Hyppää sisältöön

40-vuotiasta Emma-gaalaa juhlitaan tänään – katso, muistatko vielä esimerkiksi Kaija Koon ja Lordin voitonhetket

Musiikkialan tärkeimmät kotimaiset palkinnot keräävät paikalle koko viihdetaiteilijoiden kerman. Yle välittää tunnelmia suorana gaalan punaiselta matolta klo 15.45 alkaen.

Ville Vedenpää

Musiikkialan Emma-gaala täyttää 40 vuotta. Ensimmäisellä kerralla vuonna 1983 palkintogaalaa järjestänyt Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT jakoi vain viisi palkintoa.

Tuolloin vuoden biisinä palkittiin Kake Randelinin Avaa hakas. Vuoden naissolistiksi valittiin Anita Hirvonen ja miessolisteja oli kaksi, Matti ja Teppo. Vuoden yhtye oli Yö ja erikois-Emman sai Juice Leskinen.

Emma-gaala nähtiin televisiossa ensimmäistä kertaa vuonna 1992 Ylellä. Alkuun suomalaisen musiikin palkintogaalaa juhlittiin pienimuotoisesti.

Esimerkiksi vuonna 1993 tilaisuus pidettiin Helsingin Kaivohuoneella musiikkiväen kesken. Tuolloin illan tähti oli Kaija Koo, joka sai juhlia läpimurtoaan kappaleella Kuka keksi rakkauden ja levyllä Tuulten viemää.

– Suomen kansa keksi Kaija Koon, luki palkintoperusteluja juontajaksi pestattu saman vuoden Miss Suomi Tarja Smura.

Vuosien varrella Emma-gaalassa on nähty useita palkintorohmuja. Vuonna 2007 näin teki edellisvuonna Euroviisut voittanut Lordi, joka nappasi viisi pystiä. Seitsemän palkinnon jättisaaliiseen ovat yltäneet Jenni Vartiainen (2011) ja Behm (2021). Eniten Emma-palkintoja on saanut Nightwish kaikkiaan 16.

Vuosien varrella Emma-gaala on kasvanut isoksi yleisötapahtumaksi, jossa nähdään näyttäviä esiintymisiä. Palkintojuhlaa on vietetty muun muassa Helsingin ja Espoon areenoilla.

Tänä vuonna Emma-gaala järjestetään Helsingin jäähallissa. Musiikkituottajien järjestö IFPI Finland palkitsee musiikintekijöitä viime vuoden ansioista yli 20 eri kategoriassa. Uusina ehdokassarjoina tänä vuonna ovat Vuoden Alternative ja Vuoden Musiikintekijä.

Eniten ehdokkuuksia ovat saaneet Bess, Gettomasa ja Pehmoaino, joista kukin on ehdolla viiden palkinnon saajaksi.

Yle välittää tunnelmia Emma-gaalan punaiselta matolta klo 15.45 alkaen. Varsinaisen gaalalähetyksen esittää Nelonen klo 20 lähtien.

Suosittelemme sinulle