Hyppää sisältöön

Tutkimus: Viikingit toivat hevosia ja koiria mukanaan Britanniaan, eivät vieneetkään kaikkea paikallisilta

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että ihmisiä ja eläimiä poltettiin samoissa rovioissa. Tutkijat analysoivat luiden jäänteiden strontiumia.

Harmaan hevosen pää.
Skandinaavinen mytologia ja 1200-luvun saagat osoittavat, että eläimillä oli tärkeä rooli viikinkien elämässä. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Varpu Kiviranta

Skandinaviasta Britanniaan purjehtineet viikingit toivat mukanaan hevosia ja koiria, Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoo. Tutkimustulokset käyvät ilmi luiden jäänteiden analyysista.

Aiemmin viikinkien oletettiin lähinnä varastaneen eläimiä paikallisista kylistä.

Tuoreet löydökset antavat todisteita siitä, että viikinkijohtajilla oli läheinen suhde eläimiin ja he matkustivat niiden kanssa. 800-luvulta peräisin olevat jäänteet löydettiin Derbystä Heath Woodin hautakummuilta Keski-Englannista.

Polttohaudattuja eläinten ja ihmisten jäänteitä löydettiin haudattuina yhteen.

– Tämä viittaa siihen, että eläimillä oli erityinen asema ja ne poltettiin samassa roviossa kuin ihmiset, kertoo tutkijatohtori Tessi Löffelmann Durhamin yliopistosta BBC:lle.

Tutkijat analysoivat luiden strontiumia ja havaitsivat, että eläimet olivat tulleet Skandinaviasta. Alkuainetta esiintyy kivissä, maaperässä ja vedessä, sitten kasveissa ja niiden syömisen kautta luissa ja hampaissa.

– Eläimiä kohdeltiin pikemminkin kuin seuraeläimiä eivätkä ne olleet vain taloudellisiin tarkoituksiin. Se viittaa siihen, että aliarvioimme, kuinka tärkeitä eläimet olivat viikingeille, Löffelmann sanoo.

Professori Julian Richards Yorkin yliopistosta oli mukana johtamassa kaivauksia.

Bayeux'n seinävaate kuvaa normannien ratsuväkeä taluttamassa hevosia pois aluksistaan. Mutta tämä on ensimmäinen tieteellinen osoitus siitä, viikingit kuljettivat hevosia Englantiin 200 vuotta aiemmin.

Skandinaavinen mytologia ja 1200-luvun saagat osoittavat, että eläimillä oli tärkeä rooli viikinkien elämässä.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Plos One (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Hiiren kivettynyt luu vihjaa: Viikingit seilasivat miltei Afrikkaan asti

Tutkimus: Terva teki viikingeistä merten ja jokien valtiaita

Tutkijat selvittivät, mikä sai viikingit hylkäämään Grönlannin: eivät kavahtaneetkaan kylmää, vaan kuivuutta

Suosittelemme sinulle