Hyppää sisältöön

SDP:n pitää muuttaa ”radikaalisti” esityksiään, jotta se mahtuisi hallitukseen kokoomuksen kanssa, sanoo Kai Mykkänen

SDP:n talousohjelma perustuu höttöön, syytetään kokoomuksesta. Myös keskustalaiset arvostelevat SDP:tä.

Kai Mykkänen.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen haukkuu SDP:n talouslinjaa pölhöpopulistiseksi. Kuva: Silja Viitala / Yle
Hannu Tikkala

SDP viettää parhaillaan eduskuntavaalien kampanja-avaustaan Helsingissä. Naapuripuolueet ovat tarkkailleet silmä kovana pääministeripuolueen avauksia, eivätkä ne ole pitäneet näkemästään.

Kokoomuksesta syytetään SDP:n talouden tasapainottamisohjelman perustuvan höttöön, kun keskustalaiset arvostelevat pääministeripuolueen esitystä kiky-maksujen siirrosta takaisin työnantajille.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan jotain pitää muuttua demareiden linjassa, jotta puolueet mahtuisivat samaan hallitukseen. Kokoomus pitää tällä hetkellä kärkisijaa puoluekannatusmittauksissa.

– Hallitusohjelman pitää poiketa radikaalisti demareiden esittämästä, jotta mahtuisimme samaan hallitukseen, Mykkänen sanoo Ylelle.

Mykkäsen mukaan puolueilla on samanlaisia tavoitteita kuten matala työttömyys, korkea työllisyysaste ja talouskasvu, mutta kokoomus ei usko SDP:n toimiin.

SDP esitti lauantaina tavoittelevansa 80 prosentin työllisyysastetta ja viiden prosentin työttömyysastetta.

Mykkäsen mukaan viiden prosentin työttömyysaste edellyttää muun muassa joko ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista tai lyhentämistä. Kokoomus on esittänyt ansiosidonnaisen lyhentämistä 200 päivään nykyisestä 400 päivästä. Tämä ei puolestaan demareille käy.

Mykkänen haukkuu SDP:n talouslinjaa ”pölhöpopulistiseksi”.

– On pölhöpopulismia väittää, että matalaan työttömyyteen ja velkakierteen lopettamiseen päästään ilman kovia päätöksiä.

Mykkäsen mukaan valtion velkaantumisen maksavat lopulta uudet sukupolvet, jotka tulevat työelämään.

SDP:n ajattelussa työllisyysasteen kasvu hoitaa ison osan valtion velkaantumiskierteestä pois. Puolueen mukaan 80 prosentin työllisyysaste on mahdollinen, jos Suomi panostaa ihmisten koulutukseen ja osaamiseen.

SDP nimeää oikeastaan vain kaksi leikkauskohdetta. Ensimmäinen niistä liittyy julkisen sektorin työmatkustamisen kustannuksiin, joita voitaisiin vähentää etätyöskentelyllä. Toinen puolestaan koskee yritystukia.

Keskustakin kriittisenä

SDP:n kampanja-avauksessa saatiin myös uusi avaus kiky-maksujen osalta. Puolue siirtäisi kilpailukykysopimuksessa siirretyt työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut takaisin työntekijöiltä työnantajille.

Puolue perusteli muutosta inflaatiolla, joka on syönyt työntekijöiden ostovoimaa.

Kokoomus ja keskusta tyrmäävät SDP:n esityksen niin sanottujen kiky-maksujen siirrosta takaisin työnantajille.

– Kokoomukselle esitys ei käy, koska se heikentää yrittäjien kykyä työllistää, Mykkänen toteaa.

Saman kannan ilmoitti aiemmin lauantaina myös keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen.

– Työllisyyttä vahvistavien toimien kannattamisen sijaan SDP vaatii työllistämisen kustannusten kasvattamista ehdottamalla kalliimpia työnantajamaksuja. Tämä johtaisi työpaikkojen karkaamisen muualle Eurooppaan, Pakarinen kirjoitti tiedotteessaan.

Pakarisen mukaan kiky-maksujen siirto veisi Suomen kauemmaksi SDP:n 80 prosentin työllisyysastetavoitteesta.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit kommentoida sitä sunnuntaihin 5.2.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle