Hyppää sisältöön

Tunnetun sarjakuvan esikuva on Orivesi: tältä näyttää tosielämän Mämmilässä

Sarjakuvataiteilija Tarmo Koivisto piirsi synnyinkuntansa Oriveden sarjakuvaksi.

Värikkään sarjakuvan yläreunassa lukee Innostava Orivesi. Sarjakuvassa vanha mies, Vilhelm Varpunen -hahmo esittää, miten Orivesi on universaalin harmonian keskipiste. Tätä havainnollistetaan muun muassa sijainnilla kartalla ja poikkileikkauksella maaperästä.
Tältä näyttää Oriveden kaupungin tilaama ja Tarmo Koiviston piirtämä strategiasarjakuva. Sarjakuvan kertojahahmona toimii myös Mämmilästä tuttu Vilhelm Varpunen. Kuva: Tarmo Koivisto
Anu Leena Hankaniemi

Mämmilä-sarjakuva on Suomen tunnetuimpia sarjakuvia. Taiteilija Tarmo Koivisto piirsi kuvitteellisen Mämmilän kunnan elämästä 1970-luvulta aina 2000-luvulle.

Kuvitteellisen Mämmilän esikuvana on pidetty Koiviston synnyinkuntaa Orivettä.

Uusi sarjakuva avaa Mämmilän ja Oriveden yhteyttä. Oriveden kaupunki tilasi nimittäin sarjakuvataiteilija Koivistolta kaupungin strategian sarjakuvana.

Koivisto kertoo, että tehtävä tuntui ensin vaikealta. Strategia on jo sanana abstrakti.

– Olin jo kieltäytymässä, koska strategiassa ei tuntunut olevan mitään konkretiaa. Sarjakuva taas on kuvia ja actionia, ja ajattelin että ei tästä tule mitään. Nukuin yön yli ja aamulla ajattelin, että asiaa voisi tarkastella jonkun muun silmin, Koivisto kertoo tiedotteessa.

Hän otti avuksi Mämmilän hahmon Varpu-Viljamin ja kyläviisaan näkökulman.

”Suomi ja Orivesi sijaitsevat kultaisessa leikkauspisteessä”

Avuksi sarjakuvaan löytyi Oriveden sijainti.

– Olen opiskellut pitkän matematiikan ja lukenut kultaisesta leikkauksesta. Hoksasin, että Suomi ja Orivesi todella sijaitsevat maapallon kultaisessa leikkauksessa, erinomaisella paikalla maailmassa, Koivisto sanoo.

Sarjakuvan kertojahahmona toimii myös Mämmilästä tuttu Vilhelm Varpunen, joka kaivonkatsojan varvullaan osoittaa faktan ja fiktion suhteen toisiinsa sekä Oriveden keskeisen sijainnin kultaisessa leikkauskohdassa ja seudun kauneimpien kuntien välissä.

Oriveden kaupungille oli tärkeää, että sarjakuva nostaa esille tunnetut maamerkit, kuten Auvisen talon, Rönnin tanssilavan, Oriveden Kampuksen ja julkkiksen Parvelan Retun.

Koiviston mukaan Orivesi on vaikuttanut Mämmilä-sarjakuvaan, vaikka hän lähti heti lukion jälkeen maailmalle.

Koiviston lapsuudessa Orivedellä oli 1950-luvulla kirkonkylä, hevoskyyti, naapuriapu ja talkoot. Tämä oli jonkinlainen idylli, ja paljon on muuttunut sen jälkeen. Koivistolla on edelleen kotitalo Orivedellä.

Muutoksista huolimatta Oriveden henki on säilynyt hyvin.

– En koe olevani vieras, kun tulen sinne. Orivesi on kivahenkinen paikka ja siellä on kaikki tärkeät asiat tallessa. Orivesiläinen olen ja siksi jään, Koivisto sanoo.

Voit kommentoida aihetta 4. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle