Hyppää sisältöön

MOT selvitti: Tuetut tuulisähköyhtiöt vuolivat kultaa – pääosa tuloista veronmaksajan pussista

Taalerin rahastojen yhtiöt veivät ylivoimaisesti kärkipaikat, kun MOT-toimitus vertaili tuettujen tuulivoimayhtiöiden kannattavuutta vuonna 2020.

tuulivoimaloita
Kotkan Energian tuulivoimalat ovat saaneet syöttötariffitukea, mutta yhtiö ei sijoittunut kärkeen MOT:n vertailussa. Kuva: Sasha Silvala / Yle
Lauri Miettinen

Valtion tukipolitiikan ansiosta joukko tuulisähköyhtiöitä on takonut jopa erinomaisia tuloksia. MOT selvitti asiaa käymällä läpi Energiaviraston listaamat yhtiöt, jotka ovat nauttineet syöttötariffia.

MOT:n analyysi tehtiin 20 tuulivoimayrityksestä, joiden liikevoittoprosentit olivat parhaat vuonna 2020 päättyneillä tilikausilla. Kyseinen vuosi valittiin analyysiin, koska silloin syöttötariffia on maksettu eniten, yhteensä 346 miljoonaa euroa.

Valtio avasi vuonna 2011 uuden tukihanan, joka tunnetaan tuulivoiman syöttötariffina. Sen tarkoitus on vauhdittaa uusiutuvan energian tuotantoa. Tähän mennessä syöttötariffia on maksettu noin 1,5 miljardia euroa.

Puolet tuesta olisi riittänyt

MOT selvitti tuulivoimayhtiöiden kannattavuutta Procorp-konsulttiyhtiön kanssa.

20 parhaan yhtiön yhteenlaskettu liikevaihto ja liiketoiminnan muut tuotot olivat 118 miljoonaa euroa vuoden 2020 tilinpäätöksissä. Samalla jaksolla niille maksettiin yhteensä 79 miljoonaa euroa syöttötariffitukea. Toisin sanoen pääosa yhtiöiden tuloista on veronmaksajan tukea.

Yhtiöiden yhteenlaskettu tulos rahoituserien jälkeen oli 44 miljoonaa euroa.

Tästä voi tehdä kaksi johtopäätöstä. Ensinnäkin tukea tarvittiin. Toisaalta jo noin puolet 79 miljoonan euron tukikakusta olisi riittänyt nollatulokseen. On eria asia, olisiko bisnes enää silloin riittävän hyvää houkuttamaan investoijia.

Taalerin tuulipuistot kärkivauhdissa

Pääomarahastoyhtiö Taalerin rahastojen tuulipuistot pärjäsivät erinomaisesti MOT:n selvityksessä, jossa lähtökohtana olivat liikevoittoprosentit.

Kärkikymmenikössä Taalerin nykyisiä ja entisiä yhtiöitä on peräti yhdeksän. Niillä liikevoitto oli keskimäärin 53,8 prosenttia.

Myös muut kyseisten yhdeksän yhtiön tunnusluvut näyttävät varsin kelvollisilta tai loistavilta. Oman pääoman tuotto on keskimäärin 26,7 prosenttia eli erinomainen ja sijoitetun pääoman tuotto 11,1 prosenttia eli hyvä.

Taaleri muistuttaa, että tuulipuisto toimii noin 30 vuotta ja tänä aikana tulee huonoja ja parempia jaksoja.

– Laskelmiemme mukaan liikevoittoprosentti on tuuliprojekteissa ollut historiallisesti noin 10 %, joka on kohtuullinen ottaen huomioon hankkeiden riskit, Taaleri toteaa sähköpostitse.

MOT:n selvitys kohdistui vain yhteen vuoteen ja yhtiöiden parhaimmistoon. Syöttötariffitukea voidaan maksaa 12 vuotta.

Kun tuulipuistojen käyttöikä on tavallisesti paljon pidempi, tuki pönkittää tuloksia vain elinkaaren alkupuolella.

Tukitaso heikoimpien mukaan

Syöttötariffin pääperiaate on, että sitä maksetaan tuotetun sähkön määrän ja markkinahinnan mukaan. Mitä halvempi markkinahinta on, sitä enemmän saa tukea.

Vuosien varrella on nostettu esiin epäilyjä ja syytöksiä (siirryt toiseen palveluun), että syöttötariffista tuli liian antelias.

Varsinaisia selvityksiä tuettujen tuulipuistojen kannattavuudesta löytyy kuitenkin niukasti. Siksi MOT tarttui asian.

– Yhtiöt ovat tuottaneet voittoa, sitä ei käy kieltäminen, teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä kommentoi MOT:n selvitystä.

Petteri Kuuva johti työryhmää, joka suunnitteli tuulivoiman syöttötariffin yli kymmenen vuotta sitten.

tuulivoimaloihin kriittisesti suhtautuvia ihmisiä
Hannu Heinonen, Anniina Olkkonen ja Jarmo Olkkonen suhtautuvat kriittisesti Päijänteen lähelle suunniteltuun uuteen tuulivoimaan. Kyseisellä alueella Luhangassa on ennestään kuusi tuulivoimalaa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kuuva huomauttaa, että tukitaso piti asettaa niin, että haluttu määrä uutta tuulivoimaa tulee rakennetuksi. Niinpä tukimallissa mentiin heikoimpien voimaloiden mukaan.

Luonnollisesti parhaiden paikkojen voimalat voivat tuottaa enemmän sähköä kuin huonompien, kun tuulioloissa on eroja.

Kuuvan mielestä syöttötariffituen tavoitteet ovat onnistuneet, kun uusiutuvan energian tuotantoon saatiin puhtia.

Syöttötariffin myötä saatiin yli 700 uutta tuulivoimalaa. Nyt Suomeen on vähintään hahmoteltu noin 8000 uutta tuulivoimalaa. Kaikki suunnitelmat eivät todennäköisesti toteudu.

Uudet voimalat eivät saa syöttötariffitukea. Viime vuonna tukea ei maksettu myöskään vanhoille voimaloille, koska sähkön markkinahinta nousi korkeaksi. Tukihana sulkeutuu lopullisesti vuonna 2030.

Katso MOT: Tuulivoimalla tienaajat Yle Areenassa:

Voit kommentoida artikkelia 7.2.2023 kello 23:00:een saakka.

Suosittelemme sinulle