Hyppää sisältöön

Suomalaisten lihansyönnin vähentäminen hiertää hallitusta

Ylen tietojen mukaan kaikki hallituspuolueet eivät ole vieläkään tyytyväisiä ilmastoruokaohjelmaan. Joidenkin puolueiden mielestä lihansyönnin vähentämisessä pitäisi olla kunnianhimoisempi.

Kuvassa on lihatiski Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.
Lihatiski Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle
Joonatan Reunanen

Hallituspuolueet eivät ole vieläkään päässeet yhteisymmärrykseen siitä, kuinka paljon suomalaisten pitäisi vähentää lihankulutusta. Ilmastoruokaohjelma on jo pitkälti valmis, mutta kiista lihankulutuksesta jumittaa ohjelman valmistumista.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) erityisavustaja Pertti Hakanen kertoo Ylelle, että keskustelu hallituskumppaneiden kanssa on vielä kesken. Hänen mukaansa ohjelma yritetään kuitenkin yhä viedä maaliin.

Kaikki hallituspuolueet eivät hyväksy ohjelman tuoreimman version epämääräistä tavoitetta lihankulutuksen vähentämisestä. Puolueiden lausunnoista on ilmennyt, että osa puolueista vaatii tavoitteen tiukentamista.

Hallitus sopi neljä vuotta sitten hallitusohjelmaneuvotteluissa, että se laatii yhteisen ilmasto- ja ruokaohjelman. Ohjelmaa on lykätty ainakin jo kahteen kertaan.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kertoi Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun)viime lokakuussa, että ohjelma olisi tarkoitus julkistaa syksyllä.

Joulun alla STT uutisoi, että ohjelman uusin versio on lähetetty hallituskumppaneille kuitattavaksi. Vastauksia odotettiin viikon sisällä.

Pelkkä maininta vähentämisestä ei riitä kaikille

Hallituspuolueista kerrotaan Ylelle, että maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltu versio ei vieläkään kelpaa kaikille puolueille.

Hallituslähteiden mukaan viimeisimmässä versiossa on asetettu tavoitteeksi lihan kulutuksen vähentäminen. Tämä on selvästi epämääräisempi tavoite kuin eri medioiden uutisoimassa toukokuisessa versiossa. Siinä tavoite oli lihan kulutuksen vähentäminen kolmanneksella nykytasosta vuoteen 2030 mennessä.

Eniten hallituspuolueita keskusteluttaa juuri tavoite lihankulutuksen vähentämisestä. Osa hallituspuolueista haluaa kunnianhimoisemman tavoitteen lihansyönnin vähentämiseksi.

Ohjelman käsittelyyn ei ole palattu uudenvuoden jälkeen. Hallituslähteiden mukaan ohjelma halutaan kuitenkin saada valmiiksi tämän hallituskauden aikana.

Muut hallituspuolueet odottavat keskustan kutsuvan heidät käsittelemään ohjelmaa. Aikaa käsittelyyn ei ole paljoa, sillä eduskuntavaalit siintävät huhtikuun alussa.

Ilmastoruokaohjelman laatiminen on listattu hallitusohjelmaan. Kirjauksen mukaan ohjelma tähtää kulutetun ruoan kasvihuonekaasujen pienentämiseen sekä ihmisten ymmärryksen lisäämiseen ruoantuotannosta. Lisäksi yhteiseksi tavoitteeksi kirjattiin, että julkisissa hankinnoissa lisätään kasvispainotteista ruokaa ja lähilihaa suositaan. Myös ruokahävikki halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Voit keskustella aiheesta 5. helmikuuta kello 23:een saakka.

Katso myös dokumenttisarjaa ”Ilmastonmuutoksen jäljillä” Yle Areenassa:

Suosittelemme sinulle