Hyppää sisältöön

Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö ei halua vain katsoa taustalta – asiantuntijalla epäilyksensä: ”Ei ole kestävä kehitys”

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen muistuttaa, että Niskasten sisarusten huoltomiehillä on suuret paineet. Hänen mielestään voitelupäällikkö Mika Venäläisen pitäisi saada keskittyä paletin pyörittämiseen.

Mika Venäläinen huoltaa suksia.
Mika Venäläinen on toiminut vuosia Suomen huollossa. Viime aikoina hänen roolinsa on ollut voitelupäällikkö. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen,
Laura Arffman,
Riku Salminen

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen ymmärtää hyvin, miten rankkaa hiihdon huoltomiesten työ on. Tällä kaudella Suomen huoltotiimissä on ollut poissaoloja ja esimerkiksi Kerttu Niskasen ja Iivo Niskasen huoltajat ovat olleet sairauslomilla. Molemmat ovat nyt palanneet huoltorekalle.

Lue lisää: Hiihtomaajoukkueen huollon ”selkäranka” taas hommissa, Niskasten suksihuollossa vielä kysymysmerkkejä – ”Työn henkinen kuormittavuus on kova”

Nousiaisen mukaan tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen paljon kisoja ja reissaamista. Hän muistutti kuitenkin, että Niskasten sisarusten huoltomiehinä paineet ovat todella kovat.

– Joka kerta kyse on siitä, voittaako kaveri. Ottaako hän olympia- tai MM-mitalin vai onko hän vasta sijalla 9–20. Hekin putoavat tuloslistalla, jos sukset eivät toimi, Nousiainen sanoi Urheilustudion lähetyksessä.

Suomen hiihtomaajoukkueen huolto puhuttaa. Alta voit katsoa koko Urheilustudion keskustelun aiheesta lauantaina 4.2.

Urheilustudiossa käytiin keskustelua Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoryhmästä.

Voitelupäällikkö Mika Venäläisen näpeissä on huoltorekan pyörittäminen. Venäläinen viestitti Yle Urheilulle, että hänen tehtäviinsä kuuluu päivän suunnittelu ja vastuiden jakamiset pitoja, luistoja ja kuvioita testaavien kesken.

Poissaolojen takia myös Venäläinen on ollut itse kädet savessa ja huoltanut sekä Kerttu Niskasen että Iivo Niskasen suksia. Alkukaudesta, kun Iivo Niskasen henkilökohtainen huoltaja on ollut sairauslomalla, Vesa Mäkiranta on hoitanut suksien luistot sekä testauksen, Venäläinen pitojen laiton.

– Jos päällikkö ei osallistu mihinkään, se on mennyttä aikaa, ja siihen minusta ei ole. Toki kuormitus kasvaa, mutta nyt on vähän pakkorako, Venäläinen viestitti.

Nousiaisen mielestä Venäläisen osallistuminen varsinaisiin huoltohommiin onnistuu sellaisina päivinä, jolloin keli on selkeä.

– Kun pakkasta on 3 tai 5 astetta ja pilvistä, ei ole aurinkoa eikä lumisadetta. Vaikeina keleinä huolto- tai voitelupäällikön pitää olla hereillä ja orkestroida koko hommaa, joten ei tuo ole kestävä kehitys. Virhelyöntien määrä kasvaa nimenomaan vaihtuvissa keleissä, Nousiainen sanoi.

Etenkin auringonpaiste saattaa näyttää helpolta keliltä, mutta huoltajille se teettää lisää työtä. Nousiainen uskoo, että Planican MM-kisoissa on odotettavissa hankalia kelejä. Siksi hän onkin tyytyväinen, että huoltorekka on saanut sairauslomalaiset takaisin ja voitelupäällikkö voi keskittyä paletin pyörittämiseen.

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Matti Haavisto oli Yle Urheilun Laura Arffmanin haastattelussa perjantaina.

Suosittelemme sinulle