Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen sai vihdoin ehjän vapaan hiihtotavan kisan – täräytti suoran mielipiteensä matkan hiihtämisestä MM-kisoissa

Iivo Niskanen myönsi, että jalan hermotusongelma vaatii häneltä aktiivista työtä. Niskanen totesi myös, ettei hänen vauhtinsa riitä vapaalla kärkikamppailuun.

Iivo Niskanen kertoo, kiinnostaako häntä hiihtää vapaan normaalimatka Planicassa.
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Toblachissa hiihdetään sunnuntaina viestit. Naisten viesti Ylen kanavilla kello 12.00 alken ja miesten viesti kello 13.55 alkaen.

Iivo Niskanen sai pitkästä aikaa hiihdettyä ehjän vapaan hiihtotavan kilpailun, kun hän sijoittui Toblachin 10 kilometrin kisassa 12:nneksi. Viikko sitten Les Roussesissa hän kaatui alamäessä ja lensi mainosaitoihin. Samassa rytäkässä Niskanen loukkasi myös jalkaansa.

– Ehkä siinä ei viime viikonloppuna ollut kaikki ihan kohdallaan. Sinänsä ihan ok, että pystyin hiihtämään, ja kisa tuli nousujohteisesti. Terävyyttä vielä puuttuu, mutta jaksamista löytyy kyllä, Niskanen pohti kisan jälkeen.

Niskanen totesi jo perjantaina, että viime viikonlopun kaatuminen vaivaa vieläkin. Hänellä on ollut jalassa etenkin hermotusongelmia, jonka kanssa hän joutuu tekemään aktiivisesti työtä.

– Kyllä sitä saa muistutella, että sieltä herää henkiin. Ettei vuoda sieltä pakaran kautta koko ajan. Mutta selkeästi parempaan päin on mennyt, mitä se oli tässä viikolla.

Niskanen myönsi, että hän lähti lauantain kilpailuun varovaisesti. Hän himmaili alussa sen verran, että pääsi hiihtämään myöhemmin startanneen Ranskan Hugo Lapalus’n kanssa samaa matkaa. Lopulta Niskanen rupesi itsekin lyömään vauhtia loppuun, mutta liippasen alustan takia hänestä tuntui, ettei meno ollut tasapainoista.

– En tiedä. Vapaalla, ei vain riitä, hän totesi ja arvuutteli mahdollista MM-starttia 15 kilometrille.

– Ei tällä varmaan…

Kiinnostaako?

– Ei oikein. Voittaminenhan se kiinnostaa, ja tällä matkalla se ei ole ehkä mahdollista.

Sunnuntain viestissä on Niskasen mielestä mielenkiintoista nähdä, millaista vauhtia hän pystyy lyömään. Hän odottaa, että pystyisi iskemään 7,5 kilometrin matkan lujaa.

– Saa vähän terävyyttä, eikä haittaa vaikka katkeaisikin loppuun. Kun tuollaisia lyhyempiä vetoja tulee, niin pääsee mies hereille tähän kauteen ja sitten odottelemaan Planicaa sen jälkeen.

Hyvärinen jännitti enemmän kuin ikinä

Perttu Hyvärinen oli lauantain miesten vapaan hiihtotavan kisan nopein suomalainen, kun hän nappasi yhden sijan paremman sijoituksen kuin Niskanen. Hyvärinen myönsi, ettei häntä ole jännittänyt koskaan yhtä paljon kuin ennen tätä kisaa.

– Varmaan se oli se, kun oli iltapäiväkisa. Ehdin kasata vähän enemmän ajatuksia. Tarvitsen jännitystä ja kunnon paineen, niin silloin menee ihan hyvin. Tiesin, että olen kunnossa ja minulla voisi olla mahdollisuus hiihtää hyviä sijoja, Hyvärinen kertoi.

– Ihan hyvä sija sieltä tuli, mutta kyllä se vain nälkä kasvaa syödessä.

Hyvärisellä ei ollut väliaikalähdöllä käydyssä kisassa kunnon vetoapua ja hän sanoi kuulleensa joitain väliaikoja. Enemmän hän keskittyi vain ”latomaan” kieli vyön alla.

– Ei siinä pystynyt vauhdinjakoakaan ihmeemmin tänään tekemään. Pikkuisen maltilla alku, mutta aika aikaisin aloin hiihtämään kovaa. Olin ainakin tarpeeksi ahtaalla, kun lähdettiin viimeiselle kierrokselle.

Sunnuntain viestissä Hyvärinen suunnitteli ottavansa itsestään kaiken irti ja taistelemaan joukkueen kanssa hyvästä sijasta. Viesti toimii samalla hyvänä kenraalina MM-kisoihin, mutta Hyvärinen suhtautuu tähän rennosti.

– Ihan sama vaikka me huomenna voitettaisiin, niin ei me siitä paineita oteta MM-kisoihin. Mieleni on rauhallinen ja voi olla kaikilla muillakin. Älkää laittako hirveästi paineita, Hyvärinen sanoi ja virnisti leveästi.

Toblachissa hiihdetään sunnuntaina viestit. Naisten viesti Ylen kanavilla kello 12.00 alken ja miesten viesti kello 13.55 alkaen.

Suosittelemme sinulle