Hyppää sisältöön

Norjan hiihtolegendan huikea vertaus Niko Anttolasta sai maailmanmestarin isän hymyilemään – ”Olen imarreltu”

Maailmanmestari Niko Anttolan isä Marko Anttola näkee poikansa mahdollisen valinnan Planican MM-kilpailuihin hyvänä tulevaisuuden kannalta.

Niko Anttola hiihtämässä kilpaa Rukan maailmancupissa marraskuussa 2022.
Niko Anttola hiihti maailmamestariksi nuorten MM-kilpailuiden 10 kilometrillä. Arkistokuva. Kuva: Lehtikuva
Bettina Törnvall

Nuorten MM-kilpailuissa menestystä saavuttanut Niko Anttola, 19, on noussut viime aikoina hiihtokansan huulille. Anttola hiihti maailmanmestariksi myöhään torstai-iltana Suomen aikaan, kun hän nappasi kultaa alle 20-vuotiaiden vapaan hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähdössä.

Isä Marko Anttola on iloinen poikansa suorituksesta.

– Olihan se hyvä veto. Mahtavaa, että onnistui. Tosi hieno homma.

Nuori maailmanmestari on saanut paljon ylistystä mediassa.

– On ollut aika paljon (hehkutusta). Onhan hänessä potentiaalia, mutta joskus se tuntuu ylitsevuotavalta. Suomessa on muitakin hyviä nuoria, kuten kisat ovat osoittaneet, toteaa Marko Anttola.

Isän ja pojan asettama tavoite nuorten MM-kilpailujen osalta toteutui. Viime vuonna Anttola hiihti Norjassa perinteisen kympillä hopealle. Tänä vuonna hopeamitali kirjastui kullaksi.

– Selkeä tavoite oli se mitali ja miksi ei voittokin Nikon mielessä. Sitä lähti sieltä hakemaan ja nyt sen sai.

Katso tästä, miten Anttola hiihti maaliin maailmanmestarina.

Keskustelut käyvät kuumana Anttolan valinnasta aikuisten MM-joukkueeseen Planicaan. Isä Marko Anttola ei halua spekuloida poikansa mahdollista valintaa. Anttola näkee kuitenkin, että valinnasta voisi olla hyötyä poikansa tulevaisuuden kannalta.

– Se olisi hieno juttu, jos siihen vauhti riittää. Jos hänet valitaan, haluaisin nähdä, että hänellä on oma paikkansa joukkueessa. Väkisin ei kannata viedä eikä lähteä.

Kehuja tekniikasta satelee jopa norjalaiselta hiihtolegendalta

Visa Ski Team Kemiä edustava nuorukainen nappasi Tampereen SM-kilpailuissa pronssia miesten 15 kilometrillä. Maanantaina hän nappasi nuorten MM-hopeaa 20 kilometrin yhteislähtökilpailussa.

Marko Anttolalla on selkeä näkemys poikansa vahvuuksista.

– Hapenottokyky, tekniikka molemmilla tyyleillä sekä kestävyysominaisuudet ovat hyvällä tasolla tässä ikäluokassa. Niillä mennään jo aika pitkälle.

Anttola hiihti marraskuussa Rukan maailmancupissa. Hän oli kympin perinteisellä 38:s, mutta nousi vapaalla 20 kilometrin takaa-ajossa 25:nneksi.

190-senttisen nuorukaisen meno ladulla näyttää vaivattomalta ja eleettömältä. Myös hiihtolegenda Petter Northug ylisti Anttolaa omalla Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) ja vertasi hänen perinteisen tekniikkaa Iivo Niskaseen ja vapaan tekniikkaa norjalaiseen Thomas Alsgaardiin. Niskasella on kolme olympiakultaa, Alsgaardilla viisi.

– Onhan se aika positiivista, että Norjasta asti tulee tuollaista palautetta. Hieno kuulla. Olen imarreltu, myöntää isä Marko Anttola.

Toimivan valmennussuhteen avaimena yhteisymmärrys ja kommunikointi

Mika Myllylän suksitestaajanakin toiminut Anttola toteaa, että isän ja pojan välinen valmennussuhde toimii hyvin. Toimivan valmennussuhteen perustana on hänen mukaansa yhteinen ymmärrys harjoittelusta sekä keskinäinen kommunikointi.

Yhteisen valmennustaipaleen aikana sekä isä että poika ovat oppineet paljon valmentamisesta ja harjoittelusta. Sotkamon urheilulukiossa opiskeleva Niko Anttola on saanut myös Vuokatista paljon hyviä asioita omaan harjoitteluunsa.

Marko Anttola kuvailee poikaansa motivoituneeksi urheilijaksi, joka harjoittelee kovaa ja uskaltaa myös haastaa valmentajaa.

– Nikon tietämys ja kiinnostus ovat kasvaneet valtavasti tässä matkan varrella. Haluaisi tietää koko ajan lisää.

Nuorten MM-hiihtoja voi seurata Ylen kanavilta. Perjantai-iltana hiihdetään U23-sarjan 10 kilometrin vapaan väliaikalähtökisat. Naisten kisa Yle Areenassa kello 19.55 alkaen ja miesten kilpailu kello 21.55 alkaen. Lauantai-iltana hiihdetään vielä sekaviestit.

Suosittelemme sinulle