Hyppää sisältöön

Helmarit matkaa Kyprokselle ilman tähtipuolustajaansa – Natalia Kuikalla viisumiongelmia, päävalmentaja toivoo seurajoukkueeseen rauhaa

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa helmikuussa kolme ottelua Kyproksella. Avainpelaajista sivussa on Natalia Kuikka, jonka seurajoukkue Portland Thornsissa on ollut myrskyisää.

Natalia Kuikka mietteliäänä.
Natalia Kuikkaa ei nähdä Kyproksella Helmareiden mukana. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Hinni Hirvonen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kokoontuu seuraavaksi Kyprokselle, missä joukkue pelaa kolme ottelua. Torstaina 16. helmikuuta Suomi kohtaa Kroatian, sunnuntaina 19. päivä Unkarin ja 22. päivä Romanian.

Joukkue koostuu lähinnä tutuista pelaajista, mutta nimekkäin poissaolija on Portland Thornsin Natalia Kuikka.

– Tällä viikolla juttelimme Natalian kanssa. Ensin hänellä oli viisumin kanssa haasteita päästä takaisin Jenkkeihin. Hän oli itsekin ihmeissään, kun on monta vuotta jo Yhdysvalloissa asunut, kävi yliopistonkin siellä, Helmareiden päävalmentaja Marko Saloranta aloitti.

– Kun Thornsin harjoitukset olivat alkamassa, oli taustajoukoissa vähän vajausta, koska seurassa on ollut taas vähän kuohuntaa. Pari ihmistä on vaihtunut taustalta, ei ole ollut 11 vastaan 11 tapahtumia sen jälkeen, kun pelasimme jälkimmäisen ottelun Walesia vastaan. Siksi päädyimme ”Natun” kanssa siihen, että hän ei ole tällä reissulla mukana.

Portland on ollut jälleen viime viikkoina myrskyn silmässä. Seuran mestaruuteen johdattanut päävalmentaja Rhian Wilkinson irtisanoutui tehtävästään joulukuussa suhdekohun takia, ja tammikuun alussa hänen tilalleen nostettiin apuvalmentaja Mike Norris.

Puolisentoista viikkoa sitten seurassa kuohui jälleen, kun apuvalmentaja Sophie Clough ja fysiikkavalmentaja Pierre Soubrier saivat lähteä. Cloughia syytettiin epäsopivasta käytöksestä, sillä hän oli suudellut pelaajaa mestaruusjuhlissa niskaan ja Soubrierin lähtö liittyi puolestaan valvottujen aineiden välittämiseen laittomasti pelaajille.

NWSL juhlat
Kohuista huolimatta Portland juhli viime kauden päätteeksi mestaruutta. Kuva: Getty Images

Kohu ei toki ollut ensimmäinen laatuaan.

Syksyllä 2021 The Athletic julkaisi jutun (siirryt toiseen palveluun), jossa useat NWSL:n pelaajat kertoivat kokemistaan vääryyksistä mestarivalmentaja Paul Rileyn, 58, alaisuudessa. Rileyta syytettiin muun muassa pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Portland oli yksi seuroista, jota Riley valmensi tapahtumien aikaan.

Portland tutki asian, kun seuran entinen pelaaja teki valmentajasta valituksen kauden 2015 päätteeksi, eikä uusinut valmentajan sopimusta. Tiedotteessa ei kuitenkaan kerrottu syytä valmentajan lähtöön. Sittemmin Riley jatkoi valmentamista NWSL:ssä aina syksyyn 2021 asti.

Portlandin omistaja Merritt Paulsonia kritisoitiin tapauksen piilottelusta, ja hän väistyikin toimitusjohtajan paikalta.

Kohuista huolimatta seura juhli mestaruutta marraskuun lopussa. Tällöin tähtipuolustaja Kuikka paljasti Yle Urheilulle pohtineensa pitkään jatkosopimuksen solmimista.

– Onhan se ollut vaikeaa keskittyä. Se, mitä meidän joukkueen sisällä on tapahtunut, tapahtui ennen kuin minä tulin tänne. Mutta onhan se vaikeaa pelata liigassa, jossa asiat eivät ole hyvin. Voin sanoa, että on pistänyt miettimään, onko oikea ratkaisu jäädä tänne. Mutta en halunnut lähteä karkuun kovaa ja vaikeaa työtä, mitä meillä on edessä tämän liigan muuttamisessa paremmaksi. On ollut vaikeaa, mutta olemme pelanneet peliä ihan itsellemme, emmekä näille henkilöille, Kuikka kommentoi marraskuussa.

Kohut eivät kuitenkaan päättyneet tähän. Tammikuussa Riley tuomittiin elinikäiseen toimintakieltoon ja Portland miljoonan dollarin sakkoihin.

”Riskien kannalta järkevintä”

Thorns aloitti harjoittelun viime viikolla, mutta vielä Kuikkaa ei joukkuekuvissa näkynyt (siirryt toiseen palveluun). Salorannan mukaan syynä ovat juurikin viisumiongelmat.

– Ja sitten kun hän pääsi sinne, ei arki ole vielä ollut ihan sellaista, mihin on tottunut. Onneksi hän on noin kokenut, paljon nähnyt pelaaja. Keskiviikkoiltana kävimme pitkän, hyvän puhelun, jossa mietimme, mikä on fiksuinta. Päädyimme siihen, että tämä on riskien kannalta järkevintä, Saloranta taustoittaa.

– Aina, kun Natu on joukkueessa, hän haluaa kantaa sitä ja antaa kaikkensa. Mutta kaikki näyttää nyt hyvältä. Uskon, että seura saa löydettyä hyvät ihmiset siihen. Toivottavasti arkeen alkaa palata nyt rauha, koska kyllähän se on niin iso osa aikaa, mitä seurassa vietetään.

Natalia Kuikka
Natalia Kuikka kuuluu Helmareiden avainpelaajiin. Kuva: Tomi Hänninen

Kuikan lisäksi Helmareiden ryhmään viimeisen vuoden aikana nimetyistä pelaajista Kyproksella ei nähdä esimerkiksi Nea Lehtolaa, Juliette Kemppiä, Amanda Rantasta, Iina Salmea, Julia Tunturia eikä Katriina Talaslahtea. Sirenien kaksosista mukaan mahtui tällä kertaa vain Emmi Siren.

Oona Siren on lyhyellä listallamme, hän oli todella lähellä valintaa. Vilma Koivisto pelasi Umeåssa erittäin hyvän kauden ja siirtyy nyt kovaan ympäristöön Norrköpingiin. Päädyimme, että hän on nyt mukanamme. Oona Siren pystyy pelaamaan kaksi kovaa matsia U23-joukkueen kanssa. Pystymme ottamaan vain 22 pelaajaa ja meillä on reservissä erittäin kovia pelaajia, jotka eivät tällä kertaa ole mukana, Saloranta kommentoi.

Nimetyistä pelaajista maajoukkueen kaikkien aikojen maalitykki Linda Sällström pelaa ainoastaan kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

– Emme peluuta ketään pelaajaa kaikissa kolmessa pelissä ja testaamme pelaajia. Lindan pitää palata lääkäriopintojen pariin ennen viimeistä peliä, se on se syy, Saloranta avaa.

Helmareiden riveihin palaa puolestaan Kaisa Collin, joka siirtyi AIK:sta Eskilstunaan.

Oona Sevenius taistelee pallosta.
AC Milaniin siirtynyt Oona Sevenius on toistaiseksi pelannut vain nuorten maajoukkueessa. Kuva: Getty Images for DFB

Mahdollisia uusina niminä tyrkylle maajoukkueeseen ovat AC Milaniin siirtynyt Oona Sevenius, joka nimettiin vielä EM-paikasta taistelevan U19-joukkueen mukaan. Hongan pitkäaikainen kapteeni Milla Punsar liittyi puolestaan harvinaisten Saksan Bundesliigassa pelanneiden suomalaisten joukkoon, kun hän solmi sopimuksen sarjanousija SV Meppenin kanssa.

– Seveniusta olen seurannut varmaan 13–14-vuotiaasta. 19-vuotiailla on tulossa nyt jatkokarsinta ja ikäluokalla on mahdollista pelata lopputurnauksessa kesällä. On todella tärkeää, että meillä on pelaajia, jotka pystyvät ottamaan isoa roolia. Oona on sellainen, hän haluaa ratkaista pelejä ja pystyy olemaan johtaja. Oona on 19-vuotiaiden projektissa yksi johtajista. Hän on erittäin kiinnostava pelaaja, jota seuraamme. Hän on erittäin lähellä A-maajoukkuetta, Saloranta selvensi.

Punsaria Saloranta suunnittelee menevänsä seuraamaan paikan päälle Kyproksen leirin jälkeen.

– Totta kai seuraamme häntä tarkkaan. On hieno nähdä, että pelaajat ottavat askeleita eteenpäin. Meidän kannalta on onnellinen tilanne, että on kova kilpailu, vaikka hienoa pelaajauria on päättynyt syksyn ja talven aikana.

Taustaryhmä nimetty, Lappi-Seppälä ulkomaille valmentamaan

Helmareiden taustaryhmä säilyi lähes samana kuin mitä syksyllä nähtiin. HJK:ta viime kaudella valmentanut, Ylen asiantuntijanakin nähty Jonne Kunnas jatkaa ryhmässä valmentajana, mutta uutena nimenä mukaan hyppää niin ikään esimerkiksi kesän EM-kisojen lähetyksistä tuttu Liisa-Maija Rautio.

Rosa Lappi-Seppälä lähtee uusiin haasteisiin ulkomaille, ihan tarkkaa osoitetta en tiedä, koska se ei ole vielä julkistamiskelpoinen... Jouduin siinä vähän soittelemaan alle 23-vuotiaiden päävalmentajan Jarmo Matikaisen kanssa, kun Liisa-Maija oli jo alle 23-vuotiaiden joukkueeseen kiinnitetty. Mutta Jarmo oli onnellinen, että ihmiset pystyvät ottamaan askeleita eteenpäin. Liisa-Maija on minulle tuttu pidemmältä ajalta ja tuntee kaikki valmentajat, Saloranta iloitsi.

Helmarit Kyproksella:

Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC

Anna Tamminen, Hammarby IF

Milla-Maj Majasaari, IK Uppsala Fotboll

Joanna Tynnilä, HJK

Eva Nyström, Hammarby IF

Nanne Ruuskanen, SK Brann

Emmi Siren, KuPS

Emma Koivisto, Liverpool FC

Elli Pikkujämsä, Racing Louisville

Tiia Peltonen, Fortuna Hjørring

Eveliina Summanen, Tottenham Hotspur FC

Olga Ahtinen, Linköpings FC

Nora Heroum, Parma Calcio 1913

Adelina Engman, Hammarby IF

Emma Peuhkurinen, KIF Örebro

Katariina Kosola, KIF Örebro

Vilma Koivisto, IFK Norrköping

Ria Öling, FC Rosengård

Emmi Alanen, Kristianstads DFF

Sanni Franssi, Real Sociedad

Kaisa Collin, Eskilstuna United

Linda Sällström, Vittsjö GIK

Jutta Rantala, Vittsjö GIK

Heidi Kollanen, KIF Örebro

Jenny Danielsson, Glasgow Rangers

Helmareiden helmikuun ottelut näkyvät Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle