Hyppää sisältöön

Vastaamon tietomurrosta epäilty otettu kiinni Ranskassa

Poliisi selvittää tällä hetkellä myös muiden henkilöiden mahdollista osuutta epäiltyihin rikoksiin.

julius kivimäki.
Epäilty Julius Kivimäki. Kuva: Europol, Juha Kemppainen / Yle, grafiikka: Aalto Puutio / Yle
Tiina Salumäki

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäilty 25-vuotias suomalaismies on tänään otettu kiinni Ranskassa. Asiasta tiedotti keskusrikospoliisi.

Epäilty on vuonna 1997 syntynyt Julius Kivimäki, joka tosin tätä nykyä käyttää toista etunimeään Aleksanteri. Kivimäki kiistää olevansa millään tavalla osallinen Vastaamon tietomurtoon.

Yle on julkaissut epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, koska Vastaamon tietomurrolla ja sen tutkinnalla on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.

Ranskan poliisi otti epäillyn kiinni Suomen poliisin tekemän pidätysmääräyksen nojalla.

Poliisi käynnistää heti toimenpiteet epäillyn luovuttamiseksi Suomeen.

– Tavoitteena on päästä kuulustelemaan epäiltyä mahdollisimman pian, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista.

Leposen mukaan vielä ei ole tietoa, miten kauan epäillyn saaminen Suomeen kestää.

– Kyseessä voi olla viikkoja tai kuukausia kestävä prosessi.

Yle tavoitti Kivimäen asianajajan Peter Jaarin, joka kertoi olleensa Kivimäen kanssa viimeksi yhteydessä marraskuussa.

– Ei ole tullut avunpyyntöä tai kontaktipyyntöä. Mikäli otetaan yhteyttä ja pyydetään avustamaan, haluan arvioida asiaa sitten sillä hetkellä, Jaari sanoo.

Kiinni yksityiseltä paikalta

Tutkinnanjohtaja Leposen mukaan Kivimäen jäljille päästiin pitkällisen tiedonhankinnan ja kansainvälisen yhteistyön avulla. Leponen ei vielä halua ottaa kantaa siihen, tuliko Kivimäen olinpaikasta poliisille ilmianto. Kivimäki otettiin Leposen mukaan kiinni yksityiseltä paikalta.

Kivimäkeä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Poliisi selvittää lisäksi hänen yhteyttään tietomurron uhreihin kohdistuneisiin kiristyksiin ja tietojen levittämiseen.

Leposen mukaan kiinniotettu Kivimäki on poliisin pääepäilty, mutta asiassa selvitetään tällä hetkellä myös muiden henkilöiden mahdollista osuutta. Näitä selvittelyjen alla olevia henkilöitä on Leposen mukaan useampia. Poliisi ei ole vielä kuullut heitä.

– Kyseessä on todella laaja juttu ja tietoteknisesti haastavasti toteutettu rikos, johon tietysti liittyy paljon erilaisia palveluntarjoajia ja henkilöitä. Sen vuoksi niitä henkilöitä, jotka pystymme selvittämään, on tarvetta kuulla heidän mahdollisesta osuudestaan.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi lokakuussa Kivimäen poissaolevana. Kun hänet on saatu Suomeen, on järjestettävä uusi vangitsemiskäsittely.

Lokakuussa 2020 tuli julkisuuteen, että yli 33 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin ainakin osittain Tor-verkossa. Vastaamon itsensä mukaan yhtiöön kohdistui tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019.

Lisää aiheesta:

Hän on Vastaamon tietomurrosta epäilty espoolaismies: Usutti poliisin erikoisjoukot FBI-agentin vanhempien kotiin – kiistää osuutensa Vastaamo-murtoon

Suosittelemme sinulle