Hyppää sisältöön

LUT-yliopisto, Lappeenranta ja kehitysyhtiöt perustavat Vetylaakso-yhdistyksen, joka aikoo kaataa tuulivoiman esteet itärajalla

Vetylaakso-yhdistyksen tavoitteena on rakentaa Suomesta merkittävä uusiutuvan energian ja siihen pohjautuvien jalosteiden tuottaja koko Euroopan mittakaavassa.

Tuulivoimalan siivet.
Vedyn tuotantoon tarvitaan paljon sähköä, jota voisi tuottaa muun muassa tuulivoimalla. Kuva: Linnea de la Chapelle / Yle
Riitta Väisänen

Itä- ja Kaakkois-Suomessa on LUT-yliopiston mukaan valtavasti uusiutuvan energian potentiaalia, jota ei ole hyödynnetty.

Uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa aurinko- ja tuulivoiman lisäksi teollisuuden bioperäisistä hiilidioksidipäästöistä, mutta sen lisäämisen tiellä on esteitä.

Esimerkiksi Puolustusvoimien tutkat ovat nousseet itärajalla esteeksi tuulivoiman lisäämiselle suuressa mittakaavassa.

Myös sähkön- ja vedynsiirtoverkkoa on kehitettävä.

Esteiden kaatamiseksi Lappeenrannan kaupunki, LUT-yliopisto ja seudulliset kehitysyhtiöt perustavat Vetylaakso-nimisen yhdistyksen, jonka tavoitteena on samalla vauhdittaa uusiutuvan energian ja teollisuuden investointeja Itä- ja Kaakkois-Suomeen.

Uusiutuvalla energialla vetyä

Uusiutuvan energian lisääminen mahdollistaisi vihreän vedyn tuotannon Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Vetyä käytetään muun muassa polttoaineen raaka-aineena.

– Vedyn valmistukseen tarvittavan sähkön määrä alueella on kaikkiaan 103 terawattituntia. Tästä uuden teollisuuden tarve on 78 terawattituntia, sanoo LUT-yliopiston tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen tiedotteessa.

Pelkästään alueen tuulivoimapotentiaali on Laaksosen mukaan kaikkiaan 112 terawattituntia. Vireillä on myös suuria aurinkovoimahankkeita.

Uusiutuvan energian investoinnit ja vedyn tuotanto yhdessä voisivat Vetylaakson mukaan tuoda itäiseen Suomeen vahvaa talouskasvua.

– Sähkön tarve tulee kasvamaan valtavasti, ja sen merkitys esimerkiksi vedyn valmistuksessa on kriittinen, tiedotteessa todetaan.

LUT-yliopiston selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Itä- ja Kaakkois-Suomeen on mahdollista luoda vähintään 25 miljardin euron investoinnit sekä kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Suuria suunnitelmia

Tällä hetkellä St1 suunnittelee metanolin tuotantolaitosta Lappeenrantaan. Joensuussa puolestaan Savon Voima ja P2X Solutions suunnittelevat vedyn tuotantolaitosta.

Vetylaakson mukaan uudenlaisia energia-alan investointihankkeita on tulossa alueelle vielä lisää.

Vetylaakso katsoo myös Itä- ja Kaakkois-Suomea laajemmalle: sen tavoitteena on rakentaa Suomesta merkittävä uusiutuvan energian ja siihen pohjautuvien jalosteiden tuottaja koko Euroopan mittakaavassa.

Suosittelemme sinulle