Hyppää sisältöön

Työntekijäpuoli tyrmistyi kaupan logistiikka-alan lakon siirtämisestä kahdella viikolla

Lakko päätettiin siirtää, koska se olisi kohdistunut yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.

Sairaalaruokaa lautasella.
Kaupan logistiikka-alan lakkoa siirrettiin, koska se olisi vaikuttanut muun muassa sairaaloiden ateriapalveluihin. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Elli Piirainen,
Yle–STT

Ensi maanantaina 6.2. alkavaksi ilmoitettu kaupan alan logistiikan työnseisaus siirtyy kahdella viikolla, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Lakko on siirretty alkamaan 20.2. kello 5 alkaen.

Lakon siirtäminen on PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan tyrmistyttävä veto.

– Tämä tuli meille ihan puskista. Perustelut tuntuvat käsittämättömiltä, eikä meihin oltu missään yhteydessä tämän tiimoilta.

– On kysymys työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamisesta, sen pitäisi olla erittäin poikkeuksellista. Tuntuu todella oudolta ja kovalta päätökseltä.

Kaupan lakkojen siirtäminen ei ole perusteltua myöskään SAK:n lähettämän tiedotteen mukaan. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää tiedotteessa valtakunnansovittelijan päätöstä lakko-oikeuden rajoittamisena samoin kuten Rönni-Sällinenkin.

Työ- ja elinkeinoministeriö päätti tänään siirtää työnseisauksia valtakunnansovittelijan esityksestä.

Työnseisauksen siirtäminen on katsottu aiheelliseksi, koska työnseisaus kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaa huomattavasti yleistä etua, kerrotaan valtakunnansovittelijan sivuilla.

Rönni-Sällisen mukaan päätös on kummallinen, sillä lakosta on tiedetty jo hyvissä ajoin.

– On ollut kaksi viikkoa aikaa reagoida ja kaksi viikkoa aikaa hoitaa näitä asioita.

Työnseisauksia on erityisesti foodservice-tukkukaupan yrityksissä, jotka tuottavat huoltovarmuuden kannalta kriittisiä palveluja. Työnseisauksen kohteena olevat yritykset toimittavat pääosan aterioiden raaka-aineista lakisääteisiä ruokapalveluita tuottaville tahoille.

Tällaisia ovat esimerkiksi sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen, vankiloiden, päiväkotien ja koulujen ruokapalvelut sekä Puolustusvoimien ruokapalvelut.

Lakkoja ja lakkovaroituksia useilla aloilla

Suomea koettelee varsinainen lakkoaalto, koska tärkeimmille vientialoille ei olla onnistuttu sopimaan uutta työehtosopimusta.

Teollisuusliiton ensimmäinen, kolmipäiväinen lakko alkoi keskiviikkona ja päättyy perjantaina. Myös viennin kannalta ratkaisevan tärkeän satama- ja kuljetusalan palkansaajat ovat ilmoittaneet ylityökiellosta ja antaneet lakkovaroituksen.

Teollisuusliitto on ilmoittanut toisesta lakosta teknologia- ja kemianteollisuuteen 8.–10. helmikuuta, jos sopua palkankorotuksista ei sitä ennen synny. Kohteina olisi silloin jo toistasataa toimipaikkaa eri puolella Suomea. Myös kolmansista lakoista teollisuudessa on jo varoitettu.

Toimihenkilöjärjestö Pro on ilmoittanut seuraavista lakoistaan teknologiateollisuuteen sekä konsultti- ja suunnittelualalle 8.–10. ja 11.–17. helmikuuta, sekä joukkoon kemianteollisuuden yrityksiä 13.–15. helmikuuta.

Suosittelemme sinulle