Hyppää sisältöön

Lentoyhtiö Go Aviationin entinen toimitusjohtaja kavalsi yhtiöstä yli 220 000 euroa – tuomio lieveni hovioikeudessa

Käräjäoikeudessa annettu tuomio pysyi pääosin samana Helsingin hovioikeudessa. Joitain syytteitä kuitenkin hylättiin.

Helsingin hovioikeuden kyltti syyskuussa 2022.
Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteet 50 000 euron laskun osalta, jonka käräjäoikeus oli aiemmin katsonut olevan laiton. Kuva: Silja Viitala / Yle
Otso Karhu

Helsingin hovioikeus jätti pääosin voimaan Go Aviation Oy:n entisen toimitusjohtajan saamat tuomiot, hovioikeus tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Ilmailuyritys Go Aviation Oy:n entinen toimitusjohtaja tuomittiin vuonna 2021 Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa vankeuteen muun muassa törkeästä kavalluksesta, törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja viestintäsalaisuuden loukkaamisesta.

Tuomiosta valitettiin hovioikeuteen, mutta valitus osin hylättiin tänään.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2021 tapahtumaan liittyen lisäksi kaksi vastaajaa avunannosta törkeään kavallukseen ja yhden vastaajan törkeästä rahanpesusta.

Toimitusjohtajan katsottiin kavaltaneen yhtiöstä yli 220 000 euroa ja avunantajien edistäneen rikosta pienempien määrien osalta.

Go Aviation Oy:n oli tarkoitus aloittaa lentoliiketoiminta pienkoneilla Suomessa ja Virossa, mutta se hakeutui konkurssiin vuonna 2017.

Osa syytteistä hylättiin

Toimitusjohtaja ja avunannosta tuomitut vastaajat olivat laskuttaneet yhtiötä perusteettomilla laskuilla. Niillä saadut varat päätyivät pääosin tuomittujen omaan käyttöön.

Rahoja oli osin kierrätetty takaisin yhtiöön, jotta tuomitun toimitusjohtajan aiemmin yhtiöltä nostamat rahat saataisiin palautettua.

Käräjäoikeus katsoi tuolloin, että kaikki syytteessä mainitut laskut olivat perusteettomia. Hovioikeus tulkitsi, että eräälle noin 50 000 euron siirrolle oli liiketaloudellinen peruste, joten syytteet kyseisen siirron osalta hylättiin.

Muutoin tuomiota ei tämän osalta muutettu.

Käräjäoikeuden antamaa tuomiota toimitusjohtajalle alennettiin ja se muutettiin ehdolliseksi, koska osa syytteistä hylättiin ja tapahtumasta oli kulunut jo aikaa.

Entinen toimitusjohtaja tuomittiin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja lisäksi 90 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Aiempi käräjäoikeuden tuomio, runsaat kaksi vuotta ehdotonta vankeutta, siis lieveni hovioikeudessa.

Lisäksi hovioikeus jätti voimaan käräjäoikeuden määräämän neljän vuoden liiketoimintakiellon.

Tuomittu toimitusjohtaja myös määrättiin maksamaan korvauksia Go Aviationin konkurssipesälle sekä Verohallinnolle.

Avunantajien tuomiot pysyivät

Avunantajille käräjäoikeudessa tuomittuja kymmenen ja kuuden kuukauden ehdollisia vankeusrangaistuksia ei muutettu hovioikeudessa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli myös katsonut yhden vastaajan vastaanottaneen ja siirtäneen rikollista rahaa eteenpäin.

Hovioikeus hylkäsi syytteen törkeästä rahanpesusta tämän vastaajan kohdalla. Hovioikeus katsoi, että rahojen vastaanotto oli perustunut työsuoritteeseen liittyviin laskuihin eikä vastaaja ollut tiennyt rahojen rikollisesta alkuperästä.

Go Aviation perustettiin vuonna 2014. Varkauteen rekisteröity yhtiö suunnitteli kiinteään kuukausimaksuun perustuvia lentoja muun muassa reitille Kuopio-Helsinki-Tallinna.

Go Aviation mainosti tekevänsä aikataulutettuja jäsenlentoja Euroopassa huippumoderneilla yksimoottorisilla Pilatus PC-12 NG -lentokoneilla. Yhtiön lentotoiminnan aloittamista siirrettiin toistuvasti ja lopulta yhtiö hakeutui konkurssiin ehtimättä lentää kertaakaan koko toiminta-aikaan.

Suosittelemme sinulle