Hyppää sisältöön

Muhoksella tavoitellaan kiertotalouden ja ympäristöalan yritysten keskittymää

Suunnitelman mukaan Muhoksen Biopark koskisi koko kunnan aluetta. Keskittymän tavoitteena on muun muassa lisätä työpaikkoja ja yritystoimintaa kunnassa.

Henkilöauto ajaa maantietä lumivallin takana. Taustalla pineteollisuusalue, jossa kaksi lämmityskeskuksen savupiippua tupruttavat savua pakkasekka.
Muhoksella pyritään mahdollistamaan vähähiilisen energian tuotantoa uuden hankkeen avulla. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Muhoksella kehitellään ajatusta keskittymästä, joka kokoaisi eri puolilla kuntaa olevia kiertotalouden ja kestävänkehityksen toimijoita yhteen.

Kunta hakee rahoitusta maakuntaliitolta Muhos Biopark nimellä kulkevaan kehittämishankkeeseen. Tarkoituksena on kehittää aluetta bio- ja kiertotalouden sekä energia-alan yritysten tarpeisiin.

Muhos Biopark on käytännössä malli, jossa koottaisiin yhteen koko kunnan alueen bio- ja kiertotalousalueet sekä energiatuotanto- ja varastointialueet.

Kunnan tavoitteena on parantaa alueen kilpailukykyä sekä kehittää keinoja vähähiiliseen energian tuotantoon ja siihen liittyvien sivuvirtojen hyödyntämiseen. Kunnan mukaan Bioparkiin voisivat tulla mukaan esimerkiksi lannoite- ja peltotuotteiden jalostus, älykkäät kasvihuoneet, kaasun jatkojalostajat ja biohiilitehdas.

– Käytännössä tavoite on lisätä investointeja, yritystoimintaa ja työpaikkoja sekä vahvistaa kunnan mielikuvaa, kunnanjohtaja Jussi Rämet kertoo tiedotteessa.

Myös Muhoksen elinkeinopäällikkö Asseri Pitkälän mukaan uusi Muhos Biopark voisi parantaa yritysten mahdollisuuksia työvoiman saamisessa.

– Sijainnin ja työvoiman lisäksi synergiaetuina voisi olla tarjolla muun muassa edullista uusiutuvaa energiaa, Pitkälä sanoo tiedotteessa.

Koko hankkeen kustannusarvio on 143 000 euroa, josta Muhoksen kunnan omarahoitusosuus on kolmannes.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle