Hyppää sisältöön

Hiihtomaajoukkueen huollon ”selkäranka” taas hommissa, Niskasten suksihuollossa vielä kysymysmerkkejä – ”Työn henkinen kuormittavuus on kova”

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoryhmässä on tällä kaudella ollut poissaoloja. Huoltopäällikkö Matti Haavisto sanoo, että vaatimukset huoltoa kohtaan ovat nousseet viime vuosina.

Matti Haavisto.
Matti Haavisto on toiminut Suomen hiihtomaajoukkueen huoltotiimissä useiden vuosien ajan. Kuva: Tomi Hänninen
Pertti Lappalainen,
Laura Arffman

Lauantaina 4.2. Toblachissa 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisat, naiset kello 13.55 alkaen ja miehet kello 15.55 alkaen. Sunnuntaina naisten viesti kello 12.00 ja miesten viesti kello 13.55. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Maastohiihdon maailmancupissa kilpaillaan tänä viikonloppuna viimeiset osakilpailut ennen Planican MM-kilpailuja. Hiihtomaajoukkueen huoltoryhmä sai mukaan tärkeän vahvistuksen, kun alkukauden toiminnasta sivussa ollut Heikki Alakärppä palasi Toblachissa tositoimiin.

– Heikillä on vuosien rautainen kokemus. Hän on sellainen selkäranka huollossa. Heikki jatkaa viikonlopun jälkeen mukaan valmistavalle leirille, ja sieltä Planicaan, maajoukkueen huoltopäällikkö Matti Haavisto valottaa kokeneen huoltomiehen tilannetta.

Voitelupäällikkö Mika Venäläinen on sen sijaan tämän viikonlopun ennakkosuunnitelman mukaisesti vapaalla. Huoltotiimissä yritetään saada kaikille kuukausipalkkaisille vähintään yksi vapaa viikonloppu ennen MM-kisoja.

Alakärppä on viime vuodet ollut Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskasen henkilökohtainen huoltomies. Häntä ennen roolissa oli Venäläinen.

Myös Kerttu Niskasen huoltomies Anders Wilkman on ollut tällä kaudella poissa huoltotiimin vahvuudesta. Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) molempien poissaolot johtuivat työssäjaksamiseen liittyvistä asioista.

Myös Wilkman on nyt palannut ryhmän mukaan. Haavisto ei vielä paljasta, ketkä Niskasten suksista vastaavat Planican MM-kisoissa ja loppukauden aikana. Venäläinen on voitelupäällikön tehtäviensä lisäksi ollut tiiviisti mukana molempien suksien huoltamisessa.

– Viime kädessä Mika (Venäläinen) on oikea henkilö päättämään sen. Hän johtaa päivittäistä voitelutoimintaa huoltorekalla. Mika ja Vesa Mäkiranta ovat käytännössä tuuranneet Heikkiä hänen poissaollessaan, Haavisto kertoo.

Venäläinen viestitti Yle Urheilulle, että hänen tehtäviinsä kuuluu päivän suunnittelu ja vastuiden jakamiset pitoja, luistoja ja kuvioita testaavien kesken. Hän on tuonut monta uutta toimintatapaa huoltoon, mutta ne alkavat olla jo rutiinia tiimille.

Venäläinen kertoi antavansa tärkeimmän arvon voidetällien suunnittelijoille, testaajille sekä kisatällin päättäjille. Jos Venäläinen on itse testaamassa, hän päättää siitä itse. Niskasten kohdalla Mäkiranta on hoitanut luistot sekä testauksen, Venäläinen pitojen laiton.

– Jos päällikkö ei osallistu mihinkään, se on mennyttä aikaa, ja siihen minusta ei ole. Toki kuormitus kasvaa, mutta nyt on vähän pakkorako, Venäläinen viestitti.

Heikki Alakärppä PLK
Saksan maajoukkueessakin huoltajana vuosia toiminut Heikki Alakärppä oli alkukauden sivussa Suomen huoltoryhmän toiminnasta. Kuva: Esa Fills / Yle

Paineet lisäävät kuormitusta

Haavisto kiittelee viime vuosien aikaista huoltoryhmää sitoutumisesta. Hänen mukaansa huolto on pysynyt terveenä ja hoitanut tehtäviään kurinalaisesti.

– Poissaoloja on ollut todella vähän. Hattua pitää nostaa.

Viime aikojen poissaoloille on erinäisiä syitä. Huoltopäällikkö sanoo, että yksi syy ovat olleet flunssat ja esimerkiksi koronavirus, joita on kiertänyt huoltoryhmässä.

– Työn henkinen kuormittavuus on aika kova. Sairauslomia on ollut eri syistä, Haavisto lisää.

Hän kuvailee, että vaatimukset huoltomiehiä kohtaan kasvavat sitä mukaa kuin ne kasvavat urheilijoitakin kohtaan.

– Joka päivä ja viikonloppu pitäisi olla parempi kuin aikaisemmin ja parempi kuin kilpailijamaat. Valmennus ja huolto keräävät, ehkä tietämättäänkin, paineita itselleen sitä mukaa, mitä korkeammalla tasolla urheilijat ovat. Tämä lisää kuormittavuutta, Haavisto arvioi.

Tiivis kilpailutahti rasittaa hiihtäjien lisäksi huoltoa. Toblach on 11. maailmancupin ”kilpailuviikonloppu”, jos Tour de Skin etapit lasketaan mukaan. Kausi alkoi 25. marraskuuta Rukalla.

– Tahti on äärimmäisen tiivis. Melkein kaikki viikonloput ovat olleet kolmen kisapäivän viikonloppuja, ja mukana pitkä Tour de Ski, Haavisto sanoo.

MM-kisat mittaavat huoltoa

Huoltopäällikön mukaan hiihtäjiltä on tullut huollolle kauden aikana niin hyvää kuin huonoakin palautetta. Huollon onnistumisen arvioinnin hän jättääkin suosiolla urheilijoille.

– Uskoisin, että useammin ollaan onnistuttu kuin epäonnistuttu, Haavisto toteaa.

Matti Haavisto kertoo, mitkä ovat Suomen huoltoryhmän askelmerkit kohti Planican MM-hiihtoja.

Planican MM-hiihdot ovat useille hiihtäjille kauden päätavoite. Jo 2010-luvulla huoltopäällikkönä toiminut Haavisto uskoo, että huoltoryhmä on valmis kisoihin, jotka ovat hänen mukaansa kova koitos huollolle.

– Olemme tehneet rata-analyysejä sekä vierailuja Planicaan. Olemme Teemu Lemmettylän johdolla saaneet ihan hyvin dataa sieltä, Haavisto valottaa.

Planicassa on viimeksi kilpailtu maailmancupissa joulukuussa 2019. Haavisto sanoo, että suurin osa nykyisestäkin huoltoryhmästä oli tuolloin paikanpäällä mukana. MM-kisoja varten suurin osa huoltoryhmästä matkustaa kisapaikalle 16. helmikuuta. Kilpailut alkavat 22. päivä.

Ensimmäinen ”osa” huoltoa on kuitenkin jo kisapaikalla. Haavisto paljastaa, että maajoukkueen hiontavaunu vietiin perjantaina Planicaan.

– MM-kisoissa onnistumisen kannalta on tärkeää, että saamme hyvän lähdön ja kaikki suunnitellut testisessiot tehtyä. 17. päivä meillä on jo täysi tohina päällä, Haavisto avaa.

Lauantaina 4.2. Toblachissa 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisat, naiset kello 13.55 alkaen ja miehet kello 15.55 alkaen. Sunnuntaina naisten viesti kello 12.00 ja miesten viesti kello 13.55. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Päivitys kello 14.31: Lisätty Mika Venäläisen tarkennus tehtävistään.

Suosittelemme sinulle