Hyppää sisältöön

Brasilia upotti vanhan ja väitetysti myrkyllisen lentotukialuksensa merenpohjaan

Maan tuore presidentti Lula on aiemmin luvannut perua Jair Bolsonaron aikana laukalle lähtenyttä ympäristötuhoa.

Brasilian laivaston upottama lentotukialus kuvattuna vuonna 1994, jolloin se oli Ranskan käytössä nimellä Foch.
Brasilian upottama lentotukialus kuvattuna vuonna 1994, jolloin se oli Ranskan laivaston käytössä nimellä Foch. Kuva: AFP
STT

Brasilia upotti mereen käytöstä poistetun lentotukialuksen, vaikka ympäristöjärjestöt olivat sanoneet aluksessa olleen myrkyllisiä materiaaleja.

Laivasto kuvaili upottamisen olleen suunniteltu ja hallittu. Alus upotettiin perjantaina Atlantin valtamereen noin 350 kilometrin päässä Brasilian rannikosta. Laivaston mukaan arvioitu syvyys alueella on noin 5 000 metriä.

Noin kuusikymmentävuotiaalle alukselle oli yritetty löytää vastaanottavaista satamaa tässä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta alus päätettiin upottaa, ja aikeista ilmoitettiin torstaina.

Puolustusviranomaiset sanoivat jo etukäteen upottavansa aluksen turvallisimmalla mahdollisella alueella. Ympäristöaktivistit kuitenkin arvostelivat päätöstä ja painottivat lentotukialuksessa olevan merkittäviä määriä asbestia, raskaita metalleja sekä muita myrkyllisiä materiaaleja, jotka voisivat huuhtoutua vesiin ja saastuttaa ruokaketjua.

Basel Action Network -järjestö oli vaatinut Brasilian presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa keskeyttämään vaarallisen suunnitelman välittömästi. Viime kuussa valtaan noussut Lula on luvannut muun muassa perua edeltäjänsä, oikeistopopulistisen Jair Bolsonaron, aikana laukalle lähtenyttä ympäristötuhoa.

Viranomaiset: parempi upottaa kuin antaa upota

Brasilian viranomaisten mukaan oli parempi upottaa alus tarkoituksella kuin antaa sen upota itsekseen.

Laivaston mukaan upotuspaikan valinnassa oli harkittu niin merenkäynnin kuin ympäristönkin turvallisuutta sekä pyritty lieventämään vaikutuksia kansanterveyteen, kalastustoimintaan ja ekosysteemeihin.

Brasilialaisen G1-uutissivuston mukaan aluksen upottamista pyrittiin estämään viime hetkellä myös oikeusteitse, mutta tuomari päätti tätä vastaan. Tuomari arvioi, että aluksen suunnittelematon uppoaminen voisi olla upottamistakin suurempi riski ympäristölle ja muiden alusten miehistöille. G1:n mukaan tuomari kutsui tilannetta traagiseksi ja valitettavaksi.

Viime vuonna Brasilia antoi turkkilaiselle yritykselle luvan purkaa alus metalliromuksi. Turkin ympäristöviranomaiset estivät pyrkimykset elokuussa, juuri kun alusta oltiin aikeissa viedä Välimerelle.

Brasilia osti tämän jälkeen aluksen takaisin, muttei päästänyt sitä satamaan. Päätöstä perusteltiin ympäristölle koituvalla korkealla uhalla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 5.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle