Hyppää sisältöön

Venäläisten paluu urheiluun kuohuttaa, YK vetoaa ihmisoikeuksiin – Suomen olympiakomitean mielestä boikottipuheet turhan aikaisia

Euroopan maissa on viritelty yhteistä liittoumaa estämään venäläisten ja valkovenäläisten paluu kansainvälisiin kilpailuihin. Suomen mahdolliseen boikottiin on ”liian aikaista ottaa kantaa”.

Olympialaisten lippu ja Venäjän lippu liehuvat vierekkäin.
Kansainväliset lajiliitot sulkivat venäläiset ja valkovenäläiset toiminnastaan KOK:n suosituksesta, kun Venäjä aloitti Valko-Venäjän tukemana hyökkäyssodan Ukrainaan viime helmikuussa. Kuva: EPA-EFE / Hannibal Hanschke
Simo Arkko,
Riku Porvari

Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti viime viikolla, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voisivat mahdollisesti palata kansainvälisille kilpakentille Pariisin olympialaisten Aasian karsinnoissa. Urheilijat eivät silti saisi käyttää maatunnuksia, vaan osallistuisivat neutraaleina.

KOK:n ulostulo on aiheuttanut vastarintaa. Puola ja Iso-Britannia suunnittelevat yhteistä liittoumaa estämään näiden kahden maan osallistumisen Pariisin olympialaisiin.

Torstaina Baltian maiden ja Puolan urheiluministerit niin ikään vaativat, että urheilujärjestöt sulkevat Venäjän ja Valko-Venäjän olympialaisista ja muista tapahtumista sodan päättymiseen saakka.

Ministerit myös pyysivät Pohjoismaiden ministereitä mukaan samaan rintamaan.

Puolan mukaan koalitio voisi asettaa KOK:lle uhkavaatimuksen esimerkiksi kisojen boikotoinnista. Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) totesi keskiviikkona Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei olympialaisten mahdollinen boikotointi olisi Suomen hallituksen asia, vaikka siinä ”olisikin ulkopoliittisia elementtejä”.

– Lähtökohtani on kategorisesti, etteivät Venäjä ja Valko-Venäjä voi olla missään muodossa olympiakisoissa mukana niin kauan kuin Venäjä on Ukrainassa ja rikkoo siellä kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia, Honkonen kommentoi IS:lle.

Honkonen myös totesi Venäjän olevan maa, jossa huippu-urheilu on erityisen lähellä presidentinhallintoa osana valtion vallankäyttöä.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto toteaa Yle Urheilulle, ettei Olympiakomitean kanta ole muuttunut.

– Tuomitsemme Venäjän sodan Ukrainassa ja sympatiat on tässä kohtaa ukrainalaisten puolella. Mielestämme aika ei ole oikea venäläisille ja valkovenäläisille palata urheiluun, Susiluoto sanoo.

Taina Susiluoto toimii Olympiakomitean toimitusjohtajana.
Taina Susiluodon mukaan on aikaista ottaa kantaa kisojen boikotointiin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Perjantaina Tanskan hallitus ilmoitti, ettei se hyväksy venäläisten eikä valkovenäläisten paluuta edes neutraaleina urheilijoina ilman kansallisia tunnuksia niin kauan kuin Venäjä jatkaa Valko-Venäjän tukemana hyökkäyssotaa Ukrainassa.

– Tanskan virallinen kanta ja myös oma kantani ministerinä on, ettemme horju suhtautumisessa Venäjään, Tanskan kulttuuriministeri Jakob Engel-Schmidt sanoi.

Engel-Schmidt tarkensi vielä erikseen, ettei venäläisiä pidä ottaa kisoihin edes erikoisehdoin.

Myös Viron pääministeri Kaja Kallas väläytti perjantaina boikotin mahdollisuutta, jos venäläiset ja valkovenäläiset päästetään Pariisin olympialaisiin.

Puolan urheiluministeri Kamil Bortniczuk tuki perjantaina Kallasin ajatuksia.

– Olympialaisten boikotointi olisi vahvin ja viimeinen keino. Mutta antaisin KOK:lle tilaisuuden itsetutkiskeluun ennen kuin turvaudumme niin järeisiin vaihtoehtoihin.

Keskusteluja tällä viikolla

Olympiakomitea käy vielä tällä viikolla Pohjoismaisten kollegoiden kanssa keskustelua muun muassa KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachin lajiliitoille lähettämästä kyselystä.

Susiluodon mukaan Bach tiedusteli, minkälaisia käytännön vaikutuksia sillä olisi kullekin lajille, jos venäläiset ja valkovenäläiset saisivat tunnuksettomina kokeilla paluuta Aasian karsinnoissa.

– Uskoisin, että käymme läpi myös yhteistä Pohjoismaista kantaa ja peilataan sitä tähän tilanteeseen.

Thomas Bach kuvattuna tilaisuudessa.
Thomas Bach odottaa tällä hetkellä tietoja, minkälaisia käytännön vaikutuksia venäläisten ja valkovenäläisten paluulla olisi. Kuva: Getty Images

”Liian aikaista ottaa kantaa”

Susiluoto sanoo olevansa lehtitietojen varassa Puolan ja Baltian maiden pyynnöstä Pohjoismaille. Hän uskoo, että asiaa käsitellään myös tulevassa kokouksessa.

– En osaa sanoa siltä osin muuta kuin että ihan varmasti käymme ajantasaisia kyselyitä läpi.

Onko mahdollista, että Suomi boikotoisi Pariisin kisoja, jos venäläiset ja valkovenäläiset ovat mukana?

– Tässä kohtaa on aikaista ottaa kantaa siihen. Kun kisajoukkueita ollaan nimeämässä ja lähettämässä, peilaamme siinä hetkessä, mikä se tilanne silloin on.

Onko siis niin, ettet usko, että tällaisia boikotteja saadaan kasaan vielä tässä vaiheessa?

– Sota on aika arvaamatonta ja on vaikea lähteä ennustamaan asioita. Viime viikolla, kun Euroopan olympiakomiteat olivat koolla nuorten olympiafestivaaleilla, ei ollut puhetta tämäntyyppisestä.

– Nyt käymme dialogia Pohjoismaiden kanssa siitä, mitä tulokulmia heillä on, ja arvioimme asiaa siltä pohjalta.

KOK pitää boikottiuhkauksia valitettavina. KOK myös katsoo, että Ukrainan harkitsema olympialaisten boikotointi on myös vastoin olympialiikkeen periaatteita.

Daniil Medvedev oli mukana Australian avoimissa.
Venäläiset ja valkovenäläiset ovat voineet osallistua lähes kaikkiin tennisturnauksiin neutraaleina urheilijoina. Daniil Medvedev putosi Australian avoimissa 3. kierroksella. Kuva: Getty Images

Ihmisoikeudet ovat uupuneet keskusteluista

Susiluoto kuitenkin painottaa uudestaan, että Suomen olympiakomitea ja Pohjoismaat ovat tiukasti tuominneet Venäjän sodan. Vielä ei ole oikea aika avata kansainvälistä urheilua venäläisille ja valkovenäläisille.

Yhdistyneiden kansakuntien asiantuntijat julkaisivat aiemmin kannanottonsa, jossa he puolsivat KOK:n hallituksen suositusta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluusta ilman maatunnuksia.

YK kehotti KOK:ta tekemään tämänsuuntaisen päätöksen ja varmistamaan, ettei yhtäkään urheilijaa syrjitä heidän kansalaisuutensa perusteella.

KOK:n johtokunta viittasikin pitkässä tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) YK:n suosituksiin ja huoliin syrjinnästä, kun he vastasivat siihen, miksi KOK ei voi sulkea venäläisiä ja valkovenäläisiä toistaiseksi.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila sanoi perjantaina, että KOK:n ja YK:n pitäisi pyrkiä johdonmukaisiin linjauksiin. Mattilan mielestä olisi syytä tarkastella ennakkotapauksia, jotka ovat Etelä-Afrikka ja entisen Jugoslavian alue.

– Etelä-Afrikka suljettiin apartheidin (rotuerottelun) vuoksi noin 30 vuodeksi kansainvälisistä urheilukisoista. ”Tynkä-Jugoslavia”, eli Montenegro ja Serbia, suljettiin ja heidän urheilijansa sallittiin ilman valtion tunnuksia muutamissa kisoissa.

Mattila huomauttaa, että nyt kyseessä on kahden asiantuntijan kannanotto. Esimerkiksi ”Tynkä-Jugoslavia” suljettin YK:n turvallisuusneuvoston toimesta.

– Tätä keskustelua ei käydä esimerkiksi turvallisuusneuvostossa, koska siellä istuu Venäjä, Mattila sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Hänen mielestään YK:lla olisi nyt mahdollisuus profiloitua urheilun ihmisoikeuksien puolustajana. Tähän asti kannanotot ovat olleet reaktiivisia, kun rikkaiden maiden media on nostanut kisapaikan ihmisoikeusloukkauksia esiin.

– Ihmisoikeuskeskustelu on loistanut poissaolollaan urheilusta. En pidä tätä yksittäistä kannanottoa erityisen väkevänä toimenpiteenä. Se on kannanotto, mutta sitä ei ole läpikäyty valtioiden välisessä keskustelussa.

Susiluodon mukaan asiantuntijoiden kannanotto osoittaa tilanteen monimutkaisuuden.

– Tässä vaikeassa tilanteessa pyritään löytämään keinoja, joilla urheilijat saisivat urheilla. Samalla tavoitteena pitää olla se, että ollaan rauhan puolella – oikealla puolella historiaa, Susiluoto sanoi perjantaina.

Suomen jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola ehdotti torstaina Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että kisoihin haluavien venäläisten pitäisi kirjoittaa paperille vastustavansa sotaa. Kummola totesi, että ”silloin pallo olisi urheilijoilla”.

– Ei missään tapauksessa. Ei meillä muissakaan organisaatioissa voida omatunnon tai asenteiden allekirjoituksia kerätä. Siinä olisi monenlaisia oikeudellisia ongelmia, Mattila totesi.

Alta voit katsoa Ylen Aamussa perjantaina aiheesta käydyn keskustelun kokonaisuudessaan.

Suosittelemme sinulle