Hyppää sisältöön

Kiinalaisturistien koronatoimet nytkähtivät eteenpäin – Traficom kehottaa lentoyhtiöitä tarkastamaan matkustajien ennakkotestitodistuksia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom suosittelee, että Kiinasta Suomeen lentävät yhtiöt tarkastavat ennakkotestitodistuksia. EU:ssa linjattujen koronatoimien aloittaminen on Suomessa mutkistunut.

Ihmisiä jonossa turvatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentokentällä 10.6.2022.
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla kesäkuussa 2022. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Elisa Kallunki

Kiinasta Suomeen saapuviin turisteihin suunnatut koronatoimet liikahtivat tänään askeleen eteenpäin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antoi Kiinasta Suomeen lentäville lentoyhtiöille suosituksen, jossa se kehottaa lentoyhtiöitä noudattamaan EU:ssa linjattuja ohjeita turistien koronatodistuksista. Matkustajilta halutaan EU:hun tullessa enintään kaksi vuorokautta vanha ennakkotestitodistus.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen näkee Traficomin suosituksen lisäävän todennäköisyyttä, että EU-linjausta aletaan nyt Suomessa toteuttaa.

– Kyllä se lisää todennäköisyyttä, että lentoyhtiöt lähtevät ennakkotestausasiaa toteuttamaan, Taneli Puumalainen sanoo.

EU:ssa linjattujen kiinalaisturisteihin kohdistuvien koronatoimien aloittaminen on Suomessa mutkistunut erilaisten tulkintojen ja näkemysten vuoksi.

Jo aiemmin tällä viikolla sosiaali- ja terveysministeriö antoi kolmelle Kiinasta Suomeen lentävälle lentoyhtiöille ennakkotestejä koskevan ohjauskirjeen. Suositus osoitettiin Finnairille ja kahdelle kiinalaiselle lentoyhtiölle. Finnairin mukaan sosiaali- ja terveysministeriön antama suositus ei kuitenkaan aiheuttanut tässä vaiheessa toimia. Sosiaali- ja terveysministeriön suositus ei velvoita lentoyhtiöitä.

EU-linjaukset jo laajasti käytössä läntisen Euroopan maissa

EU:n jäsenmaat ja ilmailuviranomaiset tekivät tammikuussa yhteisen linjauksen toimenpiteistä, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään ehkäisemään Kiinasta EU:hun suuntautuvan turismin myötä. Koronavirustartunnat lisääntyivät Kiinassa nopeasti, kun maa höllensi rajoituksia viime vuoden lopulla.

EU:ssa linjattuihin toimenpiteisiin kuuluu Kiinasta EU-alueelle saapuvien matkustajien ennakkotestaus. Tämän lisäksi suositellaan muun muassa maskien käyttöä Kiinasta EU-alueelle lentävissä koneissa, informaation jakamista matkustajille, lentokoneiden ja -terminaalien jätevesitutkimusta sekä testausmahdollisuuden lisäämistä lentoasemilla.

Tavoitteena on vähentää mahdollisten koronavarianttien leviämistä Kiinasta Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Taneli Puumalaisen mukaan EU:n terveysturvakomitea on arvioinut tilannetta tämän viikon maanantaina. Hänen mukaansa EU-maat toteuttavat yhteisiä linjauksia jo laajasti.

– Vaikutti siltä, että käytännössä kaikki läntisen Euroopan maat, joilla on suoria lentoyhteyksiä, toteuttavat näitä toimenpiteitä. Itä-Euroopassa on joitakin maita, jotka ovat ilmoittaneet, että ne eivät näitä toimia lähtisi toteuttamaan, Taneli Puumalainen sanoo.

Suosittelemme sinulle