Hyppää sisältöön

Malmin rivitalon sammuttamisessa auttoi drooni: tässä syyt, miksi lennokki on niin suuri apu

Droonin lämpökamera on osoittautunut hyödyllisiksi apuvälineeksi tulipalojen sammuttamisessa. Sen avulla suunnitellaan sammutus.

Helsingin pelastuslaitoksen drooni leijuu ilmassa. Sen päälle on kiinnitetty kaksi eteenpäin osoittavaa valoa.
Helsingin pelastuslaitoksen droonissa on lämpökameran lisäksi myös kaksi pientä valonheitintä. Kuva: Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Simo Kymäläinen

Helsingin Malmilla paloi torstai-iltana rivitalo. Pelastuslaitos lennätti lämpökameralla varustettua droonia palavan rakennuksen yllä.

Malmilla tuli levisi kattorakenteissa. Ihmissilmä ei näe katon tai seinien läpi, mutta droonin lämpökameralla palomiehet näkevät nopeasti, missä päin rakennusta palaa.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Toni Kannikoski kertoo, että droonia käytetään palopaikalla tiedusteluun. Sen lämpökameran kuvasta näkee tarkasti rakennuksen palopesäkkeet.

– Lämpökameran kuva näyttää tulipalon kuumimman kohdan. Kuvasta näkee tulen leviämisen suunnan. Sen perusteella suunnitellaan sammutus, Kannikoski kertoo.

Helsingin pelastuslaitoksen välittämää ilmakuvaa Väärämäentien rakennuspalosta. Pelastuslaitoksen mukaan talon katto palaa kauttaaltaan.
Helsingin pelastuslaitoksen droonin lämpökamerakuva näyttää, miten lieskat nuolevat talon kattoa. Kuva: Helsingin pelastuslaitos
Tulipalo Sepänmäessä.
Malmilla rivitalon asukkaat ehtivät poistua talosta niin, että henkilövahingoilta vältyttiin. Kuva: John Palmén / Yle

Aiemmin on nostolavalta katsottu, mistä savua tulee katon alta. Nyt drooni voidaan lennättää nopeasti rakennuksen ympäri ja yli.

Helsingin pelastuslaitos sai ensimmäiset drooninsa vuonna 2020. Nyt niitä on kolmella asemalla Helsingissä. Joka vuorossa on palomies, joka osaa lennättää sitä.

Pelastuslaitoksen viestintäasiantuntija Antti Salminen kertoo, että droonien määrää on tarkoitus lisätä.

– Niiden hyöty on nähty ja niitä on tarkoitus hankkia lisää, kun saadaan koulutettua lisää lennättäjiä, Salminen sanoo.

Pelastuslaitoksen droonissa on valot ja kaiutin

Pelastustoimen käyttämä drooni muistuttaa harrastajien käyttämiä malleja, mutta lisävarusteet tekevät siitä pelastustoimen käyttöön sopivan.

Helsingin pelastustoimen käyttämissä drooneissa on lämpöakut. Ne kestävät pakkasessa pidempään kuin tavalliset akut. Kooltaan droonin on oltava pieni, jotta se mahtuu paloauton kyytiin.

Siinä on myös vilkkuva valo, jotta sen erottaa pimeässä.

– Droonin strobovilkku on tosi tehokas. Se näkyy kilometrin päähän, Salminen kertoo.

Siinä on lämpökameran lisäksi myös kaksi valonheitintä. Ne näyttävät vähän silmiltä – ainakin lasten mielestä.

– Kun lapset ovat nähneet droonin, niin he ovat innoissaan. Sehän on vähän kuin pörräävä hämähäkki, Salminen sanoo.

Pelastuslaitoksen droonissa on myös pieni kaiutin, jonka kautta voisi kertoa esimerkiksi veden varaan joutuneelle, että apua on kohta tulossa. Salminen ei tiedä, että kaiutinta olisi käytetty muulloin kuin harjoituksissa.

Droonia voidaan käyttää myös ihmisten pelastamisen apuna korkealta. Sen avulla voidaan tiedustella tilannetta pelastustoimien suunnittelemiseksi.

– Jos esimerkiksi lumenpudottaja on loukannut itsensä, niin droonilla päästään nopeasti katolle tiedustelemaan, mikä on tilanne, Salminen kuvaa.

Ulkopuolisten droonit voivat aiheuttaa vaaraa

Malmin palopaikalla oli ilmassa toinenkin drooni. Helsingin pelastuslaitoksen viestintäasiantuntija Antti Salmisen mukaan harrastajan lennättämä drooni voi häiritä pelastustoimia.

– Malmilla oli pimeää ja ilmassa oli paljon savua. Tällaisissa olosuhteissa pelastuslaitoksen oman droonin lennättäminen vaatii keskittymistä. Jos siinä pörrää ympärillä toinen drooni, keskittyminen voi herpaantua, Salminen toteaa.

Torstai-iltana paikalla oli 15 pelastuslaitoksen yksikköä sammuttamassa tulipaloa.

Pari vuotta sitten Turussa poliisi poisti palopaikalta droonin lennättäjän (siirryt toiseen palveluun), koska hänen katsottiin häiritsevän sammutustyötä.

Onneksi harrastajien drooneja ei ole kovin usein havaittu Helsingissä sammutustöiden aikana, kertoo Salminen. Pahimmillaan se voi aiheuttaa vaaratilanteen. Ihmisjoukon yläpuolella ei saa lennättää droonia.

– Malmin palopaikalla evakuoitiin kymmeniä ihmisiä asunnoista. Yleisöä oli myös paljon paikalla. Palomiehiäkin oli useita kymmeniä sammutustöissä, Salminen kertoo.

Päivystävä palomestari Toni Kannikoski toivoo, että droonin lennättäjät pysyisivät pois palopaikalta.

– Meillä on palomiehiä nostolavalla ja katolla, niin ulkopuolisten droonit voivat aiheuttaa vaaratilanteen. Joku voi tippua katolta.

Suosittelemme sinulle