Hyppää sisältöön

MM-kultaa! Niko Anttola löi luun kurkkuun norjalaisille: ”Nyt sain sen voiton” – Petter Northug iski kovat vertaukset pöytään

Niko Anttola hiihti alle 20-vuotiaiden 10 kilometrin maailmanmestariksi Kanadassa. Suomella on jo kuuden mitalin potti Whistlerin MM-kisaladuilta.

Matti Lehtisaari

Niko Anttola juhli hiihdon alle 20-vuotiaiden miesten 10 kilometrin maailmanmestaruutta Kanadan Whistlerissä. 19-vuotias Anttola otti komennon heti kilpailun alkuvaiheissa ja säilytti kärkipaikkansa loppuun saakka.

Anttola jätti vapaalla hiihtotavalla taakseen norjalaiset Lars Heggenin ja Thomas Linnebo Mollestadin. Hopealle hiihtänyt Heggen jäi kuusi sekuntia ja pronssia ottanut Mollestad taipui seitsemällä sekunnilla Anttolalle.

– Oli hyvä hiihto. Yritin hiihtää kontrolloidusti, mutta koko ajan kovaa. Vauhdinjako ja taktiikka toimivat hyvin. Yritin lähteä kovaa ja hallita kilpailua, olla tilanteen päällä. Pystyin siihen tänään, Anttola kertoi Yle Urheilulle.

Anttola sai oivan lähtöpaikan, kun hän starttasi matkaan viimeisenä.

– Tiesin, että nyt olisi mahdollisuus ottaa voitto. Pyrin pitämään hyvän vauhdin loppuun saakka, tuore maailmanmestari jatkoi.

Norjalainen hiihtolegenda Petter Northug vertasi Anttolan perinteisen tekniikkaa Iivo Niskaseen ja vapaan menoa maanmiehensä Thomas Alsgaardin tyyliin.

Viisinkertainen olympiavoittaja Alsgaard ja Anttola ovat molemmat 190-senttisiä. Anttolan eteneminen on yhtä vaivattoman näköistä kuin Alsgaardin aikoinaan.

Hopea kirkastui nyt kullaksi

Suomen hiihdon superlupaus Anttola nappasi jo kisojen toisen mitalinsa. Hän hiihti aiemmin MM-hopealle 20 kilometrin yhteislähdössä perinteisellä hiihtotavalla.

Anttola kilpailee kolmansissa nuorten MM-kisoissaan. Vuosi sitten hän ylsi hopealle 10 kilometrin matkalla perinteisellä hiihtotavalla.

Torstaina mitalin väri vaihtui kultaiseksi Whistlerin vuoden 2010 olympialaduilla.

– Voitto oli mielessä, kun lähdin näihin kisoihin. Kyllähän se hyvältä tuntuu, kun sain nyt sen voiton, Anttola sanoi.

Anttola on noussut näytöillään potentiaaliseksi ehdokkaaksi Suomen joukkueeseen aikuisten MM-kisoihin Planicaan.

– No mikäs siinä, tuntuisi ihan hyvältä, mutta sitä ei tarvitse onneksi itse päättää, on sitten muitten homma, Anttola kuittasi mahdollisen valintansa Planicaan.

Eero Rantala oli 27:s, Niilo Mäkinen 34:s ja Topias Kemppi 50:s.

Norjan naisille jättipotti

Norjalaiset veivät kaksoisvoiton alle 20-vuotiaiden naisten 10 kilometrillä. Milla Grosberghaugen Andreassen juhli MM-kultaa ja Tuva Anine Brusveen-Jensen otti hopeaa vapaalla hiihtotavalla käydyssä kilpailussa.

Grosberghaugen Andreassen oli kaksikosta kuusi sekuntia nopeampi ja saavutti jo kisojen toisen mestaruutensa.

Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti parhaana suomalaisena yhdeksänneksi. Tossavainen jäi kärjestä minuutin ja 14 sekuntia. Tossavainen juhli heti kisojen alussa sprintin maailmanmestaruutta.

Elsa Torvinen hiihti 16:nneksi, Fanny Kukonlehto oli 40:s ja Pinja Aaltonen 45:s.

Suomen nuoret ovat menestyneet loistavasti Whistlerin MM-kisaladuilla. Suomella on koossa jo kuuden mitalin potti.

Suosittelemme sinulle