Hyppää sisältöön

Olympiamitalisti syyttää entistä valmentajaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä – myös USA:n olympiakomitea oikeuteen

Kolme entistä yhdysvaltalaista lumilautailijaa väittää entisen valmentajan Peter Foleyn harjoittaneen seksuaalista väkivaltaa useita urheilijoita kohtaan parinkymmenen vuoden ajan.

Rosey Fletcher kuvassa.
Rosey Fletcher ylsi Torinossa 2006 parisuurpujottelun pronssille. Arkistokuva. Kuva: Jamie Squire / Getty Images
Paavo Forsberg

Torinon talviolympialaisten pronssimitalisti Rosey Fletcher ja kaksi muuta entistä yhdysvaltalaislumilautailijaa Erin O'Malley ja Callan Chytlook-Sifsof haastoivat torstaina entisen päävalmentajansa Peter Foleyn, Yhdysvaltain lumilautaliiton sekä maan olympia- ja paralympiakomiten oikeuteen.

He väittävät Foleyn harjoittaneen seksuaalista väkivaltaa heitä ja muita naisia kohtaan ”lähes kahdenkymmenen vuoden ajan”.

Entiset lumilautailijat katsovat, että Yhdysvaltain olympia- ja paralympiakomitea ja Yhdysvaltain lumilautaliitto ovat katsoneet Foleyn rikoksia sormien läpi ja peitelleet niitä.

Haasteen mukaan 1990-luvulta lähtien lumilautamaajoukkueen valmennuksessa toiminut Foley hyödynsi luottamusasemaansa väärin pakottaakseen urheilijoita seksuaalisiin tekoihin käyttämällä voimakeinoja, manipulaatiota, kiusaamista, pelottelua ja kostoa.

Fletcher kertoo The Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Foleyn kosketelleen häntä alapäästä ja suudelleen häntä ilman lupaa kilpailun jälkeen. O'Malleyn mukaan Foley esimerkiksi kopeloi ja suuteli häntä hississä ilman lupaa sekä kommentoi jatkuvasti O'Malleyn painoa, mikä johti syömishäiriöön.

Lumilautailijoiden mukaan Foleyn käytöksestä kerrottiin useita kertoja sekä Yhdysvaltain lumilautaliittoon että olympia- ja paralympiakomiteaan, mutta ne eivät reagoineet mitenkään.

Yhdysvaltojen lumilautaliitto kertoi olevansa tietoinen lakihaasteesta. Se ei vielä ole perehtynyt siihen tarkemmin. Samoilla linjoilla oli Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitea.

– Otamme kaikki hyväksikäyttösyytteet vakavasti. Teemme kaikkemme, jotta voimme tunnistaa ja lopettaa hyväksikäytön yhteisössämme, Olympia- ja paralympiakomitea kommentoi AFP:n mukaan.

Myös entinen Yhdysvaltojen lumilautaliiton tiedottaja Lindsey Nikola haastoi Foleyn torstaina oikeuteen seksuaalisesta väärinkäytöksestä omalla haasteellaan.

Peter Foley kuvassa.
Peter Foley. Kuva: Doug Pensinger / Getty Images

Foley sai kenkää valmennustehtävistä Pekingin olympialaisten jälkeen maaliskuussa 2022. X Gamesissa vuonna 2011 hopealle yltänyt Chythlook-Sifsof esitti kisojen aikana väitteitä Foleyn seksuaalisesta hyväksikäytöstä sosiaalisessa mediassa.

– Foley on ottanut alastonkuvia naisurheilijoista yli vuosikymmenen ajan. Hän kommentoi ulkonäköäni, kun olin vasta 17-vuotias, Chythlook-Sifsof kirjoitti.

Pian tämän jälkeen Foley asetettiin toimintakieltoon ja Yhdysvaltojen lumilautaliitto irtisanoi hänet, vaikka osa olympiajoukkueen laskijoista tuki häntä.

Lähteet: AFP, Washington Post, Outsports

Suosittelemme sinulle