Hyppää sisältöön

Australia sallii ekstaasin ja ”taikasienistä” tutun psilosybiinin käytön mielenterveysongelmien hoidossa

MDMA ja psilosybiini eivät ole laillisia lääkekäytössä Suomessa, mutta esimerkiksi Kanada hyväksyi niiden käytön valvotussa terapiassa viime vuonna.

Laboratoriotyöntekijä pitää kädessään pientä kulhoa jossa on ekstaasipillereitä.
Tullilaboratoriossa Espoossa tutkittiin takavarikoituja ekstaasipillereitä 14. heinäkuuta 2022. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Tomi Pyy,
Eelis Bjurström

Australia sallii MDMA:n ja psilosybiinin määräämisen traumaperäiseen stressihäiriöön ja masennukseen, kertoo muun muassa brittiläinen sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Valtuutetut psykiatrit voivat heinäkuusta alkaen määrätä MDMA:ta traumaperäiseen stressihäiriöön ja psilosybiiniä hoitoresistenttiin masennukseen.

Australian kansallisen yliopiston ensihoitolääketieteen lehtorin, tohtori David Caldicottin mukaan on tullut ”täysin selväksi”, että MDMA:n ja psilosybiinin kontrolloidulla annostelulla voi olla merkittäviä vaikutuksia sairauksiin, joita pidetään usein nykyaikaiselle hoidolle vastustuskykyisinä.

3,4-metyleenidioksimetamfetamiini, eli MDMA, tunnetaan yleisesti ekstaasina. Psilosybiini on taas psykedeeli, jota esiintyy yleisesti niin sanotuissa taikasienissä.

MDMA ja psilosybiini eivät ole laillisia lääkekäytössä Suomessa, mutta esimerkiksi Kanada hyväksyi niiden käytön valvotussa terapiassa viime vuonna.

Kanadalaisyhtiö Clairvoyant kertoi viime marraskuussa aloittavansa Suomessa psilosybiinin ihmiskokeet lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksynnällä.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 4.2. kello 23:een saakka.

Kuuntele myös Räjäytyskuva-podcastin jakso ”Psykedeelinen sivistys”, joka julkaistiin maanantaina 30. tammikuuta:

Suosittelemme sinulle