Hyppää sisältöön

Helsingin metroasemilla pysäytettiin liukuportaita sähkön säästämiseksi, mutta nyt ne otettiin taas käyttöön

Pysäytetyillä liukuportailla säästetty sähkö vastaa noin kolmasosaa Kulosaaren metroaseman vuosisähkökulutuksesta.

Finnoon metroaseman liukuportaat.
Liukuportaiden pysäyttämisellä säästettiin noin 80 megawattituntia sähköä. Kuva: Matti Myller / Yle
Otso Karhu

Kaupunkiliikenne ja Helsingin seudun liikenne päättivät joulukuussa, että osa Rautatientorin, Kampin, Ruoholahden ja Hakaniemen metroasemien liukuportaista pidetään pysäytettyinä sähkönsäästösyistä.

Nyt kyseiset liukuportaat on päätetty avata jälleen käyttöön asemilla liikkumisen sujuvoittamiseksi, Kaupunkiliikenne tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Kaikilla asemilla on ollut talven aikana käytössä ainakin yhdet liukuportaat, mutta muiden sulkeminen on aiheuttanut haittaa matkustajille.

Kaupunkiliikenteen ja HSL:n mukaan matkustushaitan lisäksi sähköpulan uhka ei tällä hetkellä ole enää suuri.

Seurantajakso kertoi sähkönsäästöstä

Liukuportaiden pysäyttämisen vaikutuksia seurattiin kuukauden mittaisella seurantajaksolla. Tulosten mukaan sähköä säästyi noin 80 megawattituntia.

Tämä vastaa noin kolmasosaa Kulosaaren metroaseman vuosikulutuksesta.

HSL:n mukaan tarkkaa osuutta liukuportaiden sähkönkulutuksesta ei ole mahdollista selvittää, mutta tiedossa on, että se muodostaa merkittävän osan metroasemien sähkönkulutuksesta.

Kaupunkiliikenne on säästänyt sähköä useilla eri tavoilla talven aikana. Rullataan raiteilla -kampanjassa kuljettajia muistutettiin energiatehokkaasta ajotavasta. Ajotavan energiatehokkuutta on myös mitattu kuljettajien ohjaamoissa näkyvillä mittareilla.

Lisäksi varikoilla ja asemilla on vaihdettu lamppuja ledivaloiksi, ja sähkön käyttöä on muutenkin vähennetty. Myös toimistotilojen lämpötilaa pudotettiin kahdella asteella.

Voit keskustella aiheesta 3. helmikuuta 2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle