Hyppää sisältöön

Porvoon Näsimäen hautausmaalla kaadettu 24 hautakiveä, osa saatetaan joutua vaihtamaan

Hautakivet on kaadettu todennäköisesti keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Kapellet på Näsebacken i vinterskrud.
Uuden hautakiven hinta on tuhannesta tai kahdesta tuhannesta eurosta ylöspäin. Kuva Näsimäen hautausmaan kappelista viime joulukuulta. Kuva: Frida Frankenhaeuser / Yle
Otso Karhu

Porvoon Näsimäen hautausmaa on joutunut ilkivallan kohteeksi. Alueella on kaadettu 24 hautakiveä luultavasti keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Hautausmaan työntekijät huomasivat tapauksen perjantaiaamuna. Heihin yhteyden ottanut omainen oli nähnyt kaadettuja hautakiviä alueella jo torstaiaamuna.

Tekijä tai tekijät eivät ole tiedossa.

– Joitain jälkiä oli jäänyt lumeen mutta osa oli jo peittynyt, kertoo hautaustoimen päällikkö Markku Blom.

Hautaustoimi on ilmoittanut asiasta poliisille ja ollut yhteydessä aluetta valvovaan yritykseen.

Myös omaisiin, joiden yhteystiedot ovat ylhäällä, otetaan yhteyttä. Hautakivet ovat yksityisomaisuutta, joten omaisten on halutessaan tehtävä kaadetusta hautakivestä rikosilmoitus erikseen.

Kivet kuvataan perjantaina. Ne palautetaan takaisin paikalleen ensi viikon maanantaina.

Samalla selviää, kuinka laajat vauriot ovat.

Harvoin laajaa ilkivaltaa Porvoon hautausmailla

Seitsemän vuotta Porvoon hautaustoimessa työskennellyt Blom muistaa tältä ajalta joitain yksittäisiä hautakivien kaatamisia, mutta näin laajaa ilkivaltaa ei ole hetkeen nähty.

– Yleensä tekijät ovat olleet nuorempaa porukkaa, jotka kulkevat hautausmaan halki ja saavat hetken mielijohteesta idean kaataa hautakiviä. Harvoin se on suunnitelmallista touhua, Blom sanoo.

Kaatuessaan hautakivi voi haljeta. Osa kivistä on metallitapilla kiinni pohjakivessä, ja kaatuessa myös pohjakivi voi vaurioitua.

Lisäksi haudalla olleet lyhdyt ja muut esineet voivat hajota kivien alle.

– Osa kivistä saatetaan joutua uusimaan. Hautakivien hinnat ovat tuhannesta tai kahdesta tuhannesta eurosta ylöspäin per kivi, Blom sanoo.

Edellisen kerran Näsimäen hautausmaa joutui laajemman ilkivallan kohteeksi, kun sieltä varastettiin pronssiesineitä muutama vuosi sitten.

Suosittelemme sinulle