Hyppää sisältöön

Jasmi Joensuu todella tuohtuneena loppukiristään – pettyi myös matkavalintoihin: ”Vähän niin kuin pakotetaan hiihtämään huomenna”

Jasmi Joensuu myönsi olleensa jälleen kerran huono loppukirissä. Verneri Poikonen taasen osoitti uransa ensimmäisessä maailmancupin erävaiheessa, ettei hän anna tuumaakaan periksi – vaikka se tietäisi hylkäystä.

Jasmi Joensuu olisi halunnut hiihtää vain perjantaina ja sunnuntaina.
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Lauantaina Toblachissa hiihdetään 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisat. Naisten kilpailu TV2:ssa kello 13.55 alkaen ja miesten kisa kello 15.55 alkaen.

Jasmi Joensuu oli perjantaina Toblachin vapaan hiihtotavan sprinttikisan jälkeen hyvin turhautunut. Hänen urakkansa päättyi jo alkuerään ja tuloksena oli 23. sija. Se ei häntä tyydyttänyt, kuten ei myöskään tapa, jolla hän hävisi jatkopaikan.

– Jotain täytyy nyt tuohon loppuun ruveta tapahtumaan. Ihan liikaa annan tasoitusta loppukirissä. Olin huono siinä tänäänkin, Joensuu manasi.

– En vain käsitä. Kotiin sellaisia terveisiä valmentajalle, että nyt ruvetaan harjoittelemaan tuota loppukiriä. Niin monta kertaa olen tänä vuonna hävinnyt siinä!

Kerttu Niskanen ja Jasmi Joensuu putosivat jo alkuerissä Toblachin sprintissä.

Toblachin viikonloppu on viimeinen maailmancupin kisarupeama ennen Planican MM-kisoja. Se on urheilijoille viimeinen paikka näyttää vauhtia muun muassa parisprinttiä ja viestiä varten.

Joensuu kertoi ennen sprinttikisaa, että hänellä on tavoite päästä hiihtämään MM-kisoissa myös vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kisaa.

Viime viikonloppuna Joensuu sijoittui Les Roussesissa matkalla 26:nneksi. Hän oli toivonut, ettei hänen olisi tarvinnut hiihtää matkaa lauantaina.

– Oma halu oli hiihtää perjantaina ja sunnuntaina, mutta minut vähän niin kuin pakotetaan hiihtämään huomenna. Joten yritetään palautua huomiseen, Joensuu totesi.

Lauantain 10 kilometrin kisojen jälkeen Toblachissa hiihdetään sunnuntaina vielä viestikilpailut.

”Turhan pieneen rakoon yritin luikata”

Toinen pettynyt suomalaishiihtäjä oli Joni Mäki, joka oli vielä viime viikonloppuna kuin varjo itsestään. Hän karsiutui tuolloin perinteisen hiihtotavan sprintin erävaiheesta.

Toblachissa Mäki oli huomattavasti paremmassa vireessä, sillä hän oli karsinnan kakkonen, mutta hyvä tulos erävaiheessa kaatui sauvarikkoon.

– Näin jälkeenpäin ajateltuna, niin turhan pieneen rakoon yritin luikata. Meni kaverin jalkojen väliin ja sauva poikki. Ehkä siinä olisi pitänyt malttaa, Mäki myönsi.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen oli sitä mieltä, ettei Mäen kuokkatekniikka ollut yhtä tehokkaan näköistä kuin yleensä. Hän arveli, että sauvan katkeaminen saattoi lyödä ylimääräistä laktaattia Mäen jalkoihin.

Joni Mäen kisa kaatui sauvarikkoon.

Hiihtäjä itse totesi, ettei hänellä mennyt ekstraenergiaa tilanteeseen, mutta varasauva sen sijaan aiheutti ongelmia.

– En saanut sillä oikein minkäänlaista otetta, Mäki sanoi.

Suomen joukkueen valmentaja Ville Oksanen harmitteli Mäen haaveria, sillä olympiamitalisti oli huomattavasti paremmassa vireessä kuin aikaisempina viikonloppuina. Oksanen muistutti, että Mäellä oli rikkonainen harjoituskausi. Se on luonut painetta harjoituksiin, kuormitusta ja vaihtelua suoritustasoon.

– On kuitenkin ollut tiedossa, että kun Joni tuosta joulun ja uudenvuoden harjoitusjaksolta ja sen jälkeisistä kisoista palautuu, niin sitten varmasti rupeaa kulkemaan, Oksanen sanoi.

Hylätty Poikonen ei suostunut antamaan periksi

Yksi Suomen joukkueen hiihtäjistä oli kuitenkin yhtä hymyä sprinttikisan jälkeen. Verneri Poikonen pääsi ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin sprintissä erävaiheeseen. Hän hämmensi jo karsinnassa, sillä hän oli tuolloin 11:nneksi nopein ja hävisi Johannes Hösflot Kläbolle vain 3,04 sekuntia.

– Kun kuulin puolivälissä väliajan, että 1,5 sekuntia keulaan, niin hetken aikaa mietin, että onkohan heillä ihan oikea mies tässä väliajassa, Poikonen naurahti karsinnalleen.

– Että minäkö olisin puolitoista sekkaa perässä? Mutta se oli elämäni paras aika-ajo, ihan ylivoimaisesti. Pääsin taas miekkailemaan erävaiheeseen.

Verneri Poikosen taival Toblachin sprintissä päättyi alkueriin.

Poikosen hymyä ei tosiaan hyydyttänyt edes se, että hänet hylättiin alkuerässään. Hänen katsottiin estäneen Slovenian Miha Simenciä, mutta Poikonen itse oli sitä mieltä, että kaikki tapahtui sääntöjen mukaan ja kurvissa oli tarpeeksi tilaa.

– Otin oman paikkani. Jos meikäläisen kanssa lähtee kylki kylkeä painamaan, niin minä siitä mutkasta yleensä ensimmäisenä tulen ulos.

Poikonen kertoi saaneensa tammikuussa Universiadeista hyvän pöhinän päälle ja jatkettua sitä myös Toblachiin. Yhdysvalloissa käydyissä Universiadeissa Poikonen muun muassa voitti vapaan hiihtotavan sprinttikisan.

– Kuusi kisaa kymmeneen päivään, mutta onneksi palauduin, Poikonen sanoi ja kiitti joukkuekaveriaan Tiia Olkkosta hiihtolasien lainasta.

– Olen Lake Placidin sprintistä asti hiihtänyt jokaisen kisan näillä ja hyvin on kulkenut. Voi olla, että joutuu pikkuhiljaa alkaa sopia hinnasta, että miten ne vaihtaisivat omistajaa.

Lauantaina Toblachissa hiihdetään 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisat. Naisten kilpailu TV2:ssa kello 13.55 alkaen ja miesten kisa kello 15.55 alkaen.

Suosittelemme sinulle