Hyppää sisältöön

Biolaitoksen piti alkaa jakaa kaasua autoilijoille – tankkausasema on yhä kiinni ja nyt urakasta kiistellään oikeudessa

Pirkanmaan jätehuolto kertoo vastanneensa urakoitsijan nostamaan kanteeseen. Urakoitsija ei kommentoi vielä asiaa.

Koukkujärven jäteaseman biokaasuvoimala.
Biokaasun tankkausasema odottaa yhä käyttöönottoa Nokian Koukkujärvellä. Kuva: Marko Melto / Yle
Antti Palomaa

Pahasti viivästyneen biolaitoksen ongelmia ratkotaan nyt oikeudessa Pirkanmaalla.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on tullut vireille Pirkanmaan jätehuollon ja Nokian biolaitoksen urakoitsijan Ecoprotechin välinen riita-asia. Oikeus käsittelee asiaa nimikkeellä urakkasopimuksen suoritusrikkomus.

Pirkanmaan jätehuollolla on ollut vakavia vaikeuksia saada Nokian Koukkujärvellä sijaitsevaa laitosta toimimaan kunnolla. Kesällä yhtiö irtisanoi sopimuksen urakoitsijan kanssa. Tämän jälkeen se on selvittänyt puutteita konsulttien avulla.

Pirkanmaan jätehuolto oy on Pirkanmaan kuntien omistama yhtiö. Biokaasulaitos käsittelee 17 pirkanmaalaiskunnan biojätteet ja Nokian jätevedenpuhdistamon lietteet.

Biolaitoksen vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi tuhat kertaa maapallon ympäri. Biojätteestä syntyy myös maanparannusainetta ja lannoitetta.

Kaasun puhtaudesta ei varmuutta

Pirkanmaan jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio sanoo ensin puhelinkeskustelussa, että hänellä ei ole tietoa oikeusjutusta.

Pian tämän artikkelin julkaisun jälkeen Kallio lähettää kuitenkin sähköpostiviestin, jossa pyytää oikaisemaan uutista. Hän kirjoittaa, että on ollut tietoinen urakoitsijan Pirkanmaan jätehuoltoa vastaan nostamasta kanteesta ja siihen vastaamisesta. Pirkanmaan jätehuolto ei Kallion mukaan ole nostanut kannetta urakoitsijaa vastaan.

Kallio sanoo, että vastasi aiempaan puheluun huonossa hetkessä ja epähuomiossa saattoi ilmaista asian huonosti.

Kallion mukaan yhtiö on neuvotellut urakoitsijan kanssa sen jälkeen, kun sopimus kesällä katkesi. Hän sanoo, että he ovat valmistautuneet kaikkeen mahdolliseen.

Liikennebiokaasun myynnin piti alkaa Nokialla jo yli vuosi sitten. Pirkanmaan jätehuolto ei ole voinut myydä kaasua autoilijoille, koska sen puhtautta ei pystytä varmistamaan. Yhtiö ei vieläkään kerro, milloin tankkaus voi alkaa.

Pirkanmaan jätehuolto ratkoo biolaitoksen ongelmia parhaillaan konsulttien avulla. Tällä hetkellä yhtiö odottaa laitosta koskevia lisätietoja Italiasta.

– Uskomme, että tämä on enää pienestä kiinni, Kallio sanoo.

Urakoitsijan eli Ecoprotechin toimitusjohtaja Tero Mäki ei vielä kommentoi Nokian biolaitosta koskevia asioita.

– Palaa asiaan kahden, kolmen viikon päästä, Mäki sanoo.

Kustannuksista ei tarkkaa tietoa

Nokian Koukkujärven biolaitoksen (siirryt toiseen palveluun) alkuperäinen kustannusarvio oli 23 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Harri Kallio ei pysty sanomaan, minkä verran arvio on ylittynyt. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että yhtiö on selvittänyt kesästä asti, mitä keskeneräinen laitos itse asiassa pitää sisällään.

– Uskomme, että vakuudet riittävät kattamaan kulut, Kallio sanoo.

Vakuudet ovat rahoja, jotka urakoitsija on tallettanut pankkiin sopimuksen mukaisesti.

Koska Pirkanmaan jätehuolto ei vielä pysty jakamaan biolaitoksen kaasua, laitoksen metaania on jouduttu polttamaan eli soihduttamaan ilmaan.

Artikkelia muokattu 3.2.2023 kello 15.07: Muokattu sen jälkeen, kun toimitusjohtaja Harri Kallio otti toimitukseen yhteyttä ja vaati oikaisua uutiseen. Kallio sanoi tienneensä urakoitsijan kanteesta.

Suosittelemme sinulle