Hyppää sisältöön

Vielä hetki sitten määräaikaisia sähkösopimuksia ei juuri saanut, ellei suostunut hurjaan hintaan – mutta nyt kaikki muuttuu

Halvimmat määräaikaiset sähkösopimukset maksavat nyt alle 12 senttiä kilowattitunnilta. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ei vielä kovin halvalla saa.

Sähkökaapin pääkytkin.
Sähköä saa nyt halvemmalla kuin syksyllä. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Anna Näveri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kevät saapuu ja kauppakeskusten auloissa kaupitellaan jälleen innokkaasti määräaikaisia sähkösopimuksia.

Vielä syksyllä monet sähköyhtiöt tarjosivat ainoastaan pörssisähköä – harvat kiinteähintaiset sopimukset olivat hinnoissaan.

Nyt kiinteähintaisten, määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat laskeneet ja vaihtoehtojakin on.

Palataanko sähkösopimuksissa nyt myyjän markkinoilta takaisin ostajan markkinoille?

Kuin sieniä sateella

Energiavirastolla ei ole tilastotietoja siitä, onko moni viime aikoina jo vaihtanut sähkösopimusta tai sähköyhtiötä halvemman tarjouksen perässä.

Virasto näkee kuitenkin sen, millaisia sopimuksia nyt tarjotaan.

– Ja se tietysti indikoi sitä, millaista kilpailu on, kertoo Energiaviraston markkinaosaston johtaja Antti Paananen.

Määräaikaisia sähkösopimuksia tarjoaa tällä hetkellä 14 yhtiötä, kun vielä vuoden vaihteessa niitä tarjosi viisi yhtiötä, Paananen toteaa.

Tarjoushinnat ovat Paanasen mukaan nyt 12–15 senttiä kilowattitunnilta, kun syksyllä hinnat liikkuivat 30–40 sentissä kilowattitunnilta.

Halvimmat, jopa 11–12 sentin tarjoukset ovat Paanasen mukaan ilmestyneet vasta viime päivinä.

Silmälasipäinen mies katsoo suoraan kameraan, taustalla järvimaisemaa.
Määräaikainen sopimus tietää vakautta. Samalla kuluttajan on hyväksyttävä, että markkinahinnat voivat laskea omaa sopimusta halvemmiksi, tuumaa Energiaviraston Antti Paananen. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Tarjoushintojen lasku heijastaa Paanasen mukaan sähkön johdannaishintojen laskua.

Alkukesän, syksyn ja ensi vuoden sähkön futuurihinnat liikkuvat jo alle kymmenessä sentissä kilowattitunnilta.

Futuureihin on hinnoiteltu jo valmiiksi usko ja toivo siitä, että Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon maaliskuussa ja tuulivoimaa rakentuu lisää pohjolaan.

– Jos tulisi uusi tieto Olkiluoto 3:n viivästymisestä, se nostaisi futuurihintoja.

Sähköyhtiöt kilpailusta: Jokainen päättää itse hinnat

Uusia määräaikaisia sopimusmalleja ovat tuoneet markkinoille muun muassa Fortum ja Helen.

Kumpikaan ei halua ottaa kantaa siihen, laskeeko yhtiöiden välinen kilpailu hintoihin.

– On jokaisen yhtiön oma päätös, millaisilla tuotteilla ja hinnoittelumalleilla kilpailee, sanoo Fortumin Suomen kuluttajaliiketoiminnan johtaja Tomi Hänninen.

– Meidän hintamme perustuvat markkinahintoihin. Sen lisäksi on monia muita kilpailutekijöitä, kuten digitaaliset palvelut sähkön kulutuksen seuraamiseen ja ajoittamiseen, Hänninen lisää.

Fortum lanseerasi joulun alla Fortum Duo -nimisen sähkösopimuksen, jossa on kiinteä hinta ja mahdollisuus pienentää sähkölaskua ajoittamalla kulutusta halvoille tunneille. Uusille asiakkaille tarjoushinta vaihtelee viikoittain.

Joulun alla sopimukseen tarttuneet maksavat seuraavat kaksi vuotta kiinteää hintaa 20 senttiä kilowattitunnilta. Nyt uudet asiakkaat saavat saman sopimuksen 11,69 sentillä kilowattitunnilta.

Hänninen ei halua ennustaa, kuinka paljon hinta voi vielä laskea. Hän toteaa hinnan määräytyvän puhtaasti futuurimarkkinoiden mukaan.

Myöskään Helen ei ota kantaa siihen, mihin hintaan määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia kaupataan myöhemmin keväällä.

Helen laskee toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja keväällä tuntuvasti. Myös Fortum aikoo laskea toistaiseksi voimassa olevan Kesto-sopimuksensa huhti–kesäkuun hintaa. Kyseisen sopimuksen hinta päivittyy neljännesvuosittain

– Tammi–maaliskuun korkea, noin 46–47 sentin hinta tulisi olemaan huhti–kesäkuussa noin 32 senttiä. Mutta tämä on arvio, jota päivitetään koko ajan.

Alla oleva graafi näyttää pörssisähkön tämänhetkisen hinnan Suomessa.

Viiden sentin sopimuksia ei näkyvissä

Kannattaisiko tarjolla oleviin määräaikaisiin sopimuksiin siis tarttua, kun näkymät ovat vielä hyvät? Ennen kuin maailmalla tapahtuu jotain yllättävää?

Paanasen mukaan vielä ensi vuodellekaan ei voi ennustaa, että kiinteähintaisia sähkösopimuksia tarjottaisiin viiden sentin hintaan kilowattitunnilta.

– On vaikea sanoa, voiko määräaikaisen sopimuksen hinta tästä laskea alemmas, kun futuurit liikkuvat alle 10 sentin tasossa ja sähkön myyjä laittaa päälle omat marginaalit ja verot.

Kuluttajan näkökulmasta olennaista on Paanasen mukaan se, haluaako vakautta vai uskaltaako ottaa pörssisähkön riskin markkinahintojen muutoksista.

– Määräaikaisessa sopimuksessa pitää hyväksyä se, että maksaa kalliimpaa hintaa, jos markkinahinnat laskevat.

Uusia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tarjoaa Paanasen mukaan tällä hetkellä vain alle kymmenen yhtiötä ja niissä hinnat ovat määräaikaisia korkeampia.

Oletko sinä vaihtanut sähkösopimusta viime aikoina? Oletko harkinnut sitä? Voit keskustella aiheesta 5.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle