Hyppää sisältöön

Kouvolan kaupunki nappasi yrittäjän nenän edestä 17 rakennusta – Kouvolan Sanomat: kaupanpäällisinä vielä 700 000 euron purkuraha

Tieto purkusopimuksesta vaikutti kaupunginhallituksen päätökseen käyttää etuosto-oikeuttaan.

Entinen Pohjois-Kymen sairaala Kouvolan Kuusankoskella.
Kauppaan kuuluu 17 rakennusta. Käytöstä poistunut Pohjois-Kymen sairaala on yksi kauppaan kuuluvista kohteista. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Heikki Koskinen

Kymsote-Kiinteistöjen ja haminalaisen T&T Investin väliseen kauppaan Sairaalanmäen kiinteistöistä liittyi 700 000 euron arvoinen salainen purkusopimus, kertoo Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kymsote-Kiinteistöt sitoutui sopimuksessa maksamaan ostajalle 700 000 euroa rakennusten purkukustannuksia. Kymsote-Kiinteistöjen toimitusjohtaja Jyrki Gerlander vahvisti sopimuksen olemassaolon Kouvolan Sanomille.

Kouvolan kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti vahvistaa puolestaan Ylelle, että kaupunginhallitus oli tietoinen purkusopimuksesta päättäessään käyttää etuosto-oikeuttaan kauppaan. Koska kyseessä on kuitenkin salainen sopimus, Suoknuuti ei halua ottaa kantaa sopimuksen tarkempaan sisältöön.

Kaupunki päätti etuosto-oikeuden käyttämisestä viime maanantaina. Kaupunki perusteli toimiaan muun muuassa alueella sijaitsevilla väestönsuojatiloilla ja virkistyskäytöllä.

Karttagrafiikka Kouvolan Kuusankoskesta, Mäkikylästä ja Sairaalanmäestä.
Sairaalanmäki ja Mäkikylän alueet sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Kuusankosken keskustasta Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

T&T Invest maksoi joulukuun alussa solmitussa kaupassa 17 rakennuksesta ja maa-alueista vain yhden euron. Kauppasopimus siirtyy sellaisenaan kaupungin etuostoon. Kaupungingeodeetti Sami Suoknuutin mukaan tämä koskee myös salaista purkusopimusta, jossa sovittu summa siirtyisi nyt kaupungille purkukustannuksiin.

Purkusopimus vaikutti etuostopäätökseen

Kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti arvioi, että tieto sopimuksen olemassaolosta vaikutti kaupunginhallituksen kokonaisratkaisuun käyttää etuosto-oikeutta.

– Purkusopimus oli osa kokonaisuutta, kun etuoston käyttöä harkittiin. Ei se välttämättä kuitenkaan ratkaiseva tekijä ollut, sanoo Suoknuuti.

Kaupunki on aiemmin arvioinut, että alueen kaikkien kiinteistöjen purkaminen maksaisi noin 2 miljoonaa euroa. Kouvolan Sanomien uutisoimalla 700 000 suuruisella purkusopimuksella voitaisiin siis kattaa huomattava osa purkutöistä.

– Eikä kaikkea varmasti tarvitse purkaa. Viime syksynä tehty arvio kahden miljoonan euron purkukustannuksista koski kaikkien kiinteistöjen purkamista.

Kun etuosto-oikeus saa lainvoimaisuuden, kaupunki ryhtyy Suoknuutin mukaan pohtimaan, mitä kiinteistöjä puretaan, mitä myydään ja mitä kehitetään eteenpäin.

Sairalaanmäen alueella on aloitettu kaavamuutosprosessi. Suoknuuti kertoo, että tarkoitus on tehdä kaavasta väljä, jotta alueen monipuoliset kehittämismahdollisuudet säilyvät.

– Me etsimme nyt yhteistyökumppaneita, joilla on kiinnostusta alueen kehittämiseksi.

Suoknuutin mukaan kaupunki on valmis yhteistyöhön myös alueen entisen omistajan T&T Investin kanssa.

Suosittelemme sinulle