikkosen mukaan varautuu siihen, että tilanteen heikentyessä lomautuksiin voidaan ryhtyä.

Toistaiseksi tilanne jatkuu kuitenkin normaalina. Oulun tehtaalla tehtiin vuoden 2022 loppupuolella iso investointipäätös, ja sen läpivienti vaatii Kaikkosen mukaan organisaatiolta paljon.

– Projekti on lähtenyt liikkeelle, ja sen läpivienti on tärkeää. Korvaavia työtehtäviä löytyy tilanteissa, joissa aiemmin olleita tehtäviä ei voisi tehdä.

Kaikkonen kuvailee tunnelmia paremmiksi kuin neuvottelujen alkamisen hetkellä.

– Löysimme korvaavia töitä, ja muun muassa alihankintaa vähentämällä voimme keskittää työtä omalle henkilöstölle enemmän.

Konsernitasolla Kaikkonen toivoo malttia muutosneuvottelujen aloittamiselle. Tilanne on epävarma, mutta ei pysyvä. Kaikkonen näkeekin Suomen tehtaiden tulevaisuuden vakaana.

– Pysyvä ilmiö tämä tilausten aleneminen ei ole, vaan kyllä maailma menee eteenpäin ja sitä kautta siirtymä pakkauskartonkeihin öljypohjaisista tuotteista ja muista varmasti jatkuu ennallaan.

Metsäteollisyysyhtiö Stora Enso jätti neuvottelukutsun tammikuussa. Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila kertoi tammikuussa, että taustalla on viime hetkinä heikentynyt markkinatilanne. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä noin 1 300 ihmistä Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonan viidellä tehdaspaikkakunnalla Oulussa, Varkaudessa, Heinolassa, Anjalankoskella ja Inkeroisissa.

Suosittelemme sinulle