Hyppää sisältöön

Tuomo ja Markus saavat maailmamme muutoksen kuulostamaan kauniilta – ajaton levy on ajankohtaisempi kuin koskaan

Tuomo ja Markus. Prättälä ja Nordenstreng. Kannuksensa jo ansainneet tekijämiehet tapasivat 15 vuotta sitten Woodstock-tribuutissa. Ystävyys on kantanut: uusi levy ottaa kantaa, muttei saarnaa. Game Changing on korvakarkkia, jolla on sanoma.

Musiikintekijät Tuomo Prättälä ja Markus Nordenstreng saivat Game Changing -albumin valmiiksi, juuri kun korona-pandemia sulki keikkapaikat. Parin vuoden hyllytyksen jälkeen levy on nyt julki. Kriitikot ylistävät, yleisön reaktio jännittää.
Matti Toivonen

Kosketinsoitinvelho Tuomo Prättälä on stadin kundi Maunulasta. Oulunkylän pop-jazz-konservatorion kasvatti on ilahduttanut rytmimusiikin ystäviä Quintessence-soul-kokoonpanossa, Ilmileikki-jazz-kvartetissa sekä sooloartistina soulpitoisella ohjelmistollaan.

Kitaran varressa viihtyvä Markus Nordenstreng kasvoi kansainväliseksi professorivanhempiensa työkomennuksilla. Koulunsa hän aloitti kuusivuotiaana Tansaniassa, mistä on peräisin englanti toisena äidinkielenä. Austinista Teksasista lienee peräisin ymmärrys englanniksi tehdystä musiikista, erityisesti niin sanotusta americanasta. Sitä hän on jopa vienyt takaisin syntysijoilleen Latebirds-yhtyeensä kanssa.

Nyt duon kokoama superkokoonpano, nerokkaasti nimetty Tuomo ja Markus, on julkaissut pitkään valmistellun albumin Game Changing. Nimensä mukaan (suurin piirtein: Peli on muuttumassa) levy ottaa kantaa aikamme isoihin ongelmiin. Sanoitukset käsittelevät mm. ilmastonmuutosta, maahanmuuttoa, woke-kulttuuria eli sitä mitä saa sanoa ja mitä ei.

Elämän on muututtava -säe putosi syliin koronana ja Ukrainan sotana

Levyn ensimmäinen säe, Tuntemamme elämän on muututtava sai aivan uusia merkityksiä, kun koronapandemia alkoi. Sen päälle vielä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eli Euroopassa syttyi jälleen sota. Ilmastonmuutoksen rinnalle kehkeytyi vielä akuutimpia murheita.

– Onhan se ällistyttävää, että levy, joka pandemian takia jäi hyllylle pariksi vuodeksi, on saanut ihan uusia merkityksiä, Tuomo Prättälä miettii.

Kriitikot ylistävät albumia, mutta yleisön vastaanotosta tekijöillä on yhä vain aavistus. Markus Nordenstreng oli pohtinut tätä viime viikolla saunan lauteilla J. Karjalaisen kanssa.

– Hän on sentään on tehnyt musiikkia 40 vuotta. Silti J. sanoi, ettei koskaan voi tietää. Aina sitä kuvittelee tehneensä parasta ikinä, mutta musiikki joko koskettaa ihmisiä tai sitten ei kosketa.

– Eikös J. Karjalainen olis voinut sanoa, että ainahan niistä tulee hittejä, kuittaa Prättälä.

Lähipiirin vastaanotto on kuitenkin ollut myönteinen, mikä Tuomo Prättälää lämmittää.

– Monet, joiden en kuvitellut edes kuuntelevan levyä, ovat tulleet kiittämään.

Katso Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin koko vierailu Puoli seitsemän -ohjelmassa torstaina 2. helmikuuta 2023 tästä.

Suosittelemme sinulle