Hyppää sisältöön

Tässä ovat SM-liigan viisi parasta oman pään luutaa, linjasi Ismo Lehkonen – ”Niitä haetaan seuroissa kissojen ja koirien kanssa”

Jääkiekkokierroksella keskusteltiin puolustajien evoluutiosta. Ismo Lehkonen nosti esiin SM-liigakauden parhaat ”perusluudat”, jotka ovat asiantuntijan mukaan voittamisen kannalta äärimmäisen tärkeitä.

Atte Ohtamaa ja Patrik Puistola taistelevat kiekosta.
Kärppien kapteeni, puolustaja Atte Ohtamaa ja Jukurien kultakypärä Patrik Puistola vääntämässä kiekosta. Kuva: Oskari Mäkisarka / All Over Press
Ilmari Pitkänen

Kiekollisten puolustajien arvo on noussut jääkiekossa pelin vaatimustason myötä. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen on huolissaan siitä, että nuorten nuorten puolustajien evoluutiossa on tapahtunut muutos siihen suuntaan, että pekkasaravomaiset tai ossiväänäsmäiset peruspakit ovat menettämässä arvostustaan.

– Voittamisen kannalta ”perusluudat” ovat äärimmäisen tärkeitä. Niitä haetaan liigaseuroissa kissojen ja koirien kanssa.

Alta voit kuunnella Jääkiekkokierroksen keskustelun aiheesta. Juttu jatkuu audioupotuksen jälkeen SM-liigan top5-peruspakkien esittelyllä.

5. Valtteri Pulli, 21, TPS

Valtteri Pulli.
Valtteri Pulli debytoi SM-liigassa TPS:n väreissä kaudella 2020–21. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Kaksi kertaa peräkkäin finaaleissa esiintyneen turkulaisjoukkueen puolustuksessa on viime vuosina viilettänyt tukku omia nuoria lupauksia. Yksi heistä on TuTon kasvatti Valtteri Pulli, joka on kypsynyt Emil Viron, Ruben Rafkinin ja Aleksi Anttalaisen taustalla.

Kuluvalla kaudella vastuu on kasvanut ja se näkyy myös tilastoissa. 46 ottelussa Pulli on saanut jääaikaa keskiarvolla 17.21 ja tehtaillut mukavat 14 tehopistettä. Vahvat otteet huomioitiin myös maajoukkueen johdossa, kun Jukka Jalonen valitsi vasemmalta laukovan Pullin Leijoniin Ruotsin EHT-turnaukseen.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen on seurannut lämmöllä nuoren turkulaisen kehittymistä.

– Lähes kaksi metriä ja melkein sata kiloa. Iso mies otti viime kesänä isoja harppauksia eteenpäin ja harjoitteli maailman kärkipelaajien kanssa Turussa. Ja pärjäsi muuten tosi hyvin, kun kamppailtiin pienessä tilassa.

– Pullilla on erittäin iso potentiaali. Uskallan väittää, että herraa viedään jo tämän kauden jälkeen kohti Pohjois-Amerikkaa, Lehkonen pamauttaa.

4. Jarkko Parikka, 25, Ilves

Jarkko Parikka.
Jarkko Parikka on pelannut koko liigauransa Ilveksessä. Hän debytoi SM-liigassa kaudella 2015–16. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Imatralta lähtöisin oleva Jarkko Parikka on kuulunut jo useamman vuoden ajan SM-liigan puolustajien eliittiin. llveksen tukipilari johtaa liigan plusmiinustilastoa lukemalla +20 ja on kahdesti ylittänyt urallaan kahdenkymmenen tehopisteen rajan SM-liigassa.

Aikuisten arvokisoissa puolustajaa ei ole vielä nähty, vaikka mies onkin esiintynyt Leijona-paidassa viidellä kaudella peräkkäin. Parikka edusti Suomea alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2014.

– Kamppailee lujaa, eikä vuoda mies vastaan mies -tilanteissa. Parikka on oppinut huippuammattilaisen tavoille, eikä enää leiki voitolla. Sarja saattaa vaihtua isompaan aika nopeallakin aikajänteellä, pohtii Lehkonen.

3. Ilari Melart, 33, HIFK

Ilari Melart.
Kymmenen vuoden jälkeen SM-liigaan palannut Ilari Melart kehittyi ulkomailla valtavasti esimerkiksi luistelussa. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Ilari Melart palasi tälle kaudelle takaisin IFK:n riveihin ja on johtanut helsinkiläisten puolustusta isännän ottein. Vastuuta on irronnut keskimäärin 22 minuuttia ottelua kohden ja tehopisteitä on tarttunut matkaan 18.

Tehotilastossa Melart on kaksi pykälää pakkasen puolella, mutta Lehkosen mukaan se kertoo enemmän joukkueen pelaamisesta kuin Melartista itsestään.

– Hän joutuu tekemään peliä ja välillä taikomaan tilanteita. Vaikka ihan hyvin on taikonutkin, kun välillä on kultakypäräkin ollut päässä, Lehkonen nauraa Jääkiekkokierroksella.

Melart on edustanut Suomen vuoden 2013 MM-kisoissa. Marraskuussa raamikas puolustaja luuti Suomen takalinjoilla EHT-turnauksessa. Ismo Lehkonen uskoo, että jykevä pakki on lähellä kisapaikkaa myös tänä keväänä.

– Melart oli kotiturnauksessa Suomen parhaita pakkeja, ellei se paras. Rakastan tätä pelaajaa ja hänen luonnettaan.

2. Mikael Seppälä, 28, Tappara

Mikael Seppälä.
Mikael Seppälä juhli viime keväänä sekä SM- että MM-kultaa. Kuva: Tomi Jokela / All Over Press

Maailman- ja Suomen-mestari Mikael Seppälä pakittelee toista kauttaan Tapparan peräpäässä. Ylivieskan Jääkarhujen kasvatti on osunut tällä kaudella tolppien väliin kahdesti ja kirjauttanut sen päälle kymmenen syöttöpistettä. Seppälän teholukema on vakuuttava +15.

– Seppälä on jääkiekkosoturi parhaasta päästä. Pelaa sellaisella luonteella, että koko ajan ollaan sääntöjen rajamailla, hehkuttaa Lehkonen.

Ismo Lehkonen näkee 28-vuotiaan puolustajan arvon myös esimerkkinä muille.

– Ottaisin omaan joukkueeseeni koska tahansa. Hänellä on kyky sytyttää ja antaa energiaa muille pelaajille omalla tekemisellään.

1. Atte Ohtamaa, 35, Kärpät

Atte Ohtamaa juhlii MM-kultaa keväällä 2022.
Atte Ohtamaan jykevää puolustamista nähtiin viime vuonna Leijonien kultajoukkueissa MM-kisoissa ja olympialaisissa. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Kärpät-kapteeri Atte Ohtamaan ansioluettelo puhuu omaa kieltään. Olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari, KHL-mestari ja kaksi SM-kultaa.

– Ohtamaa on pelaaja, joka on saanut hyvin varhaisessa vaiheessa oman minäkuvansa kuntoon. Sitä kautta Atte on voinut kehittää itseään ja ymmärtää, minkälainen pelaaja hän on.

SM-liigassa ainoastaan Kärpissä pelannut Nivala Cowboysin kasvatti on edustanut urallaan Jokereita, Ak Bars Kazania, Barys Nur Sultania, Lokomotiv Jaroslavia ja HC Luganoa.

– Vaikka hän on lähtenyt Oulun tutusta ympäristöstä pois, hän on silti aina nostanut itsensä joukkueen johtavaksi pelaajaksi. Hän pelaa isoja minuutteja ja aina vastustajan ykköskenttiä vastaa. Sama pätee maajoukkueessa.

Peruspakki Ohtamaa kirjautti keskiviikkona JYPiä vastaa uransa sadannen syöttöpisteen SM-liigassa. Ohtamaalla on selvät sävelet siitä, millainen on hyvä peruspuolustaja.

– Kyllä pitää pystyä avaamaan hyvin peliä ja liikkumaan hyvin. Vahvuudet omassa päässä, mutta samalla aktiivinen kentän molemmissa päissä, Ohtamaa pohti Jäkiekkokierroksen haastattelussa voitto-ottelun jälkeen.

Peruspakkien listaykkönen oli tyytyväinen, että peliesitykset ovat miellyttäneet myös katsojien silmää.

– Lämmittää mieltä, kehuja tarvitaan matkan varrella, hyväntuulinen Ohtamaa kuittasi.

– Ei se ole mikään salaisuus, että haluan olla paras ja onnistua kentällä.

Seuraava Yle Puheen Jääkiekkokierros perjantaina 3. helmikuuta kello 18 alkaen. Ottelut: HPK–Ilves, Jukurit–Kärpät, JYP–KalPa, Pelicans–SaiPa, Tappara–Sport ja TPS–KooKoo.

Suosittelemme sinulle