Hyppää sisältöön

Krista Pärmäkoski sai tärkeän signaalin MM-kenraalissa – asiantuntija kaipasi vielä terävyyttä

Krista Pärmäkosken vapaan kunto on ollut kysymysmerkki. Toblachissa hän sai positiivisen signaalin, mutta muuten valmennusjohdolla riittää pohdittavaa Planican MM-kisavalintoja ajatellen.

Krista Pärmäkoski hiihtää sprinttiä Val Müstarissa.
Krista Pärmäkoski hiihti tämän kauden parhaan tuloksensa vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kisassa. Kuva: STELLA Pictures / Splash News / All Over Press
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Toblachissa hiihdetään sunnuntaina viestit. Naisten viesti Ylen kanavilla kello 12.00 alken ja miesten viesti kello 13.55 alkaen.

Krista Pärmäkosken vapaan hiihtotavan kunto on ollut tällä kaudella kysymysmerkki. 20 kilometrillä tulokset ovat olleet mainioita, mutta sitä matkaa ei hiihdetä MM-kisoissa.

10 kilometrillä Pärmäkoski oli SM-kisoissa ylivoimainen, mutta maailmancupissa tulokset tällä matkalla ovat olleet 20:nnen ja sitä huonommalla puolella.

Siksi Pärmäkosken Toblachin lauantain kisan yhdeksäs sija oli positiivinen signaali, vaikka ero voittaja Ebba Anderssoniin oli 47,3 sekuntia ja viimeiselle palkintosijalle liki 14 sekuntia. Pärmäkosken mukaan tilanne tuntuu olevan hallinnassa.

– Tärkeä signaali tänään oli se, että hiihto tuntui selkeästi paremmalta. Eikä mitään hälyttävän isoa eroa ole palkinnoille. Kaikki on vielä mahdollista, Pärmäkoski totesi Yle Urheilulle.

Pärmäkoski harmitteli, ettei saanut kisaansa sellaista superloppua kuin olisi tarvinnut, mutta toisaalta hän ei saanut muista peesiapua. Myös Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiaisen mielestä Pärmäkosken hiihto näytti tahmealta, eikä hän pystynyt kiihdyttämään samalla tavalla kuin parhaimpina päivinään.

– 10–20 sekuntia kovempaa, niin mitali on haarukassa. Ebban ja Jessien (Digginsin) vauhtiin ero on iso, mutta niin kuin on ennenkin nähty, tulokset voivat heilahtaa ihan toiseen suuntaan viimeisistä kisoista ennen arvokisoja, Nousiainen muistutti.

– Mutta haluaisin, että Kristan tekeminen näyttäisi vähän pirteämmältä mäkien päällä. Ettei se olisi noin raskasta, mitä se tänään oli.

”Mitalisijoista lähdetään taistelemaan”

Pärmäkosken yhdeksäs sija oli Suomen naisten joukkueen paras, sillä Kerttu Niskanen oli 12:s, Eveliina Piippo 24:s, Jasmi Joensuu 31:s, Emmi Lämsä 37:s ja Anne Kyllönen 42:s.

Naisten valmentaja Jussi Piirainen myönsi, että hän oli aavistuksen pettynyt tuloksiin, mutta usko siihen, että Planicassa tulee parempaa tulossa, on edelleen vahva.

– Mitalista lähdetään totta kai taistelemaan sekä hyvistä sijoituksista. Kristalla on tänä vuonna ollut hyviäkin vaparin kisoja, joten mahdollisuudet ihan kärkisijoille on. Kerttu on hiihtänyt tasaisen hyviä vapaan kisoja, mutta sieltä puuttuu sellainen yksittäinen huippuonnistuminen, Piirainen sanoi.

Niskanen ei ollut täysin tyytyväinen tulokseensa, sillä hän olisi halunnut ”napsun parempaa” menoa. Hänen mukaansa raskas keli vaikutti siihen, että erot kasvoivat suuriksi.

– En osaa kuitenkaan surkutella. Olotila on hyvä. Eilen oli positiivista, että löytyi terävyyttä. Ei tämä huippu ollut, mutta ei katastrofikaan.

Naisten valmentaja Jussi Piirainen: Tulosperusteisesti mennään.

Neljäs hiihtäjä hakusessa

Kauden tulosten perusteella Pärmäkoski ja Niskanen ovat vahvoilla Planican 10 kilometrin kilpailuun. Muille hiihtäjille lauantain kilpailu oli tärkeä näytönpaikka.

Jasmi Joensuu kertoi perjantaina, että hän olisi mieluummin keskittynyt hiihtämään vain perjantain sprintissä ja sunnuntain viestissä, mutta oli lähes pakotettu hiihtämään myös lauantaina.

– Ehkä se sanamuoto oli väärä, mutta kyllä tässä panosta oli paljon. Kaikki pystyvät laskemaan, että kun MM-kisoissa neljä saa hiihtää ja viime viikonloppuna olin (SM-kisoissa) viides, Joensuu sanoi.

– Halusin hiihtää kaksi matkaa. Saa nähdä, hiihdänkö huomenna.

Piirainen muistutti, että Pärmäkosken, Niskasen ja Piipon lisäksi muilla ei ole vapaan 10 kilometrillä sijoitusta 20 parhaan joukkoon.

– Jasmin, Annen ja Emmin pitää pystyä näyttämään maailman tasolla, että heiltä tulee kovempia hiihtoja. Tulosperusteisesti mennään, Piirainen sanoi viitaten Planican MM-valintoihin.

Toblachissa hiihdetään sunnuntaina viestit. Naisten viesti Ylen kanavilla kello 12.00 alken ja miesten viesti kello 13.55 alkaen.

Suosittelemme sinulle