Hyppää sisältöön

Tältä näyttää ”motoball”, jossa yhdistyy jalkapallo ja moottoripyöräily

Helsingin moottoripyörämessut odottavat yleisöryntäystä kolmen vuoden messutauon jälkeen. Koeajoradalle ei riitä uutuusmalleja, mutta motoball tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Matti Toivonen

Suureen suosioon noussut sisäkoeajorata puuttuu tämän vuoden messuilta. Komponenttipulasta kärsiviltä valmistajilta ei saatu maahan tarpeeksi uutuusmallien ajoversioita.

Hallitila on kuitenkin hyötykäytössä: sähköpolkupyörille on testirata, juniorit voivat kurvailla mönkijöillä ja todelliset moottoripäät pelata motopalloa.

Motoball yhdistää jalkapallon ja minicrosspyörät. Joukkuessa saa olla kuusi pelaajaa, joista kolme ajaa samaan aikaan pelikentällä.

Motoball-joukkueessa kaksi bensacrossaria ja yksi sähköinen - ja päinvastoin

Joukkueet ajavat järjestäjien minicrosspyörillä. Yhdellä puolella on kaksi bensapyörää ja yksi sähköpyörä, toisella sähköpyöriä on kaksi ja bensaa polttavia yksi. Puoliajalla joukkueet vaihtavat pyöriä.

Peliaika on kaksi kertaa viisi minuuttia.

Messuviikonlopun aikana pelataan avoimessa ja pro-sarjassa pelataan turnaus, jossa on kaksi neljän joukkueen lohkoa. Juniori-sarjassa on vain yksi neljän joukkueen lohko.

Petrol Circus tuo uutuusmallien rinnalle 109 rakennettua moottoripyörää

Blackburne-merkkinen yksisylinterinen moottori on aikanaan vienyt eteenpäin jonkinlaista kulkuneuvoa. Kenties jopa moottoripyörää. Mutta se ei taatusti ollut Ismo Keski-Korven rakentaman boardtrackerin näköinen.

Ismo Keski-Korven (Ismo Keski-Korpi, kuvassa) Blackburne-moottorin ympärille rakennettu ja kustomoitu Classic-kilpapyörä kuvattuna MP-messuilla Helsingissä 3.2.2023.
Kolmen talven parhaimmisto on näytteillä MP-23-messujen Petrol Circus -osastolla. Classic-sarjan voittoa tavoittelee Ismo Keski-Korven ”Blackburne”. Moottori on jostain 1920-luvulta. Lautaratakilpurin muu habitus on syntynyt Keski-Korven pajalla. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Lautaratakilpuri on syntynyt Laukaan Vehniällä Ismo Keski-Korven Parantola-nimen saaneessa pajassa.

– Sain käsiini 1920-luvulta peräisin olevan moottorin. Pari iltaa vääntelin putkia, ja tuossa se nyt on.

Ismo Keski-Korven (Ismo Keski-Korpi) Blackburne-moottorin ympärille rakennettu ja kustomoitu Classic-kilpapyörä kuvattuna MP-messuilla Helsingissä 3.2.2023.
Kaikki rakentavat toimivia moottoripyöriä, mutta Ismo Keski-Korpi myöntää, että Blackburne-moottori on sen verran hauras, että hänelle riittää toimiva mekaniikka ilman savuja. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Moottoripyörämessujen Petrol Circus -osastolla komeilee 109 erilaista rakenneltua kaksipyöräistä. Ne kilpailevat neljässä sarjassa sekä yleisön että rakentajien keskinäisestä arvostuksesta.

Chopper moottoripyöriä kuvattuna MP-messuilla Helsingissä 3.2.2023.
Petrol Circuksen custom-sarjalaisten perusreseptiin kuuluu V2-moottori, jäykkä perä ja pitkä keula. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Palkinnot jaetaan lauantain näyttelypäivän päätteeksi. Street-sarjassa ottelevat äreät katupyörät. Neljäs, avoin kilpasarja sisältää ”muut” rakennellut kaksipyöräiset.

Monkey-Hondasta pikkuveli bagger-Harrikalle

Kouvolalainen Jari Vepsäläinen rakensi koronapuhteena Honda Monkeysta pikkuveljen ajopyörälleen, Harrikan Road King baggerille. Pikkulaukut löytyivät netistä, muut osat hän rakensi itse.

Jari Vepsäläisen (Jari Vepsäläinen, kuvassa) rakentama kustomoitu Honda Monkey (Harley Monkeyson) mopo kuvattuna MP-messuilla Helsingissä 3.2.2023.
Jari Vepsäläisen koronatalvi meni mukavasti, kun hän rakensi Monkey-Hondasta laukullisen pikkuveljen bagger-Harrikalleen. Harley Monkeyson kilpailee avoimessa sarjassa, jossa rajoituksia ei tunneta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Toin tänne, kun emäntä ei halunnut sitä olohuoneeseen ja pentukoira olisi voinut raapia maalipinnan.

Pikkumopojen lisäksi avoimeen luokkaan on rakenneltu todella omintakeisia kulkupelejä, jotka näyttävät tavallista moottoripyörää paljon turvattomammilta, jos kohta hauskemmilta.

Moottoripyörä oli oiva koronahupi – pienemmät pyörät suosiossa

Kolmen koronatalven jälkeen moottoripyörämessuille odotetaan yleisöryntäystä. Ajokauden alkusysäyksessä kävi viime kerralla, juuri ennen vuoden 2020 koronasulkua, yli 55 000 katsojaa.

Moottoripyöräily hyötyi koronasta. Tartuntavaara oman pyörän selässä ja kypärä päässä on vähäinen.

Moottoripyöriä rekisteröitiin viime vuonna 2,9 prosenttia edellisvuotta enemmän. Vuodesta 2017 lähtien kokonaismarkkinat ovat kasvaneet lähes kolmanneksen.

 Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto kuvattuna KTM-moottoripyörien osastolla MP-messuilla Helsingissä 3.2.2023.
Sähkömoottoripyörät kärsivät edelleen verotuksesta. Oston yhteydessä perittävä autovero poistettiin autoilta, mutta ei sähkömoottorpyöriltä. Alan edusmies Jarkko Tuomisto lupaa, että päättäjille lähtee viesti verotuksen tasoittamiseksi. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Osa ikääntyvistä motoristeista on vaihtanut pienempiin pyöriin, jotka ovat edullisempia ja helpompia käsitellä. Myös monet uudet ja nuoret motoristit hankkivat ensimmäiseksi pyöräksi uuden pienikuutioisen pyörän, jota on saa ajaa A2-kortilla.

Suuremmissa pyörissä monikäyttöiset seikkailupyörät ovat suosittuja.

Lähes kaikki valmistajat kärsivät edelleen saatavuushaasteista. Täksi kevääksi jälleenmyyjien varastoissa riittää kuitenkin uusia malleja.

– Kaksipyöräisten satulaan on löytänyt vakiintuneen harrastajajoukon lisäksi joukko uusia kuskeja. Nähtäväksi jää, siirtyvätkö he kokemuksen karttuessa isompiin ja tehokkaampiin pyöriin, vai peräti sähköpyöriin, pohtii moottoripyöränäyttelyn tilaajan Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Messuilla on moottoripyörien lisäksi hallien täydeltä ajovarusteita, elämäntapavaatteita ja -päähineitä, musiikkia, missikisat sekä messujuomaa.

Voit keskustella aiheesta 4.2. kello 23:een saakka.

EDIT: Kappalejärjestys muutettu loogisemmaksi ma 6.2.2023 15:39

Suosittelemme sinulle